БСП е категорично против увеличаване на извънредния труд от 150

...
БСП е категорично против увеличаване на извънредния труд от 150
Коментари Харесай

БСП: Да се увеличат заплатите, а не натоварването на работниците


Българска социалистическа партия е изрично срещу увеличение на изключителния труд от 150 на 300 часа, за следващ път стана ясно през днешния ден в Народното събрание по време на второто четене на измененията в Кодекса на труда. Левицата още веднъж сигнализира, че с тези ремонти работодателите желаят да се удвои изключителния труд, с цел да не наемат повече хора, а тези служащи, които имат сега да работят повече часове.

„ Извънредният труд не значи по-високи заплати. Необходимо е да се усилят заплатите, а не натоварването на служащите. Откакто Европа притегля служащи с положителни условия на труд и високи заплати, България прави тъкмо противоположното. Резултатът е 2 милиона българи, надалеч от своите фамилии в търсене на по-добър живот зад граница “, съобщи от трибуната депутатът Надя Клисурска.

„ Работещите българи се питат дали ръководещите вършат закони за хора или за роботи “, попита националният представител от „ Българска социалистическа партия за България “ Виолета Желева.

Тя изнесе тъжна статистика, че на доста места в България изключителният труд не се заплаща: „ Хората работят по 12 часа, 6 дни в седмицата и не взимат и стотинка повече. Работодателитемасово не съблюдават закона и не заплащат ексклузивен труд, даже и държавните институции “.

Желева даде за образец БДЖ като добави, че има региони с доста огромна безработица и служащият е притиснат да се съгласи да работи в допълнение.

„ Днес е черен ден за българските служащи, тъй като увеличавате сумираното пресмятане на работното време на 12 месеца, а изключителният труд от 150 на 300 часа. Така борбата на огромните работодатели за нарастването на изключителния труд ще бъде извоювана от тях “, предизвести Надя Клисурска.

Тя означи, че тези промени ще рефлектират негативновърху здравето на служащите, както и върху успеваемостта на работата.

„ 300 часа ексклузивен труд в годината! Това значи 9-часов работен ден. Работниците са хора, не плебеи и по тази причина ние изрично няма да подкрепим тези мракобесни промени “, изрично съобщи Клисурска. Тя разкри, че сега настоящите текстове за дотъкмяване на стартирана работа отварят малката врата за безразборното му използване.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР