Булгурът е особено популярна храна сред вегетарианците. Той има високаенергийна

...
Булгурът е особено популярна храна сред вегетарианците. Той има високаенергийна
Коментари Харесай

Яжте булгур, за да сте здрави

Булгурът е изключително известна храна измежду вегетарианците. Той има високаенергийна стойност и би трябвало да откри място и в ежедневното меню на всички тези, които желаят да бъдат здрави.

Булгур се подготвя от пшенично зърно без люспи, което частично се вари, а по-късно се суши на дребни дребни късчета.

Историята за тази пшеница е доста дълга. Произходът на булгура е от страните към Средиземно море. Днес постоянно се употребява в турската, гръцката и арабската национална кухня, в индийската кухня, само че се употребява и в Европа.

Защо е потребен булгурът?

Булгурът се употребява основно поради неговия усет, т.е. поради леката и бързата приложимост, както и поради комбинациите на предписания с булгур, които могат да се създадат с него. Но това сигурно не е главната причина.

Булгурът е една от най-здравословните храни, които за жалост у нас не се използват прекалено много. В булгура се съдържат най-много въглехидрати, протеини и малко мазнини. Има доста витамини и минерали като да вземем за пример калций, желязо, магнезий, цинк, тиамин, витамин B6. Поради това зърнената храна се предлага за всички тези, които имат по-бързи темпове на живот, само че и на децата, спортистите и на възрастните хора.

 Яжте булгур, с цел да сте здрави Снимка: Севда Андреева

Консумацията на булгур способства за понижаване на общия холестерол, LDL холестерол, триглицеридите и равнищата на инсулина, което понижава риска от сърдечни болести. Препоръчва се по време на диети поради карбохидратите и диетичните фибри, които оказват помощ и в битката против рака, диабета и заболяванията на сърцето.

Ако съпоставим кафявия ориз и булгура, той има двойно по-малко калории и двойно повече фибри. Препоръчва се на дами в менопауза. Ежедневното косумиране на булгур в разнообразни ястия, като се изключи че ще подкрепи вашето здраве, само че и ще ви помогне да имате плосък стомах.

Булгурът се продава във всички супермаркети.

След като се накисне и набъбне, с него можете да извършите вкусни ястия с булгур, а може да бъде и отличен сурогат на кускус.

Използва се за:

- супи с булгур;

- салати с булгур;

- десерти с булгур.

Страхотно върви в композиция с месо, морски блага, даже и с плодове.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР