„Булгаргаз“ е имал възможност да намали цените на газа, но

...
„Булгаргаз“ е имал възможност да намали цените на газа, но
Коментари Харесай

Петков: „Булгаргаз“ умишлено е отказал евтиния азерския газ

„ Булгаргаз “ е имал опция да понижи цените на газа, само че вместо на евтиния, е заложил на скъпия снабдител. Това е „ явен спор на ползи “ в ущърб на българските жители, което е и повода за промяната на управлението на сдружението предходната седмица. Това стана ясно от думите на премиера Кирил Петков по време на брифинг, на който заяви още, че държавното управление е приело Бюджет 2022.

В момента водим следствие и ние сме сигурни значително, че част от решенията, които те са взели, довеждат до до високите цени на газа и 30% покачване, което беше препоръчано на КЕВР “, разяснява Петков.

Идеята е, че въздействие върху цената на газа оказва миксът, който се употребява като доставки. От думите на Петков стана ясно, че управлението на „ Булгаргаз “ е можело да вкара повече от по-евтиното азерско гориво през „ Неа Месемврия “ – различната връзка на България с Гърция. Вместо това е декларирало на Азербайджан, че няма опция да получава газ от тях.

Министерство на вътрешните работи и ДАНС водят следствие за дейностите на „ Булгаргаз “ – както за дълготрайните контракти, по този начин и във връзка с ръководството на хранилището в Чирен. Повече изясненост се чака занапред. Енергийният министър Александър Николов дефинира дейностите на отстраненото управление като

меко казано странни на фона на извънредно тежката ценова рецесия в бранша “.

„ От моя позиция просто са взети безумни решения по безразсъден метод с резултат, че всички български консуматори би трябвало да заплащат по висока цена на газ “, заключи Петков.

Припомняме, че в края на предходната седмица Българският енергиен холдинг в профил управлението на „ Булгаргаз “. Новият ръб е краткотраен и титулярите ще бъдат определени след „ обществени състезания “, сподели в този момент министър председателят.
Бюджет на растежа
Петков разгласи, че държавното управление е приело Бюджет 2022. Премиерът го дефинира като бюджет на растежа и посочи и акцентира, че дефицитът без Коронавирус ограниченията ще е единствено 2.5%, а с ограниченията – 4.1%.

Ще влагаме доста изрично, вдигайки % на вложенията на 5.8%. Това е невиждано. 8.2% ще са финансовите вложения. Инвестираме и в човешкия капитал. “
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР