БСП поиска изслушване на шефа на службата, но той се

...
БСП поиска изслушване на шефа на службата, но той се
Коментари Харесай

Росен Желязков ще изиска доклада на ДАНС за експулсирането на руските свещеници

Българска социалистическа партия изиска чуване на шефа на службата, само че той се оказа в командировка

Председателят на Народното събрание Росен Желязков ще изиска отчета на Държавна организация „ Национална сигурност “, касаещ решението за експулсиране на съветските свещеници. 

Това разгласи ръководителят на Народното събрание в отговор на настояването на Корнелия Нинова за чуване на ръководителя на ДАНС Пламен Тончев.

21 септември 2023, 15:24

България експулсира предстоятеля на съветската черква в София, както и още двама свещеници поради шпионаж

В процедура по метода на водене Корнелия Нинова настоя Росен Желязков да припознае това тяхно искане, с цел да бъде включено като точка в дневния ред от програмата за днешното изключително пленарно съвещание. Според преседателя на Българска социалистическа партия отчетът с взетото решение за преследване на свещениците бил тайнствен

„ Всички се упражняват в този момент в доста положително познаване на църковните каузи, само че и всички се базират на този отчет. Никой не го е виждал, никой не знае какво написа в него. Има информация, че е направен на база напън извън “, разяснява Нинова.

По думите ѝ в случай че тези хора са били в действителност шпиони, те са без дипломатически статут. Редът в България е да бъдат арестувани, разследвани и съдени. Очевидно е, че нямат съществени доказателства за такова нещо, по тази причина бързаха да ги изведат от страната, уверена е тя.

Нинова разяснява, че е доста е необичайно, че и министър председателят Денков се е  дистанцирал от този отчет.

„ Не можем да ви кажем дали ДАНС са си свършили работата, до момента в който не забележим отчета. Искаме да ни го показа и да изясни какво се е случило “, сподели Нинова.

Тя уточни, че казусът с съветските свещеници се употребява за нова борба кой да овладее службите, само че не в името на националната сигурност, а да ги употребява за информация – за персонални, партийни цели, за натискане на съперници. Нинова съобщи, че във връзка с службите би трябвало да се резервира правилото за разделяне на управляващите.


 

FaceBookTwitterPinterest
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР