БСП иска преизчисляване на пенсиите от 1 юли.От партиите ще

...
БСП иска преизчисляване на пенсиите от 1 юли.От партиите ще
Коментари Харесай

БСП иска преизчисляване на пенсиите от 1 юли

БСП желае преизчисляване на пенсиите от 1 юли.

От партиите ще предложат пенсиите, отпуснати до 24 декември 2021 година да се преизчислят от 1 юли 2023 година с 1,35 за всяка година застрахователен стаж. Това планува план за промени в Кодекса за обществено обезпечаване, който ще се разисква на съвещание на Националния съвет за тристранно съдействие на 30 май.

Социалните сътрудници ще разискват и друго предложение на Българска социалистическа партия -  обезщетението за развъждане на дете до 2-годишна възраст да е обвързано с минималната работна заплата, което сега е 710 лева

В претекстовете си от Българска социалистическа партия показват, че вършат предложение за преизчисляване на пенсиите с 1,35 % за всяка година стаж с аргумента, че по този начин ще се възвърне равнопоставеността сред обезпечените лица. Сега пенсиите, отпуснати през другите години са с разнообразни коефициенти на „ тежест “ на осигурителния стаж. В плана има още едно предложение - пенсиите, отпуснати до 31 декември 2020 година, да се преизчислят от 1 юли 2023 година, като самостоятелният коефициент на всеки пенсионер се умножи по средномесечния застрахователен приход за 2021 година. Аргументът е, че междинният застрахователен приход е друг през годините, и по тази причина размерът на старите и новите пенсии постоянно сензитивно се разграничава. За да се понижат тези разлики, се постанова от време на време преизчисляване на старите пенсии с настоящ междинен застрахователен приход.

Последно такова преизчисляване беше направено през 2008 година с прихода за 2007 година. В дневния ред на тристранката е включен и план на Българска социалистическа партия за промени в Кодекса на труда за установяване на минималната работна заплата от 1 юли 2023 година в диапазона 850-890 лв.. Социалните сътрудници ще обсъдят и план на държавното управление за двойно нарастване на броя на в този момент съществуващите 70 ТЕЛК в страната.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР