БСП отново поиска председателят на КПКОНПИ да се назначава от

...
БСП отново поиска председателят на КПКОНПИ да се назначава от
Коментари Харесай

БСП отново поиска президентът да назначава шефа на КПКОНПИ

БСП още веднъж изиска ръководителят на КПКОНПИ да се назначава от президента. Това е едно от предложенията на левицата за промени в антикорупционния закон. Социалистите още веднъж са внесли законопроекта си за разглеждане в Народното събрание. Първият път той бе отритнат от ръководещите.
Още при основаването на КПКОНПИ от „ Българска социалистическа партия за България “ бяхме срещу, подсети водачът на партията Корнелия Нинова. Тя бе безапелационна, че самата Комисия " Антикорупция " е била основана сбъркано. Времето сподели, че до момента в който съществуваше и работеше, нито един политик по високите етажи на властта не беше наказан за корупция, акцентира водачът на опозицията.
Нинова напомни още, че самият ръководител на комисията се е оказал забъркан в корупционни дейности. И посочи, че не може депутатите и ръководещото болшинство да излъчват ръководителя на комисията, страната да му заплаща заплата и да се чака, че той ще проверява депутатите обективно.
Човек, който е подвластен от решението на болшинството, в случай че тръгне да проверява обективно – на следващия ден същото болшинство може да се събере и да го уволни. По този метод създадена- комисията, няма да пребори корупцията. Сега ни оферират повече от същото. Досега имахме корупция, в случай че комисията и ръководителят й продължат да работят по този закон, ще имаме повече от същото – повече корупция, безапелационна бе Нинова. Тя сподели още, че от „ Българска социалистическа партия за България “ са внесли още веднъж антикорупционен закон, в който се упорства ръководителят на комисията да се назначава от президента.
Предлагаме го не тъй като президентът Радев е подсилен от Българска социалистическа партия. Утре може да е различен, само че това е институцията, която е определена директно от народа и не разпределя публични поръчки и еврофондове. Ще настояваме Сотир Цацаров, или който и да е различен, да не се избира от Народно събрание, а от президента, съобщи Нинова. Тя акцентира, че не може да твърдиш, че не искаш депутати да излъчват този, който би трябвало да ги ревизира, и в това време да внесеш лична кандидатура – по думите й това би било двуличие от страна на левицата. На въпрос за гласуването на парламентарната група, тя обърна внимание, че ПГ ще участва на чуването на претендентите и ще вземе своето решение. По мотив персоналния си избор, Нинова съобщи, че ще гласоподава „ срещу “ кандидатурите на Цацаров и Найденов - не поради техните качества, а поради сбъркания модел.

Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР