БСП представи алтернативен бюджет в съответствие с програмата на партията

...
БСП представи алтернативен бюджет в съответствие с програмата на партията
Коментари Харесай

БСП не дочака бюджета на правителството и представи своя

Българска социалистическа партия показа различен бюджет в сходство с програмата на партията и изпълнявайки политиките на " алените ". Това се случи на преднамерено събитие в централата на партията, съобщи кореспондент на .
Досега чакахме държавното управление да предложи бюджет. Сега предложихме друг метод - да не чакаме държавния бюджет, а да предложим бюджет, който извършва нашите политики. Това е опция на стратегии, а не на цифри ", съобщи водачът на опозицията Корнелия Нинова.
По думите ѝ втората разлика е, че нормално държавното управление приема бюджета и " откъдето пристигна напън, от там трансформират ". " Ние подходихме тъкмо противоположното - започнахме разисквания в страната, стъпихме на мнението и експертизата на хората ", увери още тя.
Нинова открои и целите на бюджета - опазване на здравето, обучение и приходи.
Относно опазването на здравето , Нинова съобщи, че от БСО оферират промяна на модела лечебните заведения да са търговски сдружения, а да са регистрирани по Закона за лечебните заведения.
" Няма да спре закриването на дребните учебни заведения в дребните общини. Проблемът е в сбъркания модел “Парите следват ученика”. Предлагаме смяна на този модел ", сподели соцлидерът за парите за обучение .
Според " алените " огромна част от проблемите на хората са свързани с голямата беднотия и неравенството .
" Бедността се усилва и милиони хора живеят на границата. С нарастване 40 лева на пенсията и 50 на минималната заплата няма да решим казуса с бедността. Предлагаме радикално друга данъчна система. Предлагаме необлагаем най-малко и напредничав налог за физическите лица. Не променяме корпоративният налог на формите, който в 10% ", посочи тя.
По думите на Нинова опозицията предлага увеличение на налог " дял " - от 5 на 10%.
Експертът към Българска социалистическа партия Пламен Милев съобщи, че партията е заложила с над 2 милиарда и 400 хиляди лева повече разходи , като дефицитът ще се резервира в границите на 1,4%.
Залагаме, че ще похарчим с 2 милиарда и 400 Хил. Лева, като дефицитът ще се резервира в границите на 1.4%.
Бившият министър на енергетиката Драгомир Стойнев добави, че сега в страната има 29 хиляди работещи, които взимат над 10 пъти повече от всички останали.
" Корпоративният налог не се трансформира. Променя се само ставката " дял ". В обществената сфера това ще докара компенсацията за развъждане на дете да скочи на 510 лева Всички пенсии ще бъдат преизчислени на база на отпуснатите през 2013 година ", обясни той, като посочи, че налозите ще се усилят за 120 хиляди жители.
" В сферата на опазването на здравето, предвиждаме 500 млн. лева за изчистване на отговорностите на държавните и общинските лечебни заведения откакто им се трансформира статута и те към този момент няма да бъдат търговски сдружения ", повториха социалистите.
Те увериха, че са " за " оставането на делегираните бюджети в образованието, само че се отхвърлят от правилото “парите следват ученика”. " Отказваме се от държавното финансиране на частните учебни заведения и вървим към процедура по обособяването на един учебник по всеки образователен предмет ", добави Стойнев.
Членът на изпълнителното бюро на партията Атанас Зафиров съобщи, че 581 млн. лева е предлагането за нарастването на бюджета в бранш " сигурност ". " Българска социалистическа партия ще се бори за бюджета на защита и за справяне с недокомплекта в армията.
" За бюджета за просвета Българска социалистическа партия предлага въвеждането на така наречен “ културен чек ”. С две думи всеки жител, навършил 18г., получава ваучер от 200 лева за идната календарна година, с които може да посети театрална режисура, да си закупи книга или да посети друго културно събитие. Това ще коства на бюджета 15 млн. лева ", съобщи въпреки това целите в бранш " просвета " депутатът Крум Зарков.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР