БТАСобственикът на руската частна военна компания Вагнер Евгений Пригожин призна

...
БТАСобственикът на руската частна военна компания Вагнер Евгений Пригожин призна
Коментари Харесай

Пригожин трупа все повече популярност и влияние. Става ли руският олигарх все по-неудобен за Кремъл?

БТА

Собственикът на съветската частна военна компания " Вагнер " Евгений Пригожин призна през вчерашния ден, че е основал и финансирал Агенцията за интернет проучвания - компания, която Вашингтон категоризира като " плантация за тролове ", служеща за агитация в интернет и направила интервенция в президентските избори в Съединени американски щати през 2016 година

" Никога не съм бил просто финансист на Агенцията за интернет проучвания. Аз я измислих, сътворих я и я управлявах дълго време ", написа Пригожин в пост в канала си в Телеграм, публикуван от пресслужбата на кетъринговата му компания " Конкорд ". " Тя беше основана, с цел да отбрани съветското осведомително пространство от грубата и нападателна антируска агитация на Запада ", добави Пригожин.

Пригожин, който е съдружник на съветския президент Владимир Путин, призна от началото на съветската инвазия в Украйна предходната година редица неща, които от години се твърдяха за него, отбелязва Франс прес.

Така той призна, че е създател на частната военна компания " Вагнер ", която в този момент се бие в челните редици на фронта в Украйна или че е се е опитвал да се намеси в американските избори.

Олигархът се трансформира в един от най-влиятелните хора в Русия и в един от най-близките сътрудници на президента Владимир Путин. Името му беше свързвано с акции за дезинформация в редица страни, само че в последно време той се появява в заглавията на вестниците поради все по-централната роля, която неговата наемническа група играе във войната в Украйна.

Смята се, че групата " Вагнер ", която пази ползите на Русия в страни като Либия, Сирия и Централноафриканската република, разполага с повече от 20 000 наемници единствено във войната в Украйна, което съставлява 10 % от всички съветски бойци на фронтовата линия, написа Би Би Си.

Години наред Пригожин отхвърляше връзките си с " Вагнер " и даже нейното битие, само че когато ролята на тази частна войска стана по-значима в украинския спор, авторитетният предприемач престана да се крие. През септември предходната година Прогожин се появи във видеоклип, в който се обръща към група пандизчии в съветски затвор и ги приканва да се причислят към битката на " Вагнер " в подмяна на понижаване на присъдите им. Неотдавна, облечен във военна униформа, той беше забелязан в една от солните мини в град Соледар, потвърждавайки, че точно хората на " Вагнер ", а не съветската войска, сполучливо са прогонили украинските войски от града.

Това не е първият случай, в който Пригожин слага под въпрос ролята на съветските военни командири във войната в Украйна - смелост, демонстрираща властта, с която разполага. През последните месеци рецензиите му са непрекъснати и все по-открити до степен, в която напрежението сред " Вагнер " и съветското министерство на защитата се трансформира в обществена загадка, показва английското издание.

ОТ ЩАНДА ЗА ХОТДОГ ДО ОСНОВАВАНЕТО НА НАЙ-МОЩНАТА ЧАСТНА АРМИЯ В РУСИЯ

Шейсет и една годишният Евгений Пригожин става част от елитния кръг на Путин през 2001 година, когато президентът стартира да вечеря в първокласния му плаващ ресторант в Санкт Петербург, наименуван " Ню Айлънд ". Макар че не е част от първичната група съдружници на Путин, които основават частния вилен комплекс " Озеро ", Пригожин става прочут в родния град на президента - Санкт Петербург.

В младостта си, преди да стане продавач на хотдог, а по-късно сполучлив ресторантьор, той е лежал девет години в пандиза за кражба и машинация.

Руският капитализъм през 90-те години на предишния век основава доста бизнес благоприятни условия за някогашни пандизчии и след излизането си от пандиза той натрупва положение.

Пригожин отваря щанд за хотдог, а по-късно и магазин за хранителни артикули. След това стартира да се занимава с ресторантьорство, като през 1996 година основава верига от заведения и компанията за кетъринг " Конкорд ", която управлява и до през днешния ден.

Един от тях е " Ню Айлънд ", трансформирал се в най-луксозния ресторант в Санкт Петербург и обичан на Путин, където той води международни водачи и където Пригожин постоянно гледа да не е надалеч от масата на авторитетния съветски президент, отбелязва Би Би Си.

През идващото десетилетие компанията подписва преференциални контракти с съветските управляващи за доставяне на учебните заведения в Санкт Петербург и Москва, а по-късно и за изхранване на огромна част от съветската войска. През тези години, макар че е доста непосредствен с Путин, Пригожин остава в сянка, а положението му, както и на множеството съветски олигарси, е обект на разногласия и секрети.

Олигархът е и началник на прокремълска медийна група, наречена " Патриот ", която е основана, с цел да " противодейства " на " антируските " медии, които " не виждат положителните неща, протичащи се в страната ". След началото на войната в Украйна обаче в Русия съвсем не останаха сериозни медии.

В интернационален проект обаче името му стана известно, откакто американските управляващи го упрекнаха в опит да повлияе на изборите през 2016 година посредством основаната в Санкт Петербург Агенция за интернет проучвания.

Вашингтон, Европейският съюз и Обединеното кралство упрекват Пригожин в провеждането на акции за дезинформация за манипулиране на публичното мнение в разнообразни страни благодарение на Агенцията за интернет проучвания. В резултат на това Пригожин и фамилията му са подложени на интернационалните наказания, а предприемачът е в листата на ФБР с най-издирваните лица.

ВАЖЕН СЪЮЗНИК, КОЙТО ОБАЧЕ СЪЗДАВА ГЛАВОБОЛИЯ НА КРЕМЪЛ

Неговата частна войска интензивно се стреми да обезпечи на Русия победа на бойното поле в Украйна, само че от ден на ден доказателства сочат, че Кремъл е подхванал дейности за ограничение на това, което счита за прекалено политическо въздействие на Евгений Пригожин, създател на съветската наемническа група " Вагнер ", написа Ройтерс.

Пригожин, 61-годишен някогашен пандизчия, през последните месеци притегли вниманието на медиите поради кървавата си роля в Украйна и от време на време е представян на Запад като изверг от филмите за Джеймс Бонд в действителния живот. С бръсната глава и недодялан език, той нашумя и в рускоезичните медии, където се радваше, че е глобен от Запада, обществено наскърбяваше висшето военно управление на Русия, опитваше се да трансформира триумфа на бойното поле в снизхождение на Кремъл и в детайли описваше набирането на десетки хиляди наказани за частната си войска.

Неговата известност стана толкоз огромна, че съдружници и анализатори започнаха да допускат, че той се стреми към публична служба или политическа кариера.

Все повече доказателства обаче сочат, че Кремъл е подхванал ограничения за преустановяване на сходни спекулации още в зародиш, като е наредил на Пригожин да спре обществените си рецензии към министерството на защитата и е посъветвал държавните медии да спрат да загатват името му или това на " Вагнер ".

Миналата седмица Пригожин удостовери, че му е било отнето и правото да вербува пандизчии - основен дирек на неговото зараждащо се политическо въздействие, който оказа помощ на силите му да реализират дребни, само че постоянни триумфи в Източна Украйна, където наподобява се приближават до завладяването на град Бахмут.

Олга Романова, шеф на организация за отбрана на правата на пандизчиите, съобщи, че министерството на защитата е поело набирането на пандизчии по-рано тази година. Министерството не е удостоверило това.

" Позицията на политическия блок (в Кремъл) е да не го позволява в политиката. Те малко се опасяват от него и го считат за неуместен човек ", споделя за Ройтерс Сергей Марков, някогашен консултант на Кремъл, който остава непосредствен до управляващите.

Татяна Становая, опитна изследователка на Кремъл, написа в публикация за Фондацията за интернационален мир " Карнеги ", че въпреки падението на Пригожин да не наподобява неизбежно, връзките му с президентската администрация стартират да се пропукват.

" Ръководителите на вътрешната политика не харесват неговата политическа измама, офанзивите му против формалните институции или опитите му да троли личния състав на Путин, като заплашва да сътвори политическа партия, което би било главоболие за всички в Кремъл ", написа тя. " Той не просто се трансформира в обществена фигура, а очевидно се трансформира в пълновръстен политик със лични възгледи. "

Според Марков Кремъл е получил заричане от Пригожин, че той няма да основава свое политическо придвижване или да се причислява към парламентарна партия, в случай че не бъде помолен за това от Кремъл. Посланието е, че " ще ти дадем военни запаси, само че към този момент не се занимавай с политика ", споделя Марков.

В петък Пригожин съобщи пред съветска медия, че има " нулеви " политически упоритости.

 

Последвайте Епицентър.БГ към този момент и в  и !

 
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР