Булгаргаз е пасивна структура, която е свикнала да работи с

...
Булгаргаз е пасивна структура, която е свикнала да работи с
Коментари Харесай

Евгений Кънев: Булгаргаз е пасивна структура

" Булгаргаз " е пасивна конструкция, която е привикнала да работи с един снабдител и в никакъв случай не ѝ се е налагало да прави пазарни интервенции за търсене на газ от разнообразни места , с цел да обезпечи публичния интерес.

Това сподели пред БНР икономистът Евгений Кънев . Думите му са малко преди от (днес, 12 август) .

" Дори самите представители на " Булгаргаз " признават, че поради контракта с " Газпром ", който съществува до края на годината, не желаят да вършат никакви други дейности с дълготраен темперамент , тъй като, в случай че тръгне по тръбата с " Газпром ", какво ще го вършат този газ ", сподели той.
 Държавата оздравява
Държавата оздравява " Булгаргаз " с 800 млн. лева заем

Така ще подсигурява сигурността на доставките през идния отоплителен сезон

Според него т ази бездейност остави " Булгаргаз " без различни трасета и обезпечени места - слотове на терминали и се наложи да употребяват така наречен медиатор - комерсиална компания " МЕТ ", която имаше непокътнати слотове на терминала в Гърция, с цел да могат да станат тези интервенции с танкерите през юни и юли. " Булгаргаз " би трябвало да стане по-активна и да поема по-големи опасности ".

По думите му диверсификацията до момента се е разбирала единствено като прибавяне на азерски газ .

" Булгаргаз " не са очаквали, че прекъсването на газа от " Газпром " ще е непрекъснато, а не краткотрайна интервенция .
 800 млн. лева за „ Булгаргаз “ – въпросът е от къде?
800 млн. лева за „ Булгаргаз “ – въпросът е от къде?

Временно се взема решение ликвидния му проблем

Затова не се подписва дълготраен контракт с американска компания, тъй като, в случай че се подписа трети дълготраен контракт (освен за съветски и азерски газ - б.р.), един от всички ще стане непотребен . По тази причина евентуално никой не смее да поеме такава отговорност да подписва трети дълготраен контракт, преди да е изминал най-малко този с " Газпром ", разяснява той.

Според Кънев подписването на дълготраен контракт с американската компания ще е на практика преустановяване на взаимоотношенията с " Газпром ".

Той разяснява слагането на цената и доставката на газ като най-обсъждана тематика като " вакханалия ". Вероятно задачата е да се каже, че всички варианти са изчерпани, няма газ и би трябвало да се върнем към опцията " Газпром ", изясни икономистът.
 800 млн. лева за „ Булгаргаз “ – въпросът е от къде?
800 млн. лева за „ Булгаргаз “ – въпросът е от къде?

Временно се взема решение ликвидния му проблем

По думите му тематика, която не е най-важната и в стопанската система, и в публичния живот, действително стана номер 1 във всички аспекти . " Икономиката си върви, газ има, България чупи всички върхове по произвеждане и експорт, което значи, че все още никакъв проблем няма ", изяснява Кънев.

Той е песимистичен, че може да се създадат небрежно търгове и да се получат по-добри офертни цени за полутечен природен газ .

" Ако продължавахме през днешния ден да купуваме газ от " Газпром ", по формулата, по която купувахме, трябваше през днешния ден цената да е към 170 евро , т.е. към 340 лв.. Виждаме, че сега КЕВР ще утвърждава цена от 300 лв. за мегаватчас, което значи, че " Булгаргаз " още веднъж щеше да натрупа загуби ", изясни икономистът.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР