БСП оценява положително резултатите от първите 100 дни управление и

...
БСП оценява положително резултатите от първите 100 дни управление и
Коментари Харесай

БСП започва преговорите по актуализацията на бюджета с до 3 млрд. лева

Българска социалистическа партия прави оценка позитивно резултатите от първите 100 дни ръководство и дава висока оценка на своите министри, оповестиха от левицата след днешния Национален съвет на партията.

Лидерът ѝ – вицепремирът и министър на стопанската система Корнелия Нинова регистрира два триумфа, една уязвимост, три задания и три казуса пред кабинета. За следващ път тя повтори, че " няма да подпише и един патрон да излезе за Украйна ".

Първи триумф – оцеляването през зимата в изискванията на няколко рецесии

Като първи триумф бе регистрирано, че държавното управление е успялов „ една доста тежка обстановка на няколко рецесии да преведе страната през най-тежките зимни месеци сполучливо “.

Това е станало посредством наложения мораториум на цените на силата за битовите потребителии посредством обезщетенията за бизнеса- първо с 250 лева, а в този момент към този момент и с 300 лева за мегаватчас, както и с мярката " 60/40 ".

Правителството през тези месеци организира и борба с опитите да се спекулира с цените, безусловно безпричинно, обезпечи поддръжка за обществено слаби и енергийно небогати., което стрваше на бюджета 4 милиарда лева, регистрира Нинова.

Втори триумф – приемането на държавния бюджет

Като втори неоспорим триумф Нинова регистрира приемането на бюджета за 2022 година. Това се случи през март тази година. Обикновено държавните бюджети се одобряват най-късно в края на миналата година.

Въпреки другите отзиви на съдружните сътрудници по финансова, икономическа и обществена политика, ние приехме един бюджет, който има два съществени акцента, сподели Нинова. Единият е икономиката– увеличение със 100% на обществените инвестиции- от 2.9% на 5.8% от Брутният вътрешен продукт.

Другият е, че една трета от разноските на държаватаили близо 20 млрд.лева, бяха ориентирани за обществени политики. За нас, като социалистическа партия, това е извънредно значимо, сподели Нинова. Чрез тази политика показахме на младите фамилии грижа на страната за тях - увеличение на майчинството, на детските надбавки, безплатните детски градини, уточни тя.

Показахме грижа за работещите хора, посредством увеличение на ваучерите за храна от 80 лева на 200 лева, с които може да се заплаща и силата, изреди Нинова.

По думите ѝ посочили са и угриженост за безработните, тъй като компенсацията е увеличено от 12 лева на 18 лева дневно.

Слабостта – неприятната връзка сред ръководещите партии

Като единствена уязвимост Нинова уточни нарушената съгласуваност и неприятна връзка сред ръководещите партии в държавното управление.

Изградихме 4 нива на връзка и взимане на решения - лидерски съвет, Министерски съвет, председателския съвет в Народното събрание и 18 експертни съвета по силата на съдружното ни съглашения, уточни водачът на Българска социалистическа партия.

„ Твърде доста нива на разискване и взимане на решения, които от време на време, заради неприятна връзка посред ни, излъчвахме разнообразни сигнали, от време на време сигнали, които трябваше взаимно да опровергаваме. Тази уязвимост би трябвало да преодолеем, тъй като тя демонстрира неустановеност, неустойчивост, а ние желаеме тъкмо противоположното. И мислим, че като съдружен сътрудник сме тъкмо това - желаеме непоклатимост в обединението и единни послания и политики “, съобщи Нинова.

Трите задания и трите казуса

Трите задания, които предстоят, са дотъкмяване на управническата стратегия,законодателната програмаи актуализация на бюджета, уточни Нинова.

По думите ѝ тритепроблема, които следва да реши ръководещата коалиция, са оръжията за Украйна, присъединението на Северна Македония към Европейския съюз и изборът на гуверньор на Българска народна банка.

Националният съвет препотвърждаваме следните позиции:

- Българска социалистическа партия изрично се афишира, както и до момента, срещу износът на оръжие, муниции и артикули и технологии с двойна приложимост за Украйна.

„ Нито в Министерски съвет като министри, нито в Народното събрание като парламентарна група, нито аз персонално като министър на стопанската система и промишлеността ще дадем и един глас решение или един автограф върху документ, който съставлява експорт на оръжие или муниции за Украйна “, съобщи Нинова.

Тя обясни, че износът на оръжие към Украйна не може да тръгне с изключение на, в случай че някой не желае да я смени.

- Националният съвет на Българска социалистическа партия препотвърди и позициятаси за Северна Македония.

Стартиране на развой за присъединение на Северна Македония към Европейския съюз да стартира едвам след осъществяване на двустранния контракт сред двете страни, с отчитане на националния интерес и с осъществяване на клаузите в контракта, както и декларацията на Народното събрание, по този начин и решението на Консултативния съвет по национална сигурност.

- Новият гуверньор на БНБ– почитан от всички специалист, непартийна фигура

„ Много преди да се нажежат толкоз пристрастеностите ние сме декларирали нашата позиция, още преди 3 седмици, че шефът на Българска народна банка не трябва да е човек, излъчен от политически партии в Народното събрание и да е народен представител. Това би трябвало да е специалист, почитан от всички, с неоспорим интернационален опит и престиж. Ние положихме старания последните дни, ще продължим да поставяме в диалози и с двете спорещи страни, с сътрудниците от Има Такъв Народ и " Продължаваме промяната ", да ги убеждаваме да отдръпват и двете кандидатури и да пристъпим към единно предложение на обединението на човек, на какъвто описахме профила “, сподели Нинова.

Актуализацията на бюджета

Според водача на Българска социалистическа партия „ процесът по актуализацията на бюджета би трябвало да стартира безусловно от на следващия ден “. Аргументите са растящите цени, инфлацията, невъзможността на фамилиите даже и с обновените приходи да посрещнат този удар, сподели Нинова.

Българска социалистическа партия ще предложи актуализация на бюджета с сред 2.5 милиарда и 3 милиарда лв..

Социалистите ще желаят налагане на та ван на някои цени и компенсиране на производителите през финансов фонд . Например таван на някои енергоносители, някои хранителни артикули. Има сходна процедура в Испания, тези ограничения се ползват съвсем на всички места, сподели Нинова.

Българска социалистическа партия желае и промени в налозите . Предлага да се разиска диференцирано Данък добавена стойност, най-много на контролираните цени, тъй като там е несъмнено, че ще се понижи цената, счита Нинова. По думите ѝ въвеждане на необлагаем най-малко, като друга допустима мярка, или промени в Закона за корпоративното облагане и основаване на облагане на свръхпечалбите на енергийните сдружения в допълнение, като в този пакет включваме и държавните, и частните.

Българска социалистическа партия ще предложи и преизчислението на пенсиите с нов средноосигурителен приход .

„ В тези три направления още на следващия ден ще оформим своите оферти и калкулации и ще ги предоставим на сътрудниците, с цел да стартираме полемика и да имаме по-скоро общо съдружно решение “, сподели Нинова.

Тя дефинира като„ груба операция и неистина на ГЕРБ, че надали не държавното управление към този момент е протегнало ръка на Сребърния фонд . „ Сребърният фонд си е там, където би трябвало - в запаса и освен, че не е харчен, а за предходната година 2021 се е нараснал с 250 млн. лева “, сподели Нинова.

Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР