Булгаргаз внесе днес в Комисията за енергийно и водно регулиране

...
Булгаргаз внесе днес в Комисията за енергийно и водно регулиране
Коментари Харесай

Булгаргаз предлага на КЕВР намаляване на цената на газа с 30 процента за октомври

" Булгаргаз " внесе през днешния ден в Комисията за енергийно и водно контролиране (КЕВР) заявление за одобряване на цена на газа за месец октомври в размер на 247,96 лв. за мегаватчас, оповестиха от Министерството на енергетиката (МЕ). Тази цена е с близо 30 % по-ниска по отношение на месец септември.

Според енергийното ведомство понижението на цената се дължи на напъните на новото управление на компанията за обезпечаване на действителна диверсификация, в това число на сполучливо извършените транспарантни търгове, както и на твърдата решителност на държавното управление да пусне в употреба интерконектора с Гърция.

Прогнозната цена за октомври дава отговор на апела на работодатели и синдикати за пределна цена на газа до 250 лв. за мегаватчас, допълват от МЕ.

Българска телеграфна агенция напомня, че КЕВР утвърди цена на природния газ за септември от 353,21 лв. за мегаватчас, без цени за достъп, транспорт, данък и Данък добавена стойност. На тази цена " Булгаргаз " продава природен газ на крайните доставчици на природен газ и на лица, на които е издадена лицензия за произвеждане и транспорт на топлинна сила.  

Освен това по време навън съвещание на КЕВР на 30 август, изпълнителният шеф на " Булгаргаз " Деница Златева съобщи, че със старта на интерконектора " България-Гърция " от 1 октомври т.г. се основават действителни предпоставки за образуване на оптимално добра цена за месец октомври. Причината за това е, че страната ни към този момент ще може да получи цялостните количества газ по контракта с Азербайджан, които са на извънредно преференциална цена. Дружеството ще взе участие в търговете на терминала Ревитуса за запазване на слотове и за регазификация през 2023 година, с което да се подсигуряват бъдещи доставки на полутечен природен газ.

От " Булгаргаз " прецизираха, че дефинитивно предложение за одобряване на цена на природния газ за октомври ще бъде подадено в КЕВР на 1 октомври, отчитайки котировките на ценообразуващите съставни елементи към 30 септември.
Българска телеграфна агенция
 
style= " margin: 1rem; background-image: initial; background-position: initial; background-size: initial; background-repeat: initial; background-attachment: initial; background-origin: initial; background-clip: initial; " >

 
  class= " MsoNormal " >
  class= " MsoNormal " >

 >

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР