Буенос Айрес, Аржентина – Дейвид Урбани е на 15 години,

...
Буенос Айрес, Аржентина – Дейвид Урбани е на 15 години,
Коментари Харесай

Младите аржентинци искат промяна. Мнозина виждат Хавиер Милей като най-добрия си вариант

Буенос Айрес, Аржентина – Дейвид Урбани е на 15 години, едвам в гимназията, когато за първи път среща бъдещия крайнодесен претендент за президент Хавиер Милей.

Сега студент по стопанска система в Националния университет на Мар дел Плата, Урбани си спомня, че сърфира в YouTube, когато се натъква на поредност от просветителни видеоклипове, които Майлей е съставил като част от работата си като икономист и професор в Буенос Айрес в времето.

Продължавайте да четете

лист от 3 детайла Тъй като Milei води президентската конкуренция в Аржентина, абортът е на линия Избори в Аржентина 2023 година: Ето какво би трябвало да знаете Инфлацията продължава да пораства в Аржентина с наближаването на президентските избори в края на списъка

„ Мисля, че това, което ме трогна най-вече, беше елементарният метод, по който той обясняваше концепциите “, сподели Урбани, 20, вдигайки уводна книга по стопанска система с подпис на Милей. „ Човекът е учен, а не политик. “

Относително новопостъпил в политиката на Аржентина, Милей въпреки всичко катапултира до интернационална популярност като кандидат-черен кон на тазгодишните президентски избори.

Тази неделя той се изправя против лявоцентристкия министър на стопанската система Серхио Маса в толкоз напрегната конкуренция, че социологическите изследвания демонстрират, че двамата претенденти са в мъртва борба.

Част от горивото зад неочаквания политически напредък на Милей са преданите почитатели, които той събра измежду млади, най-вече мъже гласоподаватели като Урбани. Някои са отдадени либертарианци. Други са просто любопитни и се усещат недоволни от политическата върхушка.

Но до момента в който специалисти и опозиционни политици подлагат на критика Милей за неговите радикални десни политически оферти, това младо потомство „ mileistas “ споделя, че всички са за.

„ Вярвам, че би трябвало да опитаме и това е “, сподели Рамиро Гомес, 21-годишен механик по осведомителни технологии (ИТ) от провинция Росарио, за решението си да поддържа Milei.

Избран в долната камара на конгреса на Аржентина през 2021 година, Милей към момента беше в първия си мандат, когато започва дълготрайната си кандидатура за президент в тазгодишната конкуренция.

Но той бързо вкара отчаяние. На откритите първоначални избори през август той се изстреля до първото място, спечелвайки повече гласове от фигури от властта като Маса и някогашния министър на сигурността Патриша Булрих.

Оттогава Майлей остава водеща в конкуренцията. На общите избори през октомври той приключи на второ място след Маса, спечелвайки едно от двете места на втория тур.

Много специалисти приписват неочакваната известност на Милей на тежкото състояние на стопанската система на Аржентина. Страната е изправена пред продължителна икономическа рецесия, а инфлацията надвиши 140 %, намалявайки цената на националната валута на Аржентина, песото.

За да се оправи с рецесията, Milei даде обещание да редуцира основни държавни министерства, да наложи такси за системата на публичното опазване на здравето на Аржентина, да затвори централната банка и да одобри щатския $ като национална валута на Аржентина.

Той също възприе вдигаща вежди комбинация от либертариански и консервативни обществени позиции, предлагайки поддръжка за възбрана на абортите и узаконяване на продажбата на органи. Популярни цели за остро дефинираните му приложения включват дами, LGBTQ общността и даже папа Франциск, самият аржентинец.

И въпреки всичко, до момента в който други десни популисти като някогашния президент на Съединени американски щати Доналд Тръмп и Жаир Болсонаро в Бразилия се бореха да завоюват по-младите генерации, Милей непрекъснато водеше в изследванията на гласоподаватели на възраст сред 16 и 35 години.

Марк Джоунс, професор по латиноамерикански проучвания в университета Райс, приписва разликата на надълбоко вкорененото отчаяние от рецесията в Аржентина и имиджа на Милей като политически новобранец.

„ Когато по-младите гласоподаватели гледат Милей, те виждат някой, който се бори против системата и е въстаник “, сподели Джоунс. „ И мисля, че едно нещо, което Майлей съумя да направи, е дейно да се разграничи от по-младите гласоподаватели от по-консервативната си политика. “

„ Верижен трион “ към статуквото

Най-ревностните поддръжници на Milei постоянно се свързват посредством групи в WhatsApp и в обществените медии, където сметките на почитатели включват силуети на присъщите бакенбарди на претендента, а мемовете го изобразяват заключен в епични аниме борби.

Ексцентричността на Майлей е централна за неговата марка: той в миналото е бил фронтмен на кавър групата на Rolling Stones, а сега има пет клонирани кучета, всяко кръстено на десни икономисти.

Видеоклиповете също се разпространиха по време на изборите, показващи по какъв начин Майлей къса листчета с имената на държавните министерства, които има намерение да редуцира, и крещи крилатата си фраза „ Да живее шибаната независимост! “

Джоунс разказва базата на Милей като стимулирана по-малко от идеология и повече от обезсърчение и неспокойствие от обичайното политическо естаблишмънт.

Неговият блок от поддръжници, изясни Джоунс, значително се състои от гласоподаватели от междинната и работническата класа в края на тийнейджърските си години и на 20 години, които са разочаровани от битката да запазят доходоносна работа.

„ Milei е тяхното средство за дейно преместване на моторния трион към статуквото, само че също по този начин може би да опитат нещо друго “, сподели Джоунс, споменавайки прегръдката на Milei за моторния трион като знак на акцията.

Алън Кирога, 28, който живее в работническо предградие на Буенос Айрес и кара за Uber на мотоциклета си, сподели, че за първи път е бил притеглен от Milei, когато видял либертарианеца по малкия екран, говорейки буйно за „ златния век “ на Аржентина при започване на 20 век.

„ Това, което той желае да приложи, е това, което вършат в Съединените щати, в Испания, в естествените страни “, сподели Кирога. „ Това, което претърпяваме тук, отива към Венецуела, Куба. “

Въпреки че е известно измежду доста от поддръжниците му, предлагането на Милей да одобри щатския $ се сблъсква с остра опозиция от необятната общност. Проучване през септември сподели, че съвсем 70 % от аржентинците не утвърждават концепцията.

През същия месец 170 аржентински икономисти също разгласиха отворено писмо, в което предвидиха, че промяната на валутата ще докара до спомагателна инфлация, всеобща безработица и „ неуместни “ нараствания на държавния дълг на Аржентина от 400 милиарда $.

„ Добър вманиачен човек “

Но привлекателността на Милей измежду младите гласоподаватели надвишава неговия коренен стопански проект. Кандидатът се стреми да се нарежда като критик на корупцията измежду политическия хайлайф, който той назовава „ прослойка “.

Високопоставени членове на главните политически партии в Аржентина неотдавна бяха упрекнати в корупция. Миналата година да вземем за пример напускащият вицепрезидент Кристина Фернандес беше наказана на шест години затвор за машинация.

„ Хавиер Милей, който одобрявам най-вече, е експанзивният Хавиер Милей, честният Хавиер Милей “, сподели Урбани. „ Това е Хавиер Милей, който се ядосва, когато се сблъска с неистини, изправен пред нечестни хора. “

Milei има податливост към трагичното, като от време на време наподобява обзет от страсти по време на обществените си речи.

„ Добър вманиачен човек – по този начин бих го описал “, сподели Кирога. „ Идва от сърцето му. Той не може да го управлява. “

И въпреки всичко, даже някои от дългогодишните поддръжници на Милей имат своите подозрения по отношение на способността му да резервира репутацията си на герой с корупцията, изключително откакто той уголемява обединението си, с цел да включва типовете фигури от властта, които той постоянно подлага на критика.

Бившият президент Маурисио Макри предложи поддръжката си на Милей, както и Булрич, някогашният му закостенял противник в президентската конкуренция.

„ Когато се включи в политиката, без да желае, той стана част от кастата “, сподели Лукас Гонзалес, 28-годишен притежател на книжарница, който сподели, че към момента поддържа Милей.

Въпреки че Milei построи мощно придвижване, дали ще оцелее или не ще зависи от резултатите от изборите в неделя и от това по какъв начин ще се развие стопанската система през идващите месеци, сподели Ноам Лупу, професор по политически науки в университета Вандербилт, който изследва Аржентина.

„ Винаги ще има този тип либертариански, про-бизнес избор в Аржентина “, сподели Лупу. „ Но типът анти-система, анти-статуквото, про-разрушението успее единствено в случай че продължава да се усеща заплашен от статуквото и политическата класа. “

Урбани не е склонен. Той има вяра, че Milei е провокирала забележителна политическа смяна измежду аржентинската юноша, която ще продължи без значение от резултатите от изборите в неделя.

„ По-голямата част от младежите са гласоподаватели на Милей и изключително момчетата “, сподели Урбани. „ Това, което следва за Аржентина, е доста положително, тъй като доста деца започнаха да се преценяват с капиталистическите хрумвания, с стопански концепции в главите си, за които не са говорили преди. “

Източник: Ал Джазира
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР