БТА В парламентарната комисия по правни въпроси бе направена Демонстрация на

...
БТА
В парламентарната комисия по правни въпроси бе направена Демонстрация на
Коментари Харесай

Вижте българските машини за електронно гласуване!

БТА В парламентарната комисия по правни въпроси бе направена Демонстрация на български машини за гласоподаване от Консорциум " Математици, Информатици и Роботици без граници " - Български машини за гласоподаване и сътрудници (МИРБГ-БМГ).

Българският откривател инженер Александър Чобанов и негови сътрудници изучили целия международен опит в региона на машинното гласоподаване и в границите на 2 години са създали 3 модела устройства. Според инженера всички други машини имат един общ минус - имат непрекъсната връзка с външния свят и по този начин дават късмет на хакери да ги " пробият ".

По думите му показаната машина дава отговор на всички условия на изборния закон и взема решение казуса с невалидните бюлетини и платен избор. 30 секунди са задоволителни, с цел да се гласоподава с нея. 

Българските устройства изискват засвидетелствуване с карта, която се дава от ръководителя на секционната комисия. На сензитивен на досег екран гласоподавателят показва, за кого желае да гласоподава и получава разпечатана бюлетина, която по-късно се пуска в урна. В края на деня с друга карта ръководителят разпечатва протокола от машината, отключва флаш паметта на устройството и двете отиват в районната изборна комисия. Машината има и батерия, който разрешава 16 часа автономност.

За 360 дни можем да произведем нужните машини за гласоподаване на изборите за евродепутати, сподели инж. Александър Чобанов и разгласи, че тяхната разработка е с цена 1900 евро.

За момента желанията на ръководещите са машини за гласоподаване да има в над 1000 секции с над 300 гласоподаватели и ЦИК да взема решение в кои секции.
Източник: blagoevgrad24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР