Булгартрансгаз учреди дъщерна компания за газовия хъбВ изпълнение на приетото

...
Булгартрансгаз учреди дъщерна компания за газовия хъбВ изпълнение на приетото
Коментари Харесай

Булгартрансгаз учреди дъщерна компания за газовия хъб

Булгартрансгаз учреди дъщерна компания за газовия хъб
В осъществяване на признатото от Министерския съвет и Народното събрание решение за изменение и допълнение на Енергийната тактика на Република България до 2020 година и по отношение на реализация на концепцията за създаване на газоразпределителен център на територията на България, „ Булгартрансгаз “ ЕАД записва дъщерна компания „ Газов хъб Балкан “ ЕАД.

Към сегашния миг 100% от акциите принадлежат на „ Булгартрансгаз “ ЕАД, като на по-късен стадий не повече от 49% от акциите биха могли да се дават на други физически и юридически лица. Това би асъдействало за реализация на концепцията за газоразпределителен център „ Балкан “ и за увеличение ликвидността на пазара на природен газ в България и района на Югоизточна Европа, оповестиха от „ Булгартрансгаз “.

Компанията ще оперира платформи за търговия за потребностите на пазарите на природен газ в границите на газов хъб „ Балкан “. В синергия с физическата инфраструктура на газоразпределителния център ще се обезпечат нужните предпоставки за създаване на първия ликвиден физически и търговски газов хъб в района на Югоизточна Европа, основан в България.

В осъществяване на своите цели, „ Газов хъб Балкан “ ЕАД ще построи ликвидна газова борса на територията на България, със сегмент и за двустранна търговия, предлагайки модерни артикули и финансови услуги.

Като първи стадий от построяването на борсата, „ Газов хъб Балкан “ ЕАД ще даде на участниците на пазара на природен газ в България и района опция да употребяват комерсиална платформа с всички нужни функционалности, според условията на член 10 от Регламент (ЕС) № 312/2014 за определяне на Мрежов кодекс за балансиране на газопреносните мрежи.

Новоучредената компания ще има едностепенна форма на ръководство посредством Съвет на шефовете с Председател - Изпълнителният шеф на „ Булгартрансгаз “ ЕАД, господин Владимир Малинов, и членове господин Захари Дечев и господин Кирил Равначки - Изпълнителен член на Съвета на шефовете.

„ Булгартрансгаз “ ЕАД осъществя концепцията за газов хъб „ Балкан “ в цялостно сходство с проектите за развиване на газовата инфраструктура в Европа. С построяването на газоразпределителен център на територията на България ще се усъвършенства енергийната сигурност, ще се обезпечи диверсификация на източниците и маршрутите за доставка на природен газ и ще се подсигуряват конкурентни цени за потребителите. Проектът е в унисон с потребностите, разпознати от Групата на високо ниво за газова съгласуваност на Централна и Югоизточна Европа (CESEC), с развиването на Европейския енергиен съюз и се поддържа ативно от Министерски съвет на Република България и Европейската комисия. /БГНЕС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР