БСП внесе закон срещу домашното насилие над жени и деца.

...
БСП внесе закон срещу домашното насилие над жени и деца.
Коментари Харесай

БСП внася закон срещу домашното насилие

БСП внесе закон против домашното принуждение над дами и деца. Това разгласи от парламентарната естрада Вяра Емилова от ПГ на Българска социалистическа партия за България.

„ 25 ноември се отбелязва като Международен ден за елиминиране на насилието против дамите – невидимо страдалчество, на което са жертва и децата.

„ Отбелязваме тази дата, с цел да притеглим вниманието на институциите и на цялото обществото за съществуващото принуждение над дами и домашното принуждение. Но не би трябвало да го вършим единствено през днешния ден. Не единствено на този ден би трябвало да приказваме за тежкия проблем в обществото. В изискванията на световната пандемия от Ковид-19 в България се регистрира покачване на случаите на принуждение. У нас не се води публична статистика, само че по данни на Неправителствени организации от 30 до 50 % са се нараснали позвъняванията на телефонните линии за помощ на потърпевши от домашното принуждение по време на изключителното състояние, а през 2022 година до месец септември убитите дами са 19, като за 2021 година техният брой е 22 “, обявиха от левицата.

Жертвите на домашно принуждение от началото на 2022 година до май месец са 1738, като измежду тях доминират дамите, само че децата също са уязвими - 409.

От Българска социалистическа партия регистрират, че неведнъж са упорствали за предприемане на ограничения и законодателни промени за битка с домашното принуждение. „ Още през 2018 година след поредност от срещи с Неправителствени организации, внесохме законопроект, който цели обезпечаване на по-високо равнище на протекция на лица, потърпевши от домашно принуждение. Акцентът е подложен върху една от ограниченията за оказване помощ на тези лица, която в много случаи е и единствената в началото допустима, а точно настаняването им в спешни центрове. Днес внасяме в Народното събрание Закон за отбрана от домашното принуждение “, допълниха от партията.

От Българска социалистическа партия регистрират като главен проблем за потърпевшите лица от домашно принуждение се оказва неналичието на задоволително услуги, с които те да бъдат подкрепени за справяне в извънредно тежката обстановка.

„ Съществуващите сега спешни центрове на територията на страната са непълен брой. Те са едвам 13 и не постоянно в тях жертвите могат да потърсят поддръжка, защото потенциалът им е напълнен. В доста случаи настаняването на жертвата включва и деца – жертви на принуждение. Това в действителност се оказва и единственият късмет за тяхното избавление. В центровете се настаняват жертви на принуждение, които са потърпевши от тежки форми на физическо или полово принуждение и не разполагат с подкрепяща среда и запас, в това число и финансов за справяне със обстановката. Затова откриването на спешни центрове във всяка област е от значително значение за оказване на помощ за жертвите “, споделиха още от левицата.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР