Брюксел. Направихме едно добро председателство, дадохме добра основа за Австрия,

...
Брюксел. Направихме едно добро председателство, дадохме добра основа за Австрия,
Коментари Харесай

Премиерът Борисов в Брюксел: Направихме добро председателство, дадохме добра основа за Австрия

Брюксел. Направихме едно положително председателство, дадохме добра основа за Австрия, те ще я надградят. Това сподели министър-председателят Бойко Борисов на взаимна конференция с ръководителя на Европейска комисия Жан-Клод Юнкер и с ръководителя на Европейския съвет Доналд Туск след съвещание на Европейския съвет в Брюксел.
Българският министър председател регистрира стартиралите планове по целите, върху които страната ни работи интензивно през последните шест месеца. Той съобщи, че тематиката за инфраструктурната и цифровата съгласуваност на страните от Западните Балкани е отбелязала мощен прогрес. „ Всичко това щеше да бъде сложено под подозрение, в случай че с днешния съвет не бяха реализирани резултатите за Република Македония и Албания, в случай че не беше реализирано съглашението сред Гърция и Република Македония. Това дава вероятност за НАТО и Европейски Съюз и прави Западните Балкани доста по-успешни “, акцентира още министър председателят Борисов. Той уточни и подписването на днешната декларация сред България и Гърция за завършването на плана за интерконектора сред двете страни като още един значим фактор в стопанската система на района.
Министър-председателят Борисов означи, че страната ни даде мощен старт по дебата за бюджет 2020 и за укрепването на банковия и паричния съюз. „ Всички сме в една лодка, уповавам се, бързо и оперативно по този начин да подготвим банковия съюз и еврозоната, че да може да се оправим с новите провокации “, сподели още министър председателят. Той означи и напъните на страната ни и в областта на обществената политика, цифровата инфраструктура и други
Доналд Туск и Жан-Клод Юнкер поздравиха премиера Борисов за „ извънредно сполучливото “ председателство на Съвета на Европейски Съюз. Те показаха, че страната ни е свършила забележителна работа по заложените цели, в това число и по тематиката за европриобщаването и свързаността на страните от Западните Балкани. Туск дефинира срещата на върха през май в София сред водачите на Европа и страните от Западните Балканите като сполучлива и я назова „ политически пробив за района “. „ Аз бях песимистичен, само че Бойко беше доста деятелен и доста безапелационен и в последна сметка се оказа прав. Според мен е напълно ясно за какво срещата в София беше толкоз сполучлива. Достатъчно е да попитате приятелите ни в Скопие и Гърция, че в София, а и преди срещата, постигнахме доста съответен политически пробив за района “, съобщи Доналд Туск.
Жан-Клод Юнкер също даде висока оценка за българския принос в резултатите по тематиките от дневния ред на Европа. „ Ние работихме като братя. След срещата в София е реалност, че българите трансформираха атмосферата на Западните Балкани, тъй като по време на водачеството на премиера Бойко Борисов европейската вероятност не остана единствено възможност “, уточни още Юнкер.
Българският министър председател съобщи, че всички евролидери са го поздравили за добре охраняваната външна граница с Турция и страната ни има нулев миграционен напън. „ Въпреки огромните несъгласия за това по какъв начин да пазим Европа, стигнахме до нежен консенсус в Европа “, разяснява той и изрази удовлетворение, че тезите, които България изложи на Европейския съвет, са признати. „ Темата в този момент е политическа, не миграционна. Вече има построени системи, направи се доста. Когато споделяме за хот-спотовете, би трябвало да се откри решение по какъв начин да работят “, разяснява още министър председателят. Той беше безапелационен, че България е изпълнила всички критерии за влизане в Шенгенското пространство с опазването на външната граница и оправянето с миграционния поток.
По време на конференцията Бойко Борисов регистрира и сполучливата работа на страната ни за влизане в така наречен чакалня на еврозоната. „ Имаме постоянен фискален запас, валутен ръб, 24% от Брутният вътрешен продукт външен дълг, невисок недостиг. Изпълнили сме всички критерии. Ако в този момент измислят нови критерии, няма да почтено “, разяснява още министър-председателят.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР