Брюксел призова производителите на лекарства да отделят повече средства за

...
Брюксел призова производителите на лекарства да отделят повече средства за
Коментари Харесай

ЕС предлага финансова подкрепа за лечение на редки болести

Брюксел прикани производителите на медикаменти да отделят повече средства за проучвания и създаване на нови медикаменти за редки заболявания , за които досега няма лекуване, като наред с това разгласи, че Европейски Съюз ще даде и нужната финансова поддръжка , с цел да се реализира това, съобщи „ Politico “.

Въпреки това изказване обаче, не всички са уверени, че плануваният нов правилник ще бъде панацеята, обещана от Европейската комисия /ЕК/, изключително що се отнася за лекувания, които работят върху генетичните кодове на самите пациенти – област, която е от изключително значение за пациентите с редки болести.

„ Това разделя света на черно и бяло “, разяснява Александър Нац , общоприет секретар на Европейската конфедерация на фармацевтичните бизнесмени / EUCOPE /, във връзка предлагането на Комисията да отпусне специфична финансова поддръжка за лекарства за лекуване на редки болести, за които бъде преценено, че дават отговор на изискванията за „ високи неудовлетворени медицински потребности “ .

EUCOPE е лобистка организация, представляваща междинни и по-малки производители на медикаменти, в това число тези, които работят в региона на високоспециализираното лекуване на редки заболявания. Нейният началник Нац изрази запаси по отношение на програмата за даване на финансов тласък в сферата по време на среща, посетена от работна група по редки заболявания, проведена от „ Politico “. Той съобщи, че въпреки да поддържа главната концепция за даване на специфични хонорари на фирмите, които създават медикаменти за такива заболявания, той се притеснява , че решението на Комисията не е най-правилният метод .

Редките заболявания не са толкоз редки

Пациентите, страдащи от редки болести, постоянно имат по-кратка дълготрайност на живота и се нуждаят от постоянно болнично лекуване. Макар че един на всеки 12 европейци страда от една от известните и оповестени 6000 редки заболявания, което се равнява на 36 милиона души, всяко такова заболяване единствено по себе си визира относително дребен брой пациенти . Това прави медикаментите сложни за обмен за фармацевтичните компании, които така и така са изправени пред съществени компликации, когато става въпрос за създаване на дейно лекуване на избрани болести, а по-късно имат пред себе си единствено стеснен брой хора, които могат да се възползват от такива лечения, което на собствен ред лимитира продажбите .

Именно с цел да се оправи с този проблем, през 2000 година Европейска комисия вкара ново законодателство , с което бяха планувани специфични тласъци за създаване на медикаменти за редки заболявания (известни като „ медикаменти сираци “ , защото рядко заболяване, за което няма лекуване, преди е било наричано измежду представителите на промишлеността „ сираче “ ). Инициативата се оказа сполучлива . Преди приемането на законодателството едвам осем медикаменти за редки заболявания бяха подкрепени от Европейската организация по медикаментите, а след въвеждането му бяха утвърдени над 200. Сега изпълнителната власт на Европейски Съюз има намерение да се концентрира още по-активно върху този метод.

Съгласно предлагането за ново фармацевтично законодателство , показано от Европейска комисия, новите медикаменти, които задоволяват „ високите неудовлетворени медицински потребности “ , дефинирани като медикаменти за редки заболявания, които са „ извънреден лечебен прогрес “ и които водят до „ доста понижаване на заболеваемостта или смъртността “ , ще се употребяват от спомагателна година на по този начин наречените изключителни търговски права , а точно интервалът на свободни от конкуренция продажби, когато компанията, създала едно ново лекарство, печели най-вече пари. Като се има поради, че едно сполучливо лекарство през този интервал може да донесе облага до 1 милиард евро или даже повече годишно, спомагателната година ще бъде от извънредно значение за фармацевтичните колоси. В същото време спомагателните две години биха били още по-голям бонус и това към този момент е било препоръчано от Европейския парламент в неговата версия на законодателството, която ще бъде гласувана през идната седмица. Това звучи като голям тласък за разработчиците на генна терапия, само че както изясни Нац, дяволът се крие в детайлите.


СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР