БСП се върна в парламента и амбицирана от изказване на

...
БСП се върна в парламента и амбицирана от изказване на
Коментари Харесай

Масов политически популизъм с ДДС

БСП се върна в Народното събрание и окуражена от изявление на Пеевски, внесе оферти за по-нисък Данък добавена стойност за някои храни и медикаменти.

© Анелия Николова Всички основни политически герои в четвъртък поговориха за Данък добавена стойност. Българска социалистическа партия напряко внесе план за по-ниска ставка за храни и медикаменти, министър председателят Бойко Борисов обмислял алтернатива за книгите, финансовият министър предизвести за заканите от събаряне на Данък добавена стойност, а първите отворили тематиката - Движение за права и свободи и персонално Делян Пеевски, през днешния ден леко се отдръпнаха.

Сметките на Българска социалистическа партия

Абонирайте се за Капитал Получавате цялостен достъп до всички публикации и целия списък Данък добавена стойност върху брашно, произведения от брашно, яйца, мляко и месо да стане 5%, а върху медикаментите – 9%. Освен това прагът за регистрация по Данък добавена стойност да се вдигне двойно и да стане 100 хиляди лева, като всички тези промени да влязат в действие от началото на идната година. Това плануват импортирани от Българска социалистическа партия промени в Закона за Данък добавена стойност в Народното събрание. Те идват седмица, откакто депутатът от Движение за права и свободи Делян Пеевски се появи в Народното събрание за първи път от две години и съобщи, че обмисля да предложи по-ниски ставки на косвения налог за медикаменти, самун и книги. Изказването му към този момент не е довело до съответни оферти от страна на Движение за права и свободи, само че пък окуражи Българска социалистическа партия. " Очакването, че в случай че понижим с 10 пункта Данък добавена стойност и цената ще намалее с 10 пункта, е ирационално. Готов съм да се обзаложа, че в случай че Данък добавена стойност бъде понижен върху дадена стока, цените няма да паднат, само ще се усили натискът върху фиска ", Владислав Горанов, министър на финансите
Предложенията на Българска социалистическа партия не са нови - предишният септември те лансираха аналогична смяна, само че тогава беше отхвърлена от останалите партии с претекстовете, че e популистка.

Българска социалистическа партия аргументират предложенията си със обществени, патриотични и даже стопански претекстове. Според тях по-ниските ставки върху някои храни ще насърчат " родното земеделие " и хранително-вкусова индустрия. В претекстовете към плана се показва, че междинното ползване на човек от популацията на тестени произведения и на мляко понижава и по тази причина вътрешното ползване би трябвало да се подтиква. Социалистите обаче не отиват по-далече в разбора си на какво тъкмо се дължи пониженото ползване и дали не е за сметка на други храни, да вземем за пример.
Според тях редуцираната Данък добавена стойност ставка върху тези храни ще ги направи по-достъпни за по-широк кръг от хора, т.е. допуска се, че ще се вдигне потреблението на тестени произведения, мляко и месо и това ще докара до повече вложения в тази промишленост. " Никой в тази страна да няма самочувствието да учи Движение за права и свободи по какъв начин се прави данъчна промяна. През 2008 година ние получихме самопризнание от Световната банка за това, което направихме ", Йордан Цонев, народен представител от Движение за права и свободи.
За медикаментите пък от Българска социалистическа партия аргументират концепцията за понижена ставка с " повече благоприятни условия за влияние в региона на лекарствената политика ".

В претекстовете към плана се показва, че резултатът от редуцираните ставки общо ще е 706 млн. лева - 368 млн. лева от храните и 338 млн. лева от медикаментите. От Българска социалистическа партия обаче показват, че ще има позитивен резултат от свиването на бюджетните разноски за лекарствени политики и увеличено ползване и изсветляване на бизнеса с брашно, тестени произведения, мляко, яйца и месо. Така чистият резултат от въвеждането на по-ниските ставки щял да бъде сред 260 и 340 млн. лева

Горанов: Цените няма да паднат

" Основният мотив на Министерството на финансите и опитът през годините демонстрира едно – няма никаква гаранция и механизъм, с който променената ставка по Данък добавена стойност да остане в потребителите. Масово, включително и в Гърция, за където постоянно сътрудниците дават образец, резултатът остава по средата – т.е. не в крайния консуматор, а в търговците, производителите ", съобщи в това време в Народното събрание пред публицисти финансовият министър Горанов. " По въпроса за книгите от дълго време обмисляме с Горанов там да няма налог, тъй като образованието постоянно ни е било приоритет ", Бойко Борисов, министър председател
" Очакването, че в случай че понижим с 10 пункта Данък добавена стойност и цената ще намалее с 10 пункта, е ирационално. Готов съм да се обзаложа, че в случай че Данък добавена стойност бъде понижен върху дадена стока, цените няма да паднат, само ще се усили натискът върху фиска ", добави той. Според Горанов тогава дебатът ще премине в друга посока – с какво да се финансират всички функционалности на страната. Това неизбежно ще повдигне въпроса за нарастване на налог общ приход и корпоративните налози.

Факт е, че данъчната система в България е конструирана по този начин, че бюджетът да разчита доста на приходите от косвени налози (25% от всички приходи за 2019 година се чакат от ДДС) и понижението ще би трябвало да се компенсира – с понижаване на разноските в дадена сфера или повдигане на различен налог.

Неговите причини повтори и ръководителят на парламентарната бюджетна комисия Менда Стоянова. " Диференцирано Данък добавена стойност ще докара до понижаване на доходи от косвени налози, което ще би трябвало да се компенсира с други доходи. Трябва да има спор за данъчната система като цяло. Никога в нито една страна диференцираното Данък добавена стойност не е довело до трайно понижение на цените и стоките ", съобщи тя.

Колебание в Движение за права и свободи

Междувременно Движение за права и свободи даде леко на заден. " Сега търсим метод, а не сме взели решение за диференциране на Данък добавена стойност. Заради тежкия живот на хората. Дошло е време да приказваме, различен е въпросът дали тези неща ще се случат ", съобщи Йордан Цонев през днешния ден в бюджетна комисия. " Движение за права и свободи беше упрекната в популизъм поради това, което предложихме за косвения налог. Но дано не се не помни, че нашата партия предложи директните налози да са 10%. Ние гледаме съществено на предлагането си и другата седмица - в сряда и четвъртък ще имаме среща със съсловни организации. Ще желаеме от тях да подсигуряват, че в случай че се понижи Данък добавена стойност ще паднат цените на стоките. Ако няма гаранции, няма да предложим понижаване на Данък добавена стойност ", съобщи депутатът от Движение за права и свободи Йордан Цонев.

" Никой в тази страна да няма самочувствието да учи Движение за права и свободи по какъв начин се прави данъчна промяна. През 2008 година ние получихме самопризнание от Световната банка за това, което направихме ", добави той, визирайки въвеждането на единна ставка от 10% за облагане на приходите на физическите лица.

А какво вършим с книгите

" По въпроса за книгите от дълго време обмисляме с Горанов там да няма налог, тъй като образованието постоянно ни е било приоритет. Дадохме толкоз доста пари за обучение, че това е капчица в морето ", заяви в това време министър председателят Бойко Борисов в коридорите на Народното събрание.

Финансовият министър обаче съобщи, че към момента няма решение за рухване на Данък добавена стойност върху книгите, само че подобен спор следва да се води.

Данък добавена стойност съставлява едвам 7% от коричната цена на книгите и не се въздейства от тиража. Затова и спадът на цената им надалеч няма да е толкоз огромен, колкото звучи, защото данъчната тежест се поделя сред продавачите и купувачите. Съответно, в случай че данъкът бъде намален, крайната цена ще падне с по-малко, в сравнение с е смяната в ставката (вижте тук още по темата).
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР