БСП е най-щедра на сергията на предизборните обещания в социалната

...
БСП е най-щедра на сергията на предизборните обещания в социалната
Коментари Харесай

Неизпълнимо или твърде общо: какво обещават партиите в социалната сфера

БСП е най-щедра на сергията на предизборните обещания в обществената сфера преди изборите на 2 април, Движение за права и свободи е най-лаконична, а " Възраждане " - екзотична. На фона на оповестения неотдавна от служебното държавно управление курс към стесняване на държавните разноски и рецензии към всички разходни ограничения, утвърдени от 46, 47 и 48 Народно заседание, претендентите за идващия парламент залагат на необятни обществени стратегии.
Част от желанията на партиите съответстват. ГЕРБ и " Продължаваме промяната - Демократична България " се дублират в желанието си да бъдат облекчени изискванията за осиновяване, както и в битката с домашното принуждение и потребността от понижаване на бюрокрацията при приемане на обществени помощи. Сходни са желанията им за промяна на категоризирането на труда. Новата коалиция и Българска социалистическа партия желаят повишение на " вдовишката добавка " към пенсията до 30%. Трите упоменати политически сили и " Български напредък " са за нарастване на пенсиите, като не дават детайлности с каква формула за преизчисление. Има и оферти, които не се срещат измежду останалите платформи, като да вземем за пример концепцията на Българска социалистическа партия за нулев налог върху приходите от труд до навършване на 26 години или безвъзмездни медикаменти за всички деца до 14 година и възрастни над 75 година
Само " Възраждане " слага тематиката за реформиране на осигурителната система, чиито доходи към този момент са едвам половината от разноските, само че без да прецизира по какъв начин. Предлага и фамилно подоходно облагане, за което Българска социалистическа партия също се е изказвала позитивно, само че без да участва в програмата ѝ в този момент.

Това демонстрира обзор на предизборните платформи на обединенията, взели участие в последния парламент. Част от тях остават преди изборите на 2 октомври 2022 година

ГЕРБ с още по-смела поръчка и работа за възрастните

Партията на Бойко Борисов дава смели поръчки, само че с условности. Бившият обществен министър Деница Сачева дава обещание, че при постигане на Брутния вътрешен артикул (БВП) до 240 милиарда лв. в идващите 4 година, минималната заплата ще стане 1500 лв., междинната - 3000 лв., а междинната пенсия ще се увеличи до 1200 лв..

По данни на Национален статистически институт размерът на Брутният вътрешен продукт през 2022 година е 165.3 милиарда лв.. Понастоящем минималната заплата е 780 лв.. Средната заплата за последното тримесечие на предходната година е 1879 лв., а междинната пенсия за февруари е 664 лв.. Това значи, че при цялостен управнически мандат, изпълнен от ГЕРБ, партията си показва стопанската система да нарасне с 45%, минималната заплата - с 90%, междинната - с 60%, а междинната пенсия - с 80%.

Настоящата поръчка е даже по-смела от тази преди последните избори, когато бе посочено, че в случай че програмата на ГЕРБ бъде изпълнена, в края на мандата Брутният вътрешен продукт ще е 110 милиарда евро.

Партията поема редица задължения, измежду които напълно нови Кодекс на труда и Закон за поощряване на заетостта, промени на Семейния кодекс за разширение поддръжката на осиновителите. Обещана е цифрова промяна на пазара на труда, стратегия за претовареност за безработни родители, отглеждащи деца с увреждания. Предлага се и стратегия 60/40 за младежи, които след довеждане докрай на учебно заведение или университет да останат да работят в България за интервал от 12 месеца, като страната да поеме 60% от осигурителният им приход, а работодателят да има обвързване да резервира заетостта за интервал от още 12 месеца.

В частта, отдадена на битката с безработицата (която е на исторически най-ниски стойности в момента), е планувано активиране на трайно стопански неактивните, както и смяна в регламента за погашение на парични компенсации при безработица - с намаляващ размер след 4-ия месец престой без работа.

ГЕРБ подчертава и върху така наречен сребърна стопанска система - за работещи на възраст над 55 години. Предвидени са тласъци за работодатели и работещи в пенсионна или предпенсионна възраст за включване в различни и/или новаторски форми на организация на труда, предприемачество, образования по цифрови умения и други Планирано е внедряване на модели и системи за ръководство на разликите в поколенията и обезпечаване на трансфер на познания и умения сред тях, както и основаване на обединен портал за пенсионираните експерти в разнообразни области за потребление на тяхната експертиза и капацитет от страна на бизнеса.

Посочена е още потребността от цялостна промяна на системата за професионално образование и подготовка на възрастните и ученето през целия живот.

От ГЕРБ считат, че е нужно продължение на плавното увеличение на изискуемите възраст и стаж за придобиване право на пенсия, което е заложено в Кодекса за обществено обезпечаване. Предлага се въвеждане на благоприятни условия самоосигуряващите се непринудено да се обезпечават в частни схеми против безработица, както и въвеждане на тласъци за непринудено пенсионно обезпечаване в частни схеми.

А когато към този момент няма по какъв начин да се работи, ГЕРБ е заложила обезпечаване на поддръжка за деен живот на възрастните хора и остаряване в положително здраве. Сред тях е образуване на водолечение за възрастни хора, покриване на разноски за разработване на очила и зъбни протези.

За новата коалиция в центъра е индивидът, който би трябвало да бъде подсилен

Програмата на новата коалиция беше предстояща с интерес, защото до този миг " Демократична България " демонстрираше сдържаност, когато се заприказва за обществени разноски, до момента в който в последния парламент " Продължаваме промяната " навлезе дотам в непокътнатата територия на Българска социалистическа партия, че се наложи водачът Корнелия Нинова да напомня коя е " лявата " партия в България.

Новата коалиция е съответна когато става дума за минимална заплата, която да доближава 50% от междинната брутна заплата в страната или 910 лв. за 2024 година на 48-ия парламент. Смята още, че оптималният застрахователен приход, който по самодейност на двете партии, също би трябвало да се дефинира по автоматизирана формула, избрана след съвещания с всички заинтригувани страни.

В предизборната платформа на обединяването е записано, че главен фокус е подложен върху върху вложенията в обучение и продължаващо образование за по-добра реализация в бързо изменящия се пазар на труда. " В центъра стои индивидът, който би трябвало да бъде подсилен, с цел да осъществя личните си житейски проекти и да се грижи пълноценно за себе си, фамилията и околните си. Всеки би трябвало да получи поддръжка за акомодация към бързо изменящата се среда и условия на труд посредством професионална, обществена и културна интеграция ", написа обединяването.

Сред изброените цели при ръководство на страната са:

• Подкрепа на фамилията и родителите, които би трябвало да са в центъра на обществената политика на държавата;
• По-големи данъчни облекчения за млади фамилии с деца;
• Продължаване на нарастването на пенсиите за почтени и спокойни старини на българите, сравними с тези на пенсионерите в другите европейски страни; Увеличаване на %, с който се пресмята така наречен вдовишка добавка до 30%. Сега тя е 26.5% от пенсията или от сбора на пенсиите, получавани от умрелия съпруг/а.
• Промяна в системата на ТЕЛК, която да подсигурява обективна оценка на потребностите, самостоятелна поддръжка за всяко лице с увреждания и понижаване на злоупотребите;
• Намаляване на бюрокрацията и нуждата от хартиени бележки при приемане на обществени помощи;
• Осигуряване на еднакъв достъп до висококачествени обществени услуги съгласно потребностите на жителите на всяка област в България;
• Подобряване на системите за отбрана от домашно принуждение и създаване на национална осведомителна система за случаите на домашно насилие;
• Реформа в системата на осиновяването, която да обезпечи обективна отбрана на всички участници в процеса.

След като държавното управление " Петков " направи детските ясли и градини безвъзмездни за родителите, в този момент поръчката е да бъдат обезпечени места в тях за всички искащи посредством финансиране на строителството на нови във всички общини с дефицит, както и предложение на повече услуги, подпомагащи развъждането на деца.

Фокус е подложен върху включването на неактивни и безработни младежи под 30 година посредством стратегии, ориентирани към съответни групи, за включване в претовареност, обучение или образование.

Предвидено е приемане на промените в Закона за отбрана от домашното принуждение и създаване на плануванаъа в тях национална осведомителна система за случаите на домашно принуждение. Законът.

Лаконично от Движение за права и свободи

В сбитата предизборна стратегия на Движение за права и свободи е посочено, че заедност в обществен проект е взаимоотношение сред другите групи в обществото - етнически, религиозни, обществени. Партията предлага антикризисна стратегия, защитаваща приходите на хората. Без да навлиза в елементи.

Конкретно и обилно от Българска социалистическа партия

Българска социалистическа партия възнамерява стъпки към заслужен живот, както и " обществен щит " за младите, работещите, безработните, пенсионерите и уязвимите посредством заричане за разпределяне на съответни суми.

За младите Българска социалистическа партия предлага:
• Еднократна помощ при раждане: за първо дете - 600 лева, за второ дете - 1200 лева, за трето дете - 1700 лева, за всяко последващо - 300 лева.;
• Еднократна помощ в размер на 7000 лева за всяко второ и трето дете на родители, които са обезпечени най-малко 24 месеца назад;
• Обезщетение за майчинството през втората година в размер на минималната работна заплата;
• Увеличаване размера на еднократната помощ за майки студентки на 7000 лева.;
• Нулев налог върху приходите от труд до навършване на 26 години;
• Безплатни медикаменти за всички деца до 14 година възраст.

За безработните:
• Увеличение на дневното обезщетение за безработица (минималното и максималното) съгласно растежа на минималната заплата (60%) и оптималния застрахователен приход (60%) ;
• Увеличение на средствата по Националния проект за деяние по заетостта с 10%.

За пенсионерите:
• Осигуряване на по-високи приходи за пенсионерите посредством преизчисляване на всички пенсии;
• Увеличение на така наречен вдовишки добавки от 26.5% на 30% или повече;
• Увеличение на добавка от Учителския пенсионен фонд от 0.33 на 100 от пенсията за всеки месец, за който има осигурителна вноска във фонда след придобиване право на ранна учителска пенсия на 0.5 на сто;
• Безплатни медикаменти за хората над 75-годишна възраст (или за пенсионерите).

Българска социалистическа партия дава обещание още основаване на държавни обществени предприятия и финансиране на предприятия за хора с увреждания, законодателство в отбрана на хората с увреждания за гарантиране правото на труд и заслужен живот. От 10 до 25 декември 2023 година пък възнамерява погашение на еднократна помощ от 100 лв. за хора с увреждания.

" Възраждане " ще се бори с хедонизма

Програма на " Възраждане " не може да бъде открита в формалния уебсайт на партията. Там е оповестена платформа за ръководство от 2021 година, за която е посочено, че се доразвива. В нея съответни задължения за обществени ограничения няма, като се срещат обособени общо звучащи планове като: " обществено подкрепяне би трябвало да получават единствено тези, за които е потвърдено невероятно да получават приходи със личен труд ", или " да се вкара фамилно подоходно облагане, идеологически отпор на хедонизма, да се поощрят младежите да основават фамилии в подобаваща възраст ".

В програмата на " Възраждане " преди изборите на 2 октомври 2022 година бе записано, че е значим процесът на подкрепяне на раждаемостта единствено на тези жители на България, които са вписани в социално-обществената система и способстват за развиването на страната посредством труда си. Това ще стане, като детските добавки се усилят фрапантно и се дават на всяко дете, само че единствено като право да бъдат приспадани от дължимите от родителите му налози.

Според партията в този момент съществуващата пенсионна и социално-осигурителна система би трябвало да бъде реконструирана радикално. Гаранция за полезността на пенсионното и здравното обезпечаване щяла да бъде неговата доброволност. Пенсионната система би трябвало да премине към самостоятелни партиди.

" Български напредък " мисли за служащите от енергийните компании

" Български напредък " дава поръчка да работи в отбрана на българското семейство и обичайните полезности, само че в същото време хармонизиране на националната просвета с почитание към културите в света. Партията на Стефан Янев, която, дали своят вот в предишното за партията " Лидер " на енергийния необут Христо Ковачки, е отделила място в програмата си на ориста на служащите от енергийните компании, свързани с въгледобива.

Приоритетите на партията са:
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР