Булгаргаз вече поиска увеличение на цената с 15% от есентаПарното

...
Булгаргаз вече поиска увеличение на цената с 15% от есентаПарното
Коментари Харесай

Парно, вода и газ поскъпват от октомври

„ Булгаргаз ” към този момент изиска нарастване на цената с 15% от есента


Парното и топлата вода нарастват още веднъж от октомври. Информацията разгласи ръководителят на Комисията за енергийно и водно контролиране Иван Иванов.

„ Повишението на цената на природния газ от 1 октомври е неизбежно и ще се отрази на цената на парното и топлата вода ”, сподели Иванов след съвещание на комисията.

От „Булгаргаз“ към този момент оповестиха, че желаят нарастване на природния газ за последното тримесечие на тази година с към 15 на 100. Въпреки че Иванов не се ангажира с какъв брой % тъкмо ще се вдигнат праното и топлата вода от октомври, практиката демонстрира, че повишаването на газа с 10 на 100 се отразява на цените на топлото с 5-7%.
Последното нарастване на газа беше от 1 юли. Тогава „ Булгаргаз ” изиска покачване от над 18% на синьото гориво, а Комисията за енергийно и водно контролиране позволи 10,81%.

За потребителите това се отрази като топлинната сила нарастна със 7,33%, а токът – с 2%.

Иван Иванов се оправда, че ново нарастване е неизбежно, тъй като КЕВР и държавното управление нямат съществени принадлежности за влияние върху цената на природния газ. Тя идва с природния газ, който постъпва на територията на България, и с цел да влезе, той би трябвало да бъде заплатен. И доставчикът „ Булгаргаз ” би трябвало да заплати тази цена посредством цената за крайните консуматори, изясни ръководителят на КЕВР.

По думите му, комисията щяла да направи всичко допустимо, в случай че се стигне до предстоящото нарастване, то да влезе от 1 октомври, когато е началото на отоплителния сезон. „ Не желая да си помислям, в случай че се стигне до нарастване на топлинната сила от 1 януари, защото знаете за всички неудобства за клиентите. Но още веднъж споделям, цената на газа не зависи от КЕВР, за разлика от цената на силата, където имаме повече принадлежности за въздействие“, добави Иванов.

Какви ще са новите цени на газ, парно и топла вода от октомври ще стане ясно на 30 септември.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР