Будапеща. Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева получи

...
Будапеща. Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева получи
Коментари Харесай

Външните министри от Източна Европа подкрепиха усилията на България за европейска интеграция на Западните Балкани

Будапеща. Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева получи цялостна поддръжка от сътрудниците си от Вишеградската четворка и от Западните Балкани за по-бърза интеграция на района в Европейския съюз по време на Българското председателство на Съвета на Европейския съюз. Това оповестиха от пресцентъра на Министерството на външните работи . Захариева е в Будапеща на среща на първите дипломати на Унгария, Полша, Чешката република, Словакия, Румъния, България, Словения, Сърбия, Албания, Босна и Херцеговина, Черна гора, Косово, Албания и Република Македония.
Всички те показаха очаквания за ускорение на предприсъединителните процеси на страните от Западните Балкани по време на Българското председателство през първата половина на 2018 година, а румънският външен министър Теодор Мелешкану акцентира, че договорът за другарство сред България и Република Македония е образец за целия район.
“Стабилността и просперитетът на Западните Балкани е дълготраен външнополитически приоритет на България и нямаше по какъв начин да не е във фокуса и на нашето председателство. Призивът към нашите другари е: Правете промените поради вашите жители, освен поради бъдещото ви участие в Европейския съюз ”, съобщи вицепремиерът Екатерина Захариева.
“Твърдо имаме вяра, че без Западни Балкани в Европейски Съюз европейският план няма да е приключен и Европа няма да е задоволително постоянен и сигурен континент. Нашата цел е следващата година на срещата на върха на Европейски Съюз в София да имаме явен проект за всяка една от балканските страни - добави още българският първи посланик. - Ние сме балканска страна и аз се гордея с това. Когато оставим историята в предишното, гледаме напред в бъдещето, и сме почтени и открити за проблемите си ще реализираме доста по-бързо прогрес. ”
Захариева акцентира, че с изключение на политическата поддръжка за шестте страни от района, които желаят да се причислят към Европейски Съюз, би трябвало да бъде оказана техническа и експертна помощ в преговорния развой. Тя акцентира и какъв брой е значимо да се влага в инфраструктура и съгласуваност във всички аспекти. Тя показа и концепцията на българския комисар Мария Габриел за унищожаване на роуминга с Европейски Съюз в тези страни.
“Не може да сме богати, демократични и развити, в случай че съседите ни не са. Може да разчитате на нас за всевъзможен тип помощ ”, обърна се Захариева към сътрудниците си от Западните Балкани.
“Искаме дата за започване на договаряния за Република Македония и Албания и то не по-късно от първото тримесечие на 2018 година ”, сподели унгарският външен министър Петер Сиярто, хазаин на форума, в поддръжка на желанията на Българското председателство.
Чешкият зам. външен министър Якоб Дюр посочи: “Надявам се Българското председателство да има водеща роля в процесите по европейска интеграция на Западните Балкани. Стискаме палци на София за организирането на неофициалния съвет на водачите от Европейски Съюз и приветстваме ролята ви да бъдете юрист на тези страни в Европейски Съюз. ”

Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР