БСП за България подготвя жалба до Конституционния съд (КС) заради

...
БСП за България подготвя жалба до Конституционния съд (КС) заради
Коментари Харесай

Нинова: Пускаме жалба до КС заради 9-годишния мандат на съдиите

" Българска социалистическа партия за България " приготвя тъжба до Конституционния съд (КС) поради деветгодишния мандат на новоизбраните конституционни съдии. Това сподели от трибуната на Народното събрание водачът на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова след избора на Борислав Белазелков и Десислава Атанасова за конституционни съдии.

Срокът от девет години опонира на решение на Конституционен съд единствено от преди дни. Това е единствено една от аргументите да гласуваме „ срещу “. С това решение нарушавате конституционни правила и правила, заради което разгласяваме, че ще подготвим тъжба до Конституционен съд, сподели Нинова. Обръщаме се към тези народни представители, които желаят да я поддържат - да апелираме решението за деветгодишния период на новоизбраните конституционни съдии, сподели водачът на Българска социалистическа партия.

Белазелков и Атанасова бяха издигнати от парламентарните групи надлежно на „ Продължаваме промяната - Демократична България “ и ГЕРБ-СДС. Те бяха определени за конституционни съдии с решение, в което се планува деветгодишен мандат. На 11 януари бе оповестено решението на Конституционен съд за това, че ненавреме определените съдии в Конституционен съд няма да имат цялостен мандат. Българска телеграфна агенция напомня, че от 1 март 2022 година Конституционен съд е в състав от 10 съдии, откакто изтекоха мандатите на Гроздан Илиев и Анастас Анастасов. 
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР