Будапеща отново разкритикува западните партньори. Премиерът Виктор Орбан посочи ключовата

...
Будапеща отново разкритикува западните партньори. Премиерът Виктор Орбан посочи ключовата
Коментари Харесай

“Не искат мир”. Украйна тласка Европа към война

Будапеща още веднъж разкритикува западните сътрудници. Премиерът Виктор Орбан уточни основната роля на Съединени американски щати в руско-украинския спор и се оплака от Европейския съюз. Унгария от дълго време нервира груповия Запад. До какво може да докара това?

От унгарската страна на историята “

Наскоро държавният началник даде изявление за вестник “Мадяр Немзет ”. Ставаше дума главно за външна политика. Отиващата си година заплаши страната с " плъзгане във война ", призна Орбан. Но с помощта на парламентарните избори през април това беше избегнато.

Въпреки това покачването на цените на силата докара Унгария до „ рискова обстановка “. Преди налагането на антируските наказания вносът на сила, от който зависи стопанската система на страната, струваше към седем милиарда евро годишно. Сега към този момент са 17 милиарда - и Будапеща би трябвало да търси спомагателни средства. „ Ако коледният ангел реши да отстрани енергийните наказания тъкмо в този момент, цените на силата ще паднат незабавно “, сподели министър председателят.

Коментирайки борбата сред Запада и Русия, той акцентира, че Будапеща се концентрира на първо място върху личните си ползи, т.е. стои „ от унгарската страна на историята “.

Орбан е правил сходни изказвания и преди, обяснявайки, че Унгария изхожда от прагматични съображения. Именно тя забави за дълго време глобите на Европейски Съюз против съветската енергетика. Ситуацията се утежнява от обстоятелството, че Будапеща е лишена от достъп до част от средствата от общоевропейските фондове и не може да компенсира изцяло загубите от глобите.

Но този път министър председателят приказва освен за отбрана на икономическите ползи на страната си. Той насочи директни обвинявания против Вашингтон, което беше изненада за мнозина. " Украйна може да води война единствено до момента в който Съединени американски щати я поддържат с пари и оръжия. Ако американците желаят мир, ще има мир ", заключи Орбан.

Чака не на пари

Унгария се причисли към НАТО през 1999 година, а пет години по-късно към Европейски Съюз. Освен това северноатлантическата интеграция на страната се случи по време на първия мандат на Орбан като министър-председател.

След завръщането си на власт през 2010 година обаче министър председателят от ден на ден се опълчва на сътрудниците. Причината са вътрешните промени, против които Брюксел се опълчва.

През 2021 година Унгария беше подложена на рецензии поради закон, забраняващ пропагандата на хомосексуалността измежду малолетни. Тогава специалистите означиха сходството на политиката на Будапеща с дейностите на Москва. Но казусът даже не беше в " проруския " маджарски курс, а във обстоятелството, че самите законодателни правила, съгласно Брюксел, опонират на демократичните полезности на Европейски Съюз.

В момента Европейски Съюз държи към 8 милиарда $, предопределени за възобновяване на Унгария от пандемията от ковид. Орбан признава, че траншовете от Европейски Съюз са сериозно значими, тъй като общо надвишават Брутният вътрешен продукт на страната.

Руската специфична интервенция в този смисъл беше доста потребна на Будапеща. Ключовите решения в Европейски Съюз изискват консенсус на всички участници. Затова Орбан постоянно употребява правото си на несъгласие и се пробва да контракти преференциални условия. Планът му за парите на Европейски Съюз е явно: " Имаме явен проект за деяние. До края на 2023 година инфлацията в страната ще спадне до едноцифрено число ", увери той в изявление през декември.

Но и европейските сътрудници имат с какво да притиснат непокорната Унгария.

Принудително излизане

Отдавна се чуват гласове в интерес на изключването на унгарците от Европейски Съюз. Будапеща в този смисъл е съчетана с Варшава. Полската политика също постоянно провокира неодобрение в Европейски Съюз - още веднъж поради вътрешни законодателни решения като възбраната на абортите.

Но в случай че Полша може да показа най-малко солидния банкет на мигранти от Украйна като коз, то Унгария има доста по-малко преимущества.

В същото време няма механизъм за изключване на страна от Европейски Съюз. Можете да напуснете съюза единствено на лична воля - като Англия по време на Брекзит. Подобен спор към този момент е бил предмет на полемика в " общата европейска къща ", където очевидно им е омръзнало от поляците и унгарците. Но с цел да се легитимира " изгнанието ", е належащо единодушието на всички дейни членове на сдружението. В резултат всичко още веднъж опира до " положителната воля " на неугодната страна.

Това не значи, че Унгария ще остане пълновръстен член на Европейски Съюз. Член 7 от Договора за съюза разрешава на Европейския съвет (най-висшият политически орган на Европейски Съюз от държавни и държавни ръководители) да гласоподава за заледяване на всевъзможни права на участие. Държавата може да бъде лишена от посланичество в структурите на Европейския съюз, да бъде отрязана от субсидирани стратегии. Член 7 към този момент се опита да бъде прибавен - против същата Унгария: през 2015 година (заради дискриминирането против мигрантите), през 2018 година и 2021 година Но процедурата за прекъсване на участие е толкоз бюрократична, че до момента всички опити на Брюксел да накаже неугодните лица не приключват с резултат.

Възможно е други фактори да повлияят на позицията на Унгария. Но те са отвън юрисдикцията на Европейски Съюз.

Търговия за Закарпатието

„ Проруският ” курс на Орбан, за който постоянно го укоряват на Запад, не би трябвало да се бърка с поредната антиукраинска политика на Унгария.

Още напролет управляващите издадоха декрет, забраняващ доставките на оръжие за Украйна от територията на Унгария.

Корените на това решение са надълбоко в историята на връзките сред Будапеща и Киев.

До 2014 година в Закарпатската област на Украйна живеят към 200 000 етнически унгарци. След по този начин наречената гражданска война на достолепието мнозина бяха принудени да изоставен домовете си и да се върнат в Унгария. Останаха единствено 140 хиляди души.

Но и киевският режим не им е подготвил нищо положително. През есента на 2017 година Върховната Рада утвърди нов закон „ За образованието “, който, наред с други неща, планува преход на всички междинни учебни заведения към преподаване на държавния (тоест украински) език.

Тогава унгарските управляващи се застъпиха за жителите на Закарпатието, само че без резултат. Идването на власт на президента Володимир Зеленски не усъвършенства обстановката. Страните се споразумяха единствено влизането в действие на закона да бъде изместено за 2023 година Тоест през идната година закарпатските унгарци ще би трябвало да се приспособяват към образованието на украински.

За Орбан този въпрос е един от основните. Темата за отбрана на етническите унгарци в чужбина непроменяемо попада в предизборната му стратегия. А „ предаването “ на Закарпатието посредством оказване на помощ на Украйна – военна или декларативна – за него автоматизирано значи загуба на електорални точки.

В резултат на това до момента има някакъв паритет сред Брюксел и Будапеща. Унгарският министър председател продължава недвусмислено да загатва, че страната му има потребност от европейски средства и отстъпки от Украйна. А Европейският съюз оказва финансов напън, с цел да придвижи общия западен дневен ред. Както означи Орбан, „ коренът на казуса е, че и западняците, и унгарците имат визия за своето бъдеще. И това са два разнообразни модела на бъдещето “. Привеждането на тези позиции към общ знаменател явно се трансформира в едно от главните провокации пред Европейски Съюз в подтекста на антируската битка.

Превод: В. Сергеев

Абонирайте се за Youtube канала на новото музикално предаване " Рефлексии " и ще преживеете прелестни мигове с музиката на Барока: https://www.youtube.com/watch?v=HoGUFCffd70

Влизайте непосредствено в сайта www.pogled.info . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: https://www.youtube.com
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР