БСП, част от коалиционното управление, скръцна със зъби на премиера

...
БСП, част от коалиционното управление, скръцна със зъби на премиера
Коментари Харесай

Нинова се кара на Кирил Петков, че не иска АЕЦ Белене

БСП, част от съдружното ръководство, " скръцна със зъби " на премиера Кирил Петков ( " Продължаваме промяната " ). Поводът - безконечната тематика с построяването на АЕЦ " Белене " и позицията на Петков, че атомната централа няма да се строи в мандата на това държавно управление, изразявана в негови обществени изяви от повече от месец насам.

Така тясното управление на соцпартията, неприкрит покровител на строителството на противоречивия аец, се събрало, с цел да изготви позиция, сведена през днешния ден до медиите, в която на Петков се припомня да съблюдава съдружното съглашение. И се показва, че в него е написано, че има нужда от създаване на нуклеарни мощности, което не изключва и такива в Белене.

Публична загадка е, че от Политическа партия, както и " Демократична България ", избират създаване на нови мощности в АЕЦ " Козлодуй ". Така да вземем за пример през януари министър председателят съобщи за Bloomberg: " Не, " Белене " няма по какъв начин да строим. Но бихме могли да увеличим потенциала на сегашната централа в Козлодуй ".

Ето и позицията на водената от вицепремиерката и стопански министър Корнелия Нинова социалистическа партия:

" Във връзка с неколкократните обществени изказвания на министър-председателя господин Кирил Петков по отношение на построяването на АЕЦ " Белене ", Изпълнителното бюро на Народно събрание на Българска социалистическа партия одобри следната позиция:

Изхождайки от подписаното Споразумение за взаимно ръководство на Република България в интервала 2021-2025 година в частта " Енергетика ", заявяваме следното: Българска социалистическа партия се придържа прецизно към текста на Споразумението

" Необходимостта от създаване на нови нуклеарни мощности, уточняването на вида на реакторите и площадките, да се реши след самостоятелен експертен разбор, който да е обществен и на база икономическа целенасоченост, най-ниска цена и време за създаване ". Този текст не изключва и построяването на АЕЦ " Белене ". Призоваваме съдружните сътрудници да се придържат към подписаното съглашение. "

Припомняме, че служебният министър на енергетиката Андрей Живков изнесе пред депутатите предходната година данни, съгласно които за интервал от три години - от средата на 2018 година до момента - планът АЕЦ " Белене " е глътнал още 10 млн. лева обществени пари на фона на изхарчените преди този момент близо 3 млрд лева

Живков разгласи, че общата стойност на настоящите разноски за АЕЦ " Белене " е 10 028 000 лева

Разбивката:

за материали, работно облекло, горива, ток - 204 000 лева.;

за външни услуги - 3 126 000 лева, като от тях за защита са 2 792 000 лева, за застраховки - 282 000 лева, други услуги - 52 000 лева
обезценка - 4 598 000 лева.;

за личен състав (на плановата компания) - 1 591 000 лева, като тук влизат разноските за фонд работна заплата и обществени и други осигуровки на наетите лица;

локални данъки и такси - 499 000 лева.;

други 10 000 лева - командировки и образования.

Постоянните разноски за предпазване и поддръжка на оборудването за " Белене " е 960 000 лева, разплатени от НЕК.

Очакват се обаче и още разходи - за съоръжение, което все още се намира в два завода в Русия и досега страната не е плащала за него.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР