Бунт на шивачки край град Раковски. 200 жени остават без

...
Бунт на шивачки край град Раковски. 200 жени остават без
Коментари Харесай

Бунт на шивачки край град Раковски

Бунт на шивачки край град Раковски. 200 дами остават без работа, откакто австрийската компания, в която бяха наети, разгласи банкрут. Изненадващо предприятието затвор порти, а чиновниците не могат да получат заработени си заплати

. Въпреки че заводът не работи от дни, нито една от шивачките не е получила предупреждение за преустановяване на трудовия си контракт. Така над 200 чиновници са оставени на произвола на ориста. Тази заран те се събират на митинг.

Екип на „ Здравей, България ” потърси управлението на австрийската компания. Централният офис на сдружението е в град Кричим. Още с идването си там екипът бе възпрепятстван от мъж от защитата. Заяви, че офисът е заключен, макар че минути по-късно вътре влезе различен човек. До преди дни в Кричим работили 50 шивачки. Всички са освободени с претекста, че австрийската компания банкрутирала. Дължи 10 000 лв. за наем на постройката, която употребява в Кричим. Опитите екипът на NOVA да се свърже с централата на сдружението в Австрия бяха безуспешни и през целия ден през вчерашния ден никой не отговаряше и на телефоните там.

Омбудсманът на България Мая Манолова разяснява проблема на шивачките в „ Здравей, България ”. Тя посъветва хората да не подписват никакви документи, изключително за преустановяване на правните отношения, защото не е в техен интерес. „ Свързахме се с Инспекцията по труда и с представител на работодателя. Предстоят срещи. Важното е по никакъв метод чиновниците да не приключват трудовите правни отношения по тяхна самодейност, нито да се съгласяват на преустановяване по взаимно единодушие. Възможността за приемане на обезщетение от Бюрото по труда е доста по-дълга ”, изясни Мая Манолова.

„ По моя самодейност бяха признати промени в Кодекса на труда, съгласно които служащите могат да получат компенсации от Фонда за неплатените заплати и други дължими суми в случаите, в които се дължат две работни заплати. Това е гаранция, че те в действителност ще си получат заработеното ”, разясни още омбудсманът. „ Нормалното решение е страната да има механизми за поддръжка на служащи, които не са си получили заплатите, както и да има процедура по неплатежоспособност ”, добави Манолова.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР