Булминт“ заедно с Монетния двор на БНБ са единствените родни

...
Булминт“ заедно с Монетния двор на БНБ са единствените родни
Коментари Харесай

Пловдивска фирма на Световния панаир на парите

„ Булминт “ дружно с Монетния двор на Българска народна банка са единствените родни изложители в влиятелното интернационално събитие 

За трети следващ път българският частен монетен двор „ Булминт “ се включи в най-престижното събитие в интернационалната монетна промишленост – Световния панаир на парите 2024 (World Money Fair 2024 – WMF 2024) в Берлин. Заедно с Монетния двор на Българска народна банка бяха единствените български представители в тазгодишното издание.

Освен като най-голямо ревю на монети, WMF 2024 е прочут и с това, че сплотява всички заинтригувани страни на едно място: колекционери, търговци, производители – монетни дворове и специалисти по монетосечене, и промишлеността за доставки. Най-впечатляващи обичайно са щандовете на монетните дворове, които с идентична мощ притеглят колекционери и търговци.

За съвсем 20 години от основаването си „ Булминт “, чиято индустриална база е в Пловдив, претърпява забележителна промяна от местна компания, профилирана най-вече в обработката на благородни метали, до интернационално опериращ частен монетен двор – първият и единствен в България. Ключово преимущество се оказва затвореният вътрешен цикъл – факт, с който могат да се похвалят едвам 4-5 монетни двора в Европа и който дава съображение за присъединяване в изложби от ранга на WMF 2024.

На щанда си в Берлин „ Булминт “ за първи път показа отвън България някои от най-новите си артикули с proof-like качество. Сред тях са основаният особено за 20-годишнината на „ Булминт “ орден „ Феникс “ от 1 кг чисто сребро проба 999 и създадените под личен бранд монети – първата серия златни капиталови монети „ Златен Феникс “ и сребърните капиталови монети „ Сребърен Феникс “, „ Маори ” и „ Сребърен Мустанг ”.

За монетата “Сребърен Мустанг ” това бе „ предпремиера ”, тъй като представянето за българския пазар бе планувано за средата на месец февруари тази година, оповестяват от българския частен монетен двор.

Дизайнът на щанда на „ Булминт “ бе въодушевен от монетите „ Златен Феникс “ и запознаваше посетителите освен с най-новите капиталови артикули, а и с индустриалните технологии, в основата на които е залегнало типичното българско майсторство, наследено от хилядолетната традиция в обработката на благородни метали по нашите земи.

Паралелно с присъединяване си като изложител, българската компания взе участие и в 20-ото издание на Техническия конгрес, предшестващ Световния панаир на парите 2024. Представителите на „ Булминт “ Мая Иванова и Томас Кьонингер се включиха в програмата с къса презентация за главните правила на пречистване и леене на благородни метали и за високото качество на крайния артикул, получено при затворен вътрешен цикъл на произвеждане.

От основаването си през 2004 година в Пловдив, компанията поредно се стреми да ползва най-иновативните способи и подходи в процеса на произвеждане. Основните действия са ориентирани към пречистване и обработка на благородни метали и произвеждане на цяла гама bullion, proof-like и proof монети, медали и кюлчета. Иновативният метод към бизнеса с благородни метали обгръща цялата верига на доставки, всички поддържащи действия и услуги. Разработването и внедряването на най-новите методологии и най-съвременния механически парк през последните години води до 260% нарастване на индустриалния потенциал. Това дава опция за подписване на контракти с клиенти и сътрудници от целия свят.

Цифрите приказват сами за себе си – през 2019 година оборотът на Bulmint е малко над 17 млн. лева (8,5 млн. евро), а през 2023 година доближава съвсем 1 милиарда лева.  Този резултат слага частния монетен двор в Топ 30 на фирмите в България за 2023 г.
Източник: plovdiv-online.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР