Бум на пътуванията в България се очаква за този Великден,

...
Бум на пътуванията в България се очаква за този Великден,
Коментари Харесай

От 60 до 250 лева на човек за нощувка по Великден

Бум на пътуванията в България се чака за този Великден, предвижда в изявление Българска телеграфна агенция шефът на Института за разбори и прогнози на осведомителната среда в туризма Румен Драганов. Причината е, че попадаме в петгодишния цикъл, през който празникът се отбелязва през май, когато честваме Гергьовден, а в края на месеца честваме и Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската писменост, култура и просвета и на славянската словесност.

Българинът и чужденецът имат опция да избират къде да посрещнат Великден измежду над 17 000 места за настаняване в страната с извънредно огромна палитра на предлаганата услуга, подсети Драганов. Семейство с две деца на този Великден може да изкара с толкоз пари, колкото е похарчило и преди пет години точно поради ветрилото от оферти, добави той.

Ножицата в разноските за този празник е сред не толкоз огромните средствата, които са ни нужни за посрещането му при родственици и другари или във втори дом, и нощувките в къщи за посетители и хотелите три, четири и пет звезди, където цените са разнообразни, уточни специалистът.

Нощувките за този Великден са в границите на 60-250 лв. за човек.

Самият факт, че за тази отмора също е нужна резервация, а местата се изчерпват, демонстрира, че в България цените към момента са ниски. Ниските цени основават недоволни туристи, които би трябвало да чакат, в случай че цените бяха високи, тогава нямаше да има опашки и щяхме да имаме свободни места във всяко едно от заведенията и хотелите, уточни специалистът. Пример за това са уикенд пътуванията и почивките по време на празници като Великден, когато не можем да намерим място там, където бихме желали да отидем, без значение от парите, които имаме в джоба си, сподели Драганов.
 istock
През първата десетдневка на май се чака да има над 1 милион пътувания в България. За съпоставяне, през годините, когато Великден е бил първоначално или в средата на април, се получава скъсване на цикъла на отваряне на хотелите по морето и в останалите региони на страната, тъй като на практика туризмът на България започва след средата на юни в години, когато посрещаме този християнски празник по-рано, разяснява специалистът.

Ръст на ранните записвания по Южното Черноморие

По тази причина упованията са и за мощен подтик на летния сезон, който по Българското Черноморие ще стартира тази година в средата на май. Като цяло чакаме тази активност на пътуванията да се резервира мощна за целия май, което пък ще докара до усилване за самия летен сезон, тъй като има смяна в конюнктурата на записванията на главните за България пазари, разяснява Драганов, визирайки Англия и Германия.
 
В началото на май от тези над 1 млн. пътувания се чака главната част да са от български жители поради опцията да се слеят почивните дни. Само за Великден визитите на чужденци в България ще надвишават 80 000. За целия месец май упованията са визитите на чужденци в България да са над 800 000, а визитите на българите в страната за този интервал ще са към 1,5 млн., разяснява специалистът. По-специално при сънародниците ни интензитетът на пътуванията ще е фокусиран и през втората половина на май поради Деня на светите братя Кирил и Методий.
 
 istock
Ръстът на интензитета на визитите на българите в страната при започване на май е учреден и на хубавото време през април, което даде доста мощен подтик на пътуванията на сънародниците ни през уикендите на този месец, които към този момент надвишават 190 000, сподели Драганов. В края на седмицата нормално избираме да посетим родственици и другари, балнео, спа и уелнес хотелите, да създадем разходки за културен туризъм в градска историческа среда, а към момента е деен и планинският зимен туризъм.

За майските празници при започване на месеца у нас се чака да дойдат най-вече посетители от прилежащите на България страни – Румъния, Гърция, Турция, Сърбия, Република Северна Македония, следвани от туристи от страните от Европейския съюз. През последните години интензитетът на пътуванията в България от Общността нараства основно поради тържествения метод, по който източното православие отбелязва Великден за разлика от по-консервативното му посрещане в католическия свят, разяснява специалистът. Това е и измежду аргументите за прогнозите единствено за този празник визитите на чужденци от Европейския съюз в България да надвишават 80 000.
Източник: pariteni.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР