“Булгаргаз ще избира по-изгодната методика за доставките от “Газпром“Булгаргаз ще

...
“Булгаргаз ще избира по-изгодната методика за доставките от “Газпром“Булгаргаз ще
Коментари Харесай

Изчисляват цените на газа по два начина

“Булгаргаз ” ще избира по-изгодната методика за доставките от “Газпром ”


“Булгаргаз ” ще може да пресмята цените на природния газ, който получава като доставки от “Газпром Експорт ” по два разнообразни метода. Освен по досегашната формула цената на горивото ще може да бъде изчислявана и съгласно цената на енергийните газови тържища. Тази сделка е реализирана при диалозите през предходната седмица сред българското енергийно сдружение и съветската компания.

Двете благоприятни условия за пресмятане на цените на газа ще могат да бъдат комбинирани и в границите на една доставка. Това изясни изпълнителният шеф на “Булгаргаз ” Николай Павлов. Цената на природния газ ще може да бъде предоговаряна на всеки 2 години. Всичко това е резултат от антимонополното дело на Европейската комисия против “Газпром ”, по което съветският газов колос се съгласи да предоговори изискванията по доставките на гориво.

По време на диалозите са контрактувани и две нови точки, по които газът ще може да доближава до България. Павлов акцентира, че е въпрос на разбор по коя от двете формули ще се пресмята отсега нататък цената на газа. В последните години у нас обаче цената за България никога не е по-висока от тази за Западна Европа, акцентира изпълнителният шеф на “Булгаргаз ”.

Без парно тази зима могат да останат клиентите на топлофикациите в Бургас, Плевен и Враца, съобщи още Павлов. Причината са задължения в общ размер на 15 млн. лева към “Булгаргаз ”. Трите топлофикации не са заплащали гориво от месец юли насам. Ако не се издължат до 19 октомври, доставките към тях ще бъдат прекъснати, изясни той. До топлофикациите са изпратени напомнителни писма, те са осведомени с казуса и търсят решение, изясни изпълнителният шеф на “Булгаргаз ”. Павлов добави, че в случай че има нарастване на цената на газа от Нова година, то ще бъде минимално и ще бъде под 5%.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР