БСП прави опит да възкреси четворната коалиция, връщайки в нея

...
БСП прави опит да възкреси четворната коалиция, връщайки в нея
Коментари Харесай

БСП с опит да върне ИТН в четворната коалиция

Българска социалистическа партия прави опит да възкреси четворната коалиция, връщайки в нея партия " ИТН ", дружно с опозиционните ГЕРБ, Движение за права и свободи и " Възраждане ".

в сряда и е част от оповестените от социалисти съвещания за намиране на болшинство с последния мандат преди да се стигне до нови предварителни избори.

" Предстоят ни поредност от диалози, само че дано изясним кардиналните неща. Първо заявяваме изрично, че имаме съществени планове да опитаме да създадем държавно управление, тъй като знаем какво ни чака в идващите месеци. Нямаме никакво желание да губим време с напразни договаряния и имиграция на договаряния. Просто би трябвало да си кажем през днешния ден - " да ще вършим " или " не, няма да вършим " и да се знае, че отиваме на избори. Затова ви апелирам да кажете вашата позиция – бихте ли желали съществено и твърдо да опитаме да създадем държавно управление ", сподели Корнелия Нинова при започване на срещата с Има Такъв Народ.

Председателят на парламентарната група на Има Такъв Народ Тошко Йорданов не пропусна задочно да нападне " Продължаваме промяната " . " Благодарим за поканата, тъй като когато някоя партия стане мандатоносител, би трябвало да постъпва тъкмо като вас – да кани политическите сили на диалози. Благодаря ви, че не тръгнахте да ни обикаляте депутатите един по един и да им изясняват какъв брой са значими,свободни и неангажирани с политическа партия ", сподели той, визирайки решението на Политическа партия да не беседва с Има Такъв Народ при първия мандат, а да търси поддръжка от обособени депутати от партията.

По думите му " като изключим тези леки смешки, които са почерпени от действителността " от Има Такъв Народ са подготвени да положат старания да има държавно управление с третия мандат.

" Ние още когато разбрахме, че ще има т.нар " парламентарна рулетка " обявихме, че ще бъдем градивни и че съгласно нас е най-добре да се направи държавно управление от същите 4 партии, които бяхме в коалиция. Ние не сме си трансформирали мнението, с цел да считаме, че би трябвало да се върви на избори. Смятаме, че би трябвало да има разговор, а не изнудване ", сподели Йорданов.

Нинова означи, че проектопрограмата за ръководство, на която ще стъпят договарянията за третия мандат, е отворена за оферти и на Има Такъв Народ. В отговор хората на шоумена Слави Трифонов оповестиха, че имат подготвени оферти.

Според Йорданов въпросната стратегия " има някои по-дискусонни моменти, само че в голямата си част припокрива съдружното съглашение , което имахме ".

Пречките пред кабинет с третия мандат

Пред възобновяване на четворната ръководеща коалиция сред " Продължаваме промяната ", Българска социалистическа партия, " ИТН " и " Демократична България " има съществени спънки. От Политическа партия към този момент сложиха изискване за възможната им поддръжка – още до момента в който текат договарянията и антикорупционният закон да бъде признат. Има Такъв Народ дълго подлага на критика законопроекта, въпреки преди ден да смекчи позицията си. Но към момента няма отговор дали Има Такъв Народ ще поддържа Бойко Рашков за началник на КПКОНПИ.

" Винаги се разясняват имена в общественото пространство, по-важно е да има удобен и работещ закон, който да разрешава на който и да е, отпред на регулаторен орган, да може да прави транспарантно работата си ", сподели Станислав Балабанов от Има Такъв Народ преди срещата.

Социалистите към този момент оповестиха, че чакат първата политическа мощ Политическа партия, а оттова показаха, че кандидатът-премиерът при първия провалил се мандат, въпреки постове да не се обсъждани. Хората на Трифонов обаче са срещу тази кандидатура.

Тези несъгласия сред Политическа партия и Има Такъв Народ към този момент наподобяват по-скоро мъчно преодолими, а на фона на тях от Демократична България оповестиха, че ще идат на диалози с Българска социалистическа партия, само че ще се включат интензивно в тях, в случай че тези две партии се схванат. Освен това обаче Демократична България и социалистите имат своите съществени разлики, главно за проруския курс на Българска социалистическа партия.

Въпреки перипетиите пред кабинет с третия мандат, към този момент и четирите партии декларират, че ще положат всички усиля държавно управление да има.

Ако и последният мандат за сформиране на държавно управление в 47-ото Народно заседание се провали, президентът ще го разпусне, ще назначи длъжностен кабинет и ще насрочи нови парламентарни избори при започване на октомври.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР