Брюксел ще извърши одит на предоставените на Украйна оръжейни системи

...
Брюксел ще извърши одит на предоставените на Украйна оръжейни системи
Коментари Харесай

ЕС започва одит на предоставената на Украйна военна помощ

Брюксел ще извърши одит на предоставените на Украйна оръжейни системи от страни членки на Европейски Съюз от началото на съветската инвазия заради подозрения, че някои страни са дали въоръжение в по-малък от вероятния за тях размер. Това оповестява украинската организация Укринформ, като се базира на известие във в. “Файнаншъл таймс ”, което цитира трима осведомени източници от Европейски Съюз.
Всичко по тематиката: Руската инвазия в Украйна 12422
Одитът ще бъде осъществен от Европейската работа за външна активност (EEAS), която има намерение да даде отчета на страните членки преди изключителната среща на върха на европейските водачи на 1 февруари 2024 година

Дипломатите са показали, че одитът ще се основава на данни, предоставени от страните членки в отговор на запитванията от EEAS, като някои от тях към този момент са показали отвращение да дават цялостния размер информация. Проучването ще се организира заради настояването на немския канцлер Олаф Шолц да бъдат съпоставени по тип и открити като численост военните доставки за Украйна, предоставени от обособените страни.

Според негово изказване пред публицисти към този момент доставките са планувани в прекомерно дребен размер, като в допълнение би трябвало да се направи и обзор на характерния принос на всяка обособена страна в поддръжка на Украйна през 2024 г. 

Докато други огромни сили в границите на Европейски Съюз, като Франция и Италия, чийто ангажимент е много по-малък, одобряват думите му като укор, общественият апел на Шолц към бистрота среща поддръжката на импровизирано равнище от високопоставени европейски представители, които имат вяра, че в този сериозен миг на Украйна би трябвало да бъде предоставено повече въоръжение. 

Освен Германия и други страни, главно в източната част на Европейски Съюз също приканват към увеличение на “Европейския механизъм за поддръжка на мира ” (EPF), взаимен фонд, който отчасти финансира оръжейните доставки за Украйна, за увеличение на доставките и шерване на цената им.

Според върховен посланик от Съюза би трябвало да бъдат подхванати стъпки за обезпечаване на естествената работа на механизма, тъй като без него някои от страните членки не биха дали изобщо военна помощ.

Одитът ще бъде извършен в миг, в който Брюксел и Вашингтон се пробват да реализират политически консенсус за одобряването на нов пакет помощ за Украйна на обща стойност 110 милиарда $.

По предходни информации на Укринформ след началото на войната Германия е предоставила на Украйна 28 милиарда помощ и ще продължи да дава поддръжката си и през 2024 година, отбелязва Българска телеграфна агенция.

Последвайте канала на
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР