БСП има последователна позиция не само за Паметника на Съветската

...
БСП има последователна позиция не само за Паметника на Съветската
Коментари Харесай

Георги Свиленски: Единственото, с което се олицетворява управлението в София е корупция

„ Българска социалистическа партия има поредна позиция освен за Паметника на Съветската войска, само че и за всички монументи, за историята, за паметта на България. Ясно е, че в идващите два месеца ще си приказваме за Паметника на Съветската войска, тъй като съперниците ни, десните, нямат друга идея – те нямат оферти към софиянци и към България. ” Това съобщи заместник-председателят на парламентарната група на „ Българска социалистическа партия за България ” Георги Свиленски в предаването „ Денят стартира ”.

В ефира на Българска национална телевизия той напомни, че постоянно когато наближат локалните избори, едни хора се сещат да събарят паметника, без да са прочели историята и да знаят какво символизира и единствено настройват едни хора против други хора, от което никой няма изгода.

„ Най-възмутително е, че след тези вандалски прояви с мятане на димки и опасност над дами, политическите партии останаха безмълвни, единствено 1-2 реагираха остро. Включително и кметът на Столична община упрекна тези девойки, които стоят безшумно и добродушно пред паметника, че стоели след 22 часа на противозаконен митинг, а за тези, които пристигнаха след 22 часа с чукове и димки, нищо не се сподели. Това е неприятното усещане, което остава и което би трябвало да преодолеем, тъй като нашите деца се възпитават в тази атмосфера и на следващия ден ще бъдат доста повече, които ще вървят с димки, ще се бият с боксове и с чукове да разрушават ”, сподели още социалистът.

И добави: „ Когато преди два месеца се организира обществено разискване да се построи монумент на децата жертви във военни събития, без значение кои, районният кмет Трайчо Трайков докара на общественото разискване агитки да викат, да псуват и да заплашват. Всички тези процеси са инициирани от някого и приканвам органите да се засилват. ”

Народният представител от Българска социалистическа партия изрази вяра тематиката с Паметника на Съветската войска да не е лайтмотивът на предизборната акцията, защото столичани чакат решения на действителните проблемите в столицата, свързани с топлофикацията, с градоустройството, с детските градини, с некачествените поправки.

По отношение на изборите в София Свиленски изясни, че Ваня Григорова е една от 12 номинации за претендент за кмет на столицата от Българска социалистическа партия и на 2 септември ще има градска конференция, където повече от 200 делегати с скрито гласоподаване ще дефинират кандидатурата. След което, в средата на септември, Националният съвет на партията би трябвало да утвърди препоръчаните претенденти.

„ Кои партии ще поддържат претендента на Българска социалистическа партия зависи от партиите. Ние ще предложим кандидатурата и програмата и се надяваме всички леви гласоподаватели да ни поддържат. Защото всички споделят, че желаят да вършат детски градини - и десните ще вършат детски градини, само че Вили Лилков желае да прави частни детски градини. А ние споделяме, че общината би трябвало да прави общински детски градини, с цел да има места за всички. Ние слагаме другата позиция – общинското опазване на здравето, общинските детски градини, общинското обучение, разпределението на средствата от Столична община към комерсиалните сдружения и ръководството на собствеността да става по транспарантен метод ”, акцентира социалистът.

„ Точно в локалната политика може ясно да се разграничи кое е лявата политика, която е с грижа за хората и другата, която е развъдник на корупция и модела, който ние 30 години в София се опитваме да сменим. Защото единственото, с което може да се въплъти ръководството на столицата през тези 30 години – и при ръководството на Софиянски, и при ръководството на Борисов, и при ръководството на Фандъкова – е корупцията ”, уточни още Свиленски и даде образец с три пъти реденето на паветата пред Народното събрание, преди този момент два пъти реденето на паветата на „ Дондуков ” и напомни първия ремонт на Бойко Борисов – вълните на Орлов мост.

„ Обясняваха ни, че нищо не е платено – всичко е платено, безвъзмезден обяд няма. Въпросът е, че не го заплаща Борисов или Фандъкова, а всички столичани ”, безапелационен бе Георги Свиленски.

По неговите думи президентът през последните години е срещу всички държавни управления, с изключение на служебните, които той назначава и само за тях той споделя, че са свършили добра работа.

„ А те какво направиха, с изключение на да провеждат изборите – разпродадоха много държавни парцели на занижени цени, подписаха дълготрайни контракти, които не им е работа да подписват. Нарушиха значим принцип в Конституцията – власт власт възпира. Радев си предлага основния секретар на Министерство на вътрешните работи, той си го утвърждава и в този момент се чуди за какво ръководещите желаят да го сменят ”, обърна внимание социалистът.

Според него на президентът не му е работа да е съпротива.

„ Той няма нито народни представители, нито парламентарна естрада, нито законодателна самодейност. Тоест той не може да бъда никаква съпротива, с изключение на един елементарен критикар, което не мисля, че е работа на един президент. Конституцията ясно е споделила, че опозицията е в Народното събрание и там Българска социалистическа партия задоволително добре се оправя освен в рецензиите, само че и в предложенията. За тези единствено 3 месеца, в които действа това Народно заседание сме внесли 11 закона, 4 от които са признати. Българска социалистическа партия ще продължи да упражнява ролята на съпротива, до момента в който успее да убеди повече български жители да я поддържат, с цел да влезе в ролята на ръководеща ”, сподели в умозаключение Георги Свиленски.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР