БулфотоОлигархията възникна и се разви в резултат на приватизацията, извършена

...
БулфотоОлигархията възникна и се разви в резултат на приватизацията, извършена
Коментари Харесай

Филчев пред Пик: Костов е виновен, че България е най-бедна. Борисов уважава прокуратурата. Не поръчва на службите да подслушват главния прокурор

Булфото

„ Олигархията породи и се разви вследствие на приватизацията, осъществена от Костов. Първите олигарси бяха основани от Костов и отгледани от управниците след него – Кобурга и други сходни. При ръководството на Костов (1997 година – 2001 г.) беше приватизирано държавно имущество за тридесет милиарда $, а против него страната получи действително едвам три милиарда $ “. Това споделя в изявление пред Пик някогашният основен прокурор Никола Филчев.

По думите му точно вследствие на мафиотската приватизация България се е трансформирала в най-бедната страна в Европейския съюз.

„ Населението мощно обедня. Настъпи дълбока класова диференциация на обществото на небогати и богати. Държавните активи попаднаха у новобогаташи, които не можеха да ги ръководят. Престъпната приватизация сътвори добра хранителна среда за проведената престъпност. Затова ръководството на Костов е злополука за България. Неговата приватизация се трансформира в разбойническо плячкосване на държавното имущество от съпартийци и ортаци “, безапелационен е той.

Филчев споделя, че като основен прокурор от 1999 година до 2006 година е бил по всякакъв начин попречва от министър председателят Иван Костов и подчиненият му държавен уред.

„ И това е обяснимо. Не може да се чака Костов самичък да се съобщи на прокуратурата и да влезе в пандиза. Когато стана министър председател, Костов незабавно промени Гражданско-процесуалния кодекс и лиши правото на прокуратурата да желае от съда повреждане на противозаконните приватизационни покупко-продажби, които повреждат държавния интерес (1997 г.). По подобен метод страната остана без отбрана пред разбойническите нападения на костовистите. Още като започнах работа, влязох в спор с Костов, при който ясно му заявих: „ Прокуратурата служи на страната, а не на твоите крадливи съпартийци “. Тогава той непосредствено се опита да ликвидира прокуратурата. Заяви, че в случай че продължаваме да се занимаваме с приватизацията, той ще трансформира прокуратурата в организация към Министерския съвет, т.е. в зависещ нему административен орган. И освен го сподели, а предприе и съответни стъпки, с цел да реализира желанията си “, споделя мемоари Никола Филчев.

Бившият основен прокурор споделя каква е ролята на Костов за основаването на олигарха Иво Прокопиев.

„ Олигархът Прокопов*, по-известен като „ разградския гризач “, е свидна рожба на Костов. За да отбрани свидната си рожба Прокопов и приватизацията на „ Каолин “, Костов активизира цялата държавна машина против прокуратурата – държавното управление, Министерство на вътрешните работи, Народното събрание, ръководещата партия, медиите, олигарсите. Той впрегна целият си властови, политически и финансов запас, с цел да попречи на прокуратурата да търси отговорност от Прокопов за приватизацията на „ Каолин “. Искаше още в зародиш да смачка напъните на прокуратурата за правда. Тогава никой (нито общественик, нито политик, нито медия) не реагира, че министър председателят Костов жестоко нарушава разделянето на управляващите и погазва независимостта на правосъдната власт. Всички, които през днешния ден редят благи приказки за народна власт, тогава одобряваха за обикновено министър председателят Костов „ да издърпа ушите “ на основния прокурор Филчев и да скастри прокуратурата, че пази публичния интерес, и се меси в приватизацията “, възмущава се Филчев.

„ Въпреки това през 2002 година прокуратурата даде на съд Прокопов за противозаконната приватизация на „ Каолин “. Четири години Прокопов отсрочва делото в Разград. След като напуснах, – напролет на 2006 година, прокурорката Елена Хаджидимитрова отдръпна обвиняването против Прокопов пред съда. Предполагам - добре стимулирана от червенобузестия “, споделя някогашният основен прокурор.

Според оценките му през днешния ден, при ръководството на премиера Борисов, прокуратурата непрекъснато вика на разпит деятели на ръководещата партия, повдига им обвинявания и ги предава на съд. Някои са даже наказани.

„ Но Борисов не заплашва съда и прокуратурата, не се заканва, че ще промени конституцията и законите, с цел да им отнеме пълномощията, или че ще извади прокуратурата от правосъдната власт. Премиерът Борисов не употребява специфичните служби, с цел да управлява основния прокурор, каквато беше практиката при Костов по мое време. Днес чиновници на специфичните служби не получават мръсни поръчки – да подслушват и наблюдават основния прокурор, каквато беше практиката, когато Националната работа за сигурност се ръководеше от Атанас Атанасов “, споделя той.

Никола Филчев смята, че още като основен секретар на Министерство на вътрешните работи Борисов се отнасял „ с почит към съда и прокуратурата “.

„ Въпреки съпротивата на премиера Костов и неналичието на пълномощия, прокуратурата тогава даде на съд хиляди приватизатори за закононарушения, осъществени при приватизацията на държавното имущество. Само през 2002 година прокуратурата образува 1577 каузи за закононарушения по работа, свързани с приватизацията и съобщи отговорните на съд. Но Върховният касационен съд тогава се ръководеше от печално известния юрист Иван Григоров, който обществено съобщи „ Аз съм костовист “. Затова Костов го конфигурира за ръководител на Върховния съд. Григоров постави доста старания, с цел да провали обвиняванията на прокуратурата и да оправдае отговорните разбойници приватизатори, които са също „ костовисти “. Много каузи бяха отсрочени безпричинно и решени „ вярно “ откакто напуснах прокуратурата “, твърди той.

*Филчев не употребява цялостното име на Иво Прокопиев, като нормално го назовава „ Прокопов “

Съобщете ни, в случай че видите неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html.

Прочети тук - Защо e добре да рекламирате бизнеса си с ПР изявления в уеб страницата Petel.bg

" Ако се отнеме свободата на словото, тогава тъпите и безмълвни могат да бъдат водени като овце на кръвопролитие . " Джордж Вашингтон

Призоваваме властта да не основава ненужно напрежение и да не нарушава главните полезности, върху които се крепи Европейски Съюз.

Личните свободи, като ценене на персоналния живот, независимост на мисълта, на изразяването на мнение и на информация, са предпазени с Хартата на главните права на Европейски Съюз.

Неспазването на тези правила подкопава устоите и разяжда като недоброкачествен израстък ДНК-то на съюза. Води до напрежение в обществото ни.

Свободата на Словото е предпазена и обезпечена от Основния закон, на който се крепи цяла България - Конституцията.

Призоваваме за съблюдаване на предписанията и ограниченията, само че посредством осъзнатост, а не посредством упорито всяване на суматоха и боязън.

Пазете възрастните и хронично болните хора.

Нечистоплътно и рисково е потреблението на страха на хората за трупане на политически рейтинг.

Информирайте се от достоверни източници!

Не вярвайте на организация "Една Жена Каза ". Търсете първоизточника извора на информацията в непознатите медии! Не вярвайте на всеки преводен материал без да видите оригинала. Не вярвайте на всеки материал в непознатите медии.

Те постоянно търсят сензации и драматизъм, тъй като, за разлика от множеството медии в България, се намират в действителна пазарна конкурентна среда и тематиката "Ковид 19 " им носи преимущество над останалите, посещаемост, гледаемост, тираж и пари. Доверете се на разсъдъка си, а не на страстите и страха си. Преценете дали материалът търси пазарноориентирана сензационност, дали обслужва политически ползи или желае да ви осведоми въз основата на научни експертни данни и числа.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР