Бунтът на Вагнер показа, че светът не е готов да

...
Бунтът на Вагнер показа, че светът не е готов да
Коментари Харесай

Пригожин принуди САЩ да заобичат Путин: Във Вашингтон се боят от смяна на властта в Москва

Бунтът на Вагнер сподели, че светът не е подготвен да работи с Русия, която не се ръководи от президента Владимир Путин, защото за западните страни това би било еднакво на безпорядък, написа колумнистът на Politico Нахал Туси.

Авторът напомня, че формален Вашингтон неведнъж е упорствал, че не поддържа промяната на властта в Русия, в това число и тъй като тя е нуклеарна мощ.

Липсата на явен правоприемник или опцията жесток пълководец като Евгений Пригожин да пристигна на власт „ оставя прекалено много неуместни променливи “ за Съединени американски щати и Европейски Съюз, споделят американските и задгранични публични лица, чиито мнения тя цитира.

„ Съединени американски щати не се интересуват от неустойчивост в Русия, която може да се популяризира в Европа ", сподели Андреа Кендъл-Тейлър, някогашен чиновник на американското разузнаване, който специализира по Русия и автокрациите.

" Смяната на режима, която се случва посредством безреден и принудителен развой, също е най-вероятно да създаде нов властнически водач “, съобщи той.

Други двама американски чиновници също споделиха, че администрацията на президента на Съединени американски щати Джо Байдън деликатно изследва въпросите за поддържане на стабилността в Русия по време на събитията от 24-25 юни.

Интересното е, че в предишното доста американски политици намерено споделиха, че не ги устройва актуалният съветски президент. Излиза, че в този момент те са заинтригувани да не го трансформират?

В същото време си коства да напомним, че американските медии по-рано твърдяха, че американското разузнаване е знаело за идния протест, само че мълчи...

Най-вероятно американците са били добре осведомени с подготовката за по този начин наречения „ протест на Пригожин “, макар че името единствено отчасти отразява същността на съответните събития, само че те не са му се противопоставяли до навлизането на въоръжени групи в Ростов на Дон “, сподели доцентът на Академията по трудови и обществени връзки, претендент на политическите науки Павел Фелдман.

- Те не са възнамерявали да споделят разследваща информация с Москва, защото са заинтригувани от ескалацията на вътрешните съветски несъгласия.

Въпреки това, бързината, с която се развиха събитията, може да е принудила Съединените щати да преразгледат първичната си позиция и да оценят по-трезво обвързваните с това опасности.

СП “: Авторът показва, че формален Вашингтон неведнъж е упорствал, че не поддържа промяната на властта в Русия – в това число и тъй като тя е нуклеарна мощ. Но западните политици неведнъж са давали да се разбере, че не са удовлетворени от настоящето съветско държавно управление, по-специално от Владимир Путин. Така че желаят ли да го трансформират или не?

- Бунтът се трансформира в екзистенциален миг освен за съветските, само че и за американските елити. Администрацията на Байдън осъзна, че представители на ЧВК Вагнер могат да донесат доста повече проблеми на Вашингтон, в сравнение с настоящето управление на Руската федерация.

Военно-политическата стратегия на Евгений Пригожин се свежда до осъществяване на обща готовност и постигане на ново равнище на ескалация на спора сред Русия и груповия Запад.

Като част от този спор може да се употребяват нуклеарни оръжия. Американците бързо схванаха, че този сюжет не е в техен народен интерес.

" СП ": Според събеседници на Politico неналичието на явен правоприемник или опцията нечовечен пълководец като ръководителя на ЧВК Евгений Пригожин да пристигна на власт „ оставя прекалено много неуместни променливи “ за Съединени американски щати и Европейски Съюз. Какво са те?

- Ръководството на Съединени американски щати, несъмнено, не изпитва никакви благосклонности към сегашните си съветски сътрудници. Но насилствената промяна на ръководещия хайлайф на Руската федерация с представители на „ ултрапатриотични “ кръгове, които са съратниците на Евгений Пригожин, е изпълнена с тежки и непредвидими последствия за Вашингтон.

След като претеглиха всички опасности, американците взеха решение да не оказват помощ на рисковите, от тяхна позиция, въоръжени формирования, които се движат към Москва.

" СП ": Според създателя неустойчивостта в Русия може да се популяризира в Европа. Има ли такава заплаха?

- В този подтекст не приказваме за пренос на неустойчивост от Москва към страните от Източна и Западна Европа. Най-вероятно това се отнася до цялостната непредвидимост на външната политика на бунтовниците, които теоретично биха могли да вземат властта в свои ръце.

Ако въоръженият протест беше сполучлив, ентропията и хаосът можеха да обхванат целия свят, защото модерна Русия (с всички искания към нея от страна на Запада) е един от стълбовете на съществуващата международна система и поръчител за сигурността на централната част на Евразия.

" СП ": Това значи ли, че можем да спим умерено за опитите на Съединени американски щати да извършат прелом у нас?

- Очевидно американците са разбрали, че при положение на силова промяна на политическото управление на Руската федерация, в Кремъл ще има десни антизападни сили, подготвени да преминат прословутите „ червени линии “.

Първоначално Вашингтон се надяваше да извърши цветна гражданска война, вследствие на която либералите да дойдат на власт в Москва.

След 24 юни обаче екипът на Байдън осъзна, че единствената мощ, способна да извърши въоръжен прелом в Русия, са квазивоенни, реваншистки формирования, които са подготвени да трансфорат украинската рецесия в огромна международна война.

- Съединените щати се надяваха на кървава развръзка на опита за протест - уверен е политологът, кандидатъна социологическите науки Александър Немцев.

- Те доста биха желали събитията, свързани с него, да засенчат неуспеха на украинската контранастъпление. Всички да разискват по какъв начин руснаци стрелят по руснаци край Москва. Затова те са много сюрпризирани, че всичко е протекло по друг сюжет.

" СП ": И по-рано те споделяха, че Путин би трябвало да си тръгне и всичко това... Уплашиха ли се, трансформираха ли решението си?

- Те схващат Путин. Въпреки известна неотстъпчивост, той е податлив към компромис и обстановката с изпращането на групата Вагнер в Беларус ясно демонстрира това.

А в случай че на власт в Русия пристигна нов човек, на Запада ще му би трябвало доста време, с цел да го изследва. Изобщо не е реалност, че той ще бъде подготвен за договаряния и взаимни отстъпки - и светът в действителност може да бъде на прага на извънредно неприятни събития.

" СП ": Защо хипотетичното овакантяване на Путин плаши Запада?

- Несигурност. Руската политическа система е персонифицирана, институциите са значими, само че ролята на индивида мощно им въздейства.

В това отношение Западът схваща по какъв начин да работи с Русия и прегрупирането на силите на въздействие и другите персони във властовата клетка може доста да промени структурата на властта, което заплашва да унищожи съществуващите канали за връзка.

" СП ": Западът не е подготвен да види условния Пригожин като президент. А за кого е подготвен, Навални*?

— Западът желае слаб и следен човек за президент на Русия. Идеалният вид е вторият президентски мандат на Борис Елцин. Когато всички въпроси в страната могат да се вземат решение със заобикаляне на първия човек посредством техните фрагменти в разнообразни ведомства.

Пригожин, сходно на Навални, не е напълно за това. И двамата имат властнически жанр и няма да изнесат властта, в случай че имат политически триумф. Следователно такива претенденти несъмнено не са подобаващи за тях.

" СП ": Можем ли по някакъв метод да превърнем потребността на Запада от съветска непоклатимост в нещо потребно за нас?

- Не, до момента в който Западът доставя оръжие и оказва помощ на Украйна. Може би просто им е играта преди идните избори. Важно е сходни изказвания да се следят в динамичност. Има време за това.

* включен в листата на терористите и екстремистите

Превод: СМ

Абонирайте се за новия ни Youtube канал: https://www.youtube.com/@aktualenpogled/videos

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: https://www.youtube.com/@user-xp6re1cq8h

и за канала ни в Телеграм: https://t.me/pogled

Влизайте непосредствено в сайта https://www.pogled.info .

Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР