БСП се ангажирахме да помогнем на хората срещу несправедливото увеличаване

...
БСП се ангажирахме да помогнем на хората срещу несправедливото увеличаване
Коментари Харесай

Корнелия Нинова: Искаме две тарифи за цена на водата и водни помощи за бедните

БСП се ангажирахме да помогнем на хората против несправедливото увеличение на цените на мобилните услуги със завеждането на групов иск посредством Федерацията на потребителите. Повишаването цената на мобилните услуги и повишението цената на водата са двата съществени казуса, по които работим ”.
Това съобщи водачът на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова в предаването „ Делници ” на Евроком.
Тя напомни, че като министър на стопанската система и промишлеността един път към този момент е съумяла да ги спре да вдигнат цените със заповед и със правосъдни каузи. „ Сега ръководещите нямат предпочитание да го създадат. И Денков, и КЗП, която не действа след уволнението на законния състав от времето, когато бях министър, не подхващат ограничения. Викат представителите на мобилните оператори, приказват си, само че нищо не се трансформира. В Парламента се гънеха на мои въпроси ”, реагира Нинова и добави:
„ Затова ние сме се заели посредством Федерацията на потребителите – тя има право, партиите нямаме,  да заведем групов иск в съда. С това да помогнем на хората. Не всеки да си търси юрист, не всеки да си заплаща такса, а да съберем молби от цялата страна и Федерацията да заведе групов иск против мобилните оператори. Защото те непозволено усилват цената на услугите. Искам да помогнем на хората в миг, в който и държавно управление, и сглобка, и всичко ги е изоставило ”, уточни водачът на Българска социалистическа партия.
На въпрос за какво мобилните оператори подвигат цените в случай, че са им понижени таксите, Корнелия Нинова отговори: Защото са арогантни, усещат се ненаказани, виждат, че институциите в България не работят в интерес на хората и употребяват тази междина, с цел да забогатяват. Служебният кабинет на президента Радев  намали таксите, които операторите заплащат на страната,  получиха и енергийните помощи, това не ги стопира да издевателстват над хората и да усилват цените ”.
Лидерът на социалистите бе безапелационна: „ Затова единственият метод в правова страна е този. В уеб страницата на Федерацията на потребителите сме качили типова тъжба, изработили сме я с адвокати дружно: изтеглете я, попълнете я, пратете я във Федерацията на потребителите, там ще обобщим всичко е ще подадем групов иск ”.
Като втори проблем тя уточни цената на водата и назова нарастването извънредно незаслужено и няма никаква интервенция от страна на страната . „ Сега работим по текстовете. Доста е комплицирана материята поради ВиК асоциациите, общините, само че ще се оправим. Искаме да има две цени за вода . Една по-ниска, обществено търпима цена, – изчислена на база на това какъв брой е належащо на човек като количество за естествен живот. Тя се изчислява  по избрана формула. И друга – висока, за тези, които нагледно казано, си пълнят басейните с вода, а заплащат колкото тези, които не могат да си разрешат да се измият ”, уточни Корнелия Нинова.
Българска социалистическа партия ще упорства и за въвеждането на водни помощи за обществено слабите .  „ Това е добре открита европейска процедура – и двете цени, и водните помощи. Изготвили сме лист в кои европейски страни се ползва, по какъв начин се ползва и желаеме и в България такива правила. Ние сме пълноправен член на Европейски Съюз. Искаме бедните хора да бъдат предпазени, монополистите да спрат да издевателстват над българския народ, да има институции и страна, които пазят хората от корист с нелоялни практики ”, уточни Корнелия Нинова.
В диалога за СОС и решението на регионалния шеф на София от четвъртък водачът на Българска социалистическа партия уточни: „ Право на регионалния шеф по закон е да реши и да върне това решение. Последиците са, че ще настъпи още по-голям безпорядък в Общински съвет на София. Ще стартират несъмнено отново пазарлъци за места в комисиите, за постове, за ползи, което ще усложни още повече обстановката ” , уточни Нинова.
„ Решенията, които се взеха за избор на ръководител на Общински съвет и за комисиите бяха безпринципни ”, направи прогноза водачът на социалистите. Корнелия Нинова акцентира, че Българска социалистическа партия се е разграничила от дейностите на общинските си съветници и че оттук насетне те работят и работят от свое име, не от името на Българска социалистическа партия. „ Защото считаме, че поддръжката на ръководител на Общински съвет от ПП-ДБ от нашите общински съветници не беше нужна. ПП-ДБ и ГЕРБ си направиха сглобката, бяха им нужни 31 гласа – те имаха 40. Незнайно за какво нашите хора се прилепиха там, в действителност знайно за какво ”, добави Корнелия Нинова.
По думите й обаче огромният, моралният въпрос – не толкоз математическият е, че те са подкрепили хората, против които единствено седмици преди този момент са застанали пред Паметника на руската войска, хората, нарязали паметника и изгаврили се с историята, с паметта, с антифашизма . „ Преди седмици да си от едната страна на бариерата, след седмици да се сглобяваш със същите тези хора, които дори и отпразнуваха това събитие с торта, върху която бяха главите, ръцете, краката на децата от паметника. Това е въпрос на морал в политиката, въпрос на достолепие – да не излъжеш гласоподавателите си, когато си им заречен, че ще се бориш против това и след една седмица да направиш противоположното. Това е мотив, поради който считаме, че нашите хора сгрешиха тежко ”, уточни водачът на Българска социалистическа партия.
„ Те водят дело за оповестяване на избора на Терзиев за противозаконен. Знаете, че има прогрес, броят се флашки, бюлетини и в това време го поддържат. И на трето място, следобед пък се прегърнаха с ГЕРБ, с цел да си разпределят комисиите. Ние години наред се борим с модела ГЕРБ на национално ниво и в общината против модела Борисов-Фандъкова. За 24 часа да се обърнеш и да се прегърнеш с тези дето нарязаха паметника и против които се бориш? За 4 комисии и постове. Трябва да нямаш обикновен морал към хората, които са те избрали, с цел да го направиш.Затова и нашата позиция беше толкоз остра ”, разяснява Корнелия Нинова.
На последващо място тя акцентира, че с изключение на морала и достолепието, има и правила, има решение на висшия орган – Националния съвет на партията авансово, което споделя: не правете това. „ Те все пак го вършат и споделят: нас не ни интересува. Все едно са страна в страната или партия в партията. Хората не имат вяра на политиците, тъй като ги лъжат – преди избори дават обещание едно, след избори - друго. Нашата борба години наред, откогато съм ръководител е да бъдем правилни на хората, които са ни избрали, да не ги лъжем преди избори, а след избори да вършим друго ”, разяснява водачът на социалистите.
За мигрантите : „ Когато излезе решението на Съвета на Европейски Съюз, ние от Българска социалистическа партия извадихме един спомагателен протокол, който ръководещите и сглобката скриха от българското общество. И там написа, че ще одобряваме мигранти – неустановен брой - категорично е записано, в период от 3 дни би трябвало да отговорим, в 30-дневен период да ги приемем в България. Тогава от ръководещото болшинство се нахвърлиха против нас, че лъжем, че всяваме страхове. Е, пристигна истината ”, напомни Нинова и добави: „ Е, през вчерашния ден пристигнаха – никой не знае какъв брой мигранти, 18 ли са, 25 ли са, 30 ли са, никой не знае. Управляващите крият истината – изтриха полета от таблото на летището, скриха ги зад заслон да не се видят какви са, какъв брой са ”.
Лидерът на Българска социалистическа партия напомни, че са настояли за чуване на премиера Денков, на Габриел, на Борисов - да кажат в Парламента какво се случва. „ Нито един от тях не пристигна. Борисов, на всичкото от горната страна, реагира несъответстващо, споделя: „ Ако аз управлявах – нямаше да има бежанци в България ”. Председател на Външната комисия в Народното събрание е Бойко Борисов, външен министър е Мария Габриел – и двамата ГЕРБ. Т.е. отговорност за това, което се случва носи ГЕРБ в лицето на Бойко Борисов и Мария Габриел . Мнозинството го избави от чуването по наше искане, а той пък позорно си стана от стола и си излезе. Какъв е казусът да се изправите пред обществото и да обясните? Излезте и кажете? ”, реагира Корнелия Нинова.
Тя напомни, че Борисов е 8 месеца ръководител на Външната комисия – направил е единствено 5 съвещания на комисията: „ И нито едно стойностно решение не е обсъждано ”.
Нинова сложи казуса за ръководството кардинално: „ Тези мигранти, които упавляващите са приели да се връщат у нас, са против едно нищо – Шенген по въздух и вода е едно нищо, 3 % от стокообмена на България. 97 % стопанска система, която има потребността от Шенген, стои по границите. Контролът по сухопътните граници се ускорява – т.е. още повече ще се затрудни стокообмена ”.
И сподели за ръководството: „ Това са хора без темперамент, без гръбнак, без интерес България да бъде предпазена в Европейски Съюз, те предават българския народен интерес и националния суверенитет на всяка крачка. Срещу това - някой да ги потупа по рамото и да останат по-дълго на власт ”.
Тя зададе и въпросите: „ Какво ще стане оттук насетне с мигрантите, никой не знае. Вчера пристигна някаква група, не знаем каква, на следващия ден може да пристигна друга, по-късно друга. Въпросът е къде ще бъдат настанени, за чия сметка ще бъде издръжката им. В някои от селата видях – ремонтират изоставено учебно заведение или казарма. Хората незабавно скачат обезпокоени и споделят, това е, тъй като ще идват бежанци. Никой не им споделя истината. Така не се ръководи и не се предава България ”, безапелационна бе водачът на Българска социалистическа партия.
„ Знам, че има всевъзможни оценки за Българска социалистическа партия – има хора, които ни харесват, има такива, които – не. Но, в случай че си сложите ръка на сърцето – коя е единствената партия, която остана вярна на хората си, която не влезе в сглобки през годините, която сподели: ще се борим с модела Борисов, с тази мафия? И до ден сегашен държим на това, каквото и да ни се случи – и по медии ни „ биха ”, и  субсидията ни стопираха, устояваме на това. Не влизаме в сглобки, не вършим задкулисие ”, съобщи в диалога за политическия морал водачът на Българска социалистическа партия и продължи:
„ Коя е алтернативата в този момент сега на тази сглобка? Пак с ръка на сърцето. Всички се увъртяха в тази каша – ПП-ДБ си предадоха гласоподавателите, прегърнаха се с ГЕРБ. Христо Иванов, който върви с лодката пред „ Росенец ”, докара Пеевски в тази сглобка. „ Възраждане ” гласоподават, по този начин, както им вдигаше Деси Атанасова химикалката, в този момент я няма – различен ще го прави ”.
В диалога за огромната тематика - прогнилата правосъдна система, водачът на Българска социалистическа партия напомни: „ Един от значимите цели на ръководещите беше правосъдната промяна , смяна в Конституцията, правдивост, бърз и почтен развой за хората. Какво направиха? Промяна в Конституцията, която съобщи националния суверенитет и позволи двойно поданство за ръководещите. Министри и депутати могат да са двойни жители. И преодоляване политически на прокуратурата , тъй като съставът на Прокурорската гилдия във Висш съдебен съвет ще се избира от това болшинство. Представете си кого ще си изберат, като знаете до момента кого изпратиха в Българска народна банка, в Конституционния съд. Дотук им свърши правосъдната промяна в Конституцията. Половината от текстовете към този момент са обжалвани  и висят пред Конституционен съд ”.
И продължи: „ Комисията за лишаване на нелегално добито имущество – не действа. Нов Закон за правосъдната власт няма. Висш съдебен съвет е същият, който в последните години е знаел и е мълчал за джуджета, нотариуси и други такива екзотични фигури. Инспекторатът към Висш съдебен съвет е същият. Е, каква тъкмо промяна направихте – откакто започнаха да се избиват по улиците: Алексей Петров, Нотариуса, преди този момент Къро. Улично правосъдие ”, разяснява водачът на социалистите.
„ Всеки ден излизат чудовищни неща. Днес гръцки предприемач изнесе потресаващи данни, по какъв начин е изнудван, по какъв начин е притискан. И то сериозен външен вложител. Някои от хората са свидетелствали пред Висш съдебен съвет. И внезапно всички, които са били нещо през тези години и е трябвало да създадат нещо – доста сюрпризирани по какъв начин това се случва в правосъдната система ”, разяснява Корнелия Нинова и зададе въпроса:
„ Кой управляваше в тези години страната, 15 години и повече? ГЕРБ, господин Бойко Борисов. А записът, в който се споделя: ти си го избра, шефе, този основен прокурор. Другият запис, в който Борисов се обаждаше на шефа на Митниците: там не влизайте, не проверявайте, заречен съм на Първанов там да не пипаме. Това е интервалът, в който системата е загнивала – и те освен не са подхванали нищо, а са знаели, част са от тази прогнила система. И през днешния ден се вършат на ни лук ял – ни лук мирисал ”, реагира водачът на Българска социалистическа партия.
На въпроса на водещия за ротацията тя отговори с прогнозата: „ Сигурно ще се схванат. Държи ги общият интерес да си разпределят регулаторите . Ще запълват публичното внимание единствено с кавги, няма да свършат нищо свястно. Според нас, в Българска социалистическа партия и един ден оставане на това държавно управление е извънредно нездравословно за България. Те са и рискови, и нездравословни, и окуражени само от персоналното си оцеляване и замогване ”, съобщи Корнелия Нинова.
В диалога за това какви хора ще изпрати Българска социалистическа партия в Европейския парламент водачът на социалистите бе безапелационна: „ Хора с проевропейско мислене . Ние считаме, че Европа би трябвало да се стабилизира - сегашните водачи на Европа, както и в последните години, поради неверни решения, поради лобистки решения лишиха доста от вярата и вярата на европейските жители в Европейски Съюз. Това би трябвало да се промени ”, добави Нинова. Но и акцентира категорично:
„ Там би трябвало да отидат хора с проевропейско мислене, само че на първо място българи, които знаят, че отиват да пазят българския народен интерес и българския суверенитет . Че не се продават и навеждат, с цел да си подсигуряват персонално бъдеще, а че са отишли да пазят българския народен интерес в общия европейски дом ”.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР