Бум на новозаразените във Франция - над 90 хиляди само

...
Бум на новозаразените във Франция - над 90 хиляди само
Коментари Харесай

В САЩ разрешиха лекарство за COVID-19 за много рискови групи

Бум на новозаразените във Франция - над 90 хиляди единствено за денонощие-най-много от началото на пандемията през март 2020. Американският регулатор даде позволение за хапче против COVID-19 при възрастни от високорискови групи на лаборатории Мерк. То се приема първите пет дни след поява на признаци. Ден по-рано утвърждение получи и медикаментът на Пфайзер.

Лекарството на Мерк, наречено молнупиравир понижава с 30 % риска от хоспитализация или гибел измежду най-уязвимите. Прилагат се осем дози дневно. Работи като прониква в генома на вируса и провокира разновидности, които стопират възпроизводството. Американският регулатор не предлага използване при лица под 18 години поради евентуален риск за развиването на костите и хрущялите. Трябва да се заобикаля и при бременност.

Препаратът на Пфайзер с комерсиално наименование Паксловид, понижава рисковете от хоспитализация и гибел с 90 на 100. Представлява композиция от две хапчета, които се одобряват два пъти на ден в продължение на пет дни. Предназначено е за уязвими пациенти над 12 години. Съединените щати са закупили 3,1 милиона бройки от Мерк и 10 милиона от Пфайзер. Англия към този момент е подписала контракти за закупуване на спомагателни 4 милиона и 250 хиляди антивирусни дози от двата производителя.

Саджид Джавид - министър на опазването на здравето на Англия: Това са медикаменти, създадени особено против Ковид. Те са изключително скъпи за по-уязвимите от ковид, за хора с отслабена имунна система. Със сигурност ще оказват помощ на мнозина да не стигнат до болница.

Вероятността инфектираните с Омикрон да попаднат в болница е с 50 до 70 % по-малка спрямо предходните разновидности на ковид, показва английско изследване. Според него способността на имунизациите да защищават от Омикрон стартира да отслабва 10 седмици след бустерната доза.

Американският регуратор акцентира, че новите антивирусни лекарства са единствено допълнение към имунизациите, които остават главен инструмент за битка с пандемията от COVID-19. Междувременно Германия прибави Съединените щати, Испания и Португалия към листата на високорискови региони.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР