Брюксел. Лиляна Павлова, министър за Българското председателство на Съвета на

...
Брюксел. Лиляна Павлова, министър за Българското председателство на Съвета на
Коментари Харесай

Министърът за Българското председателство Лиляна Павлова и председателят на ЕП Антонио Таяни подписаха промените в Регламента за политическите партии на ЕС

Брюксел. Лиляна Павлова, министър за Българското председателство на Съвета на Европейски Съюз, и Антонио Таяни, ръководител на Европейския парламент, подписаха промените на Регламента, отнасящ се до статута и финансирането на европейските политически партии и европейските политически фондации. Подписването на законодателния акт се състоя в Брюксел през днешния ден, 3 май 2018 година. Това оповестиха от пресцентъра на Министерството за Българското председателство на Съвета на Европейски Съюз 2018 .
„ Основната цел на този Регламент е бистрота и отбрана на финансовите ползи на Европейски Съюз. Тази промяна е значима и навременна. Тя ще подсигурява, че средствата на Европейски Съюз отиват за европейски политически партии с политическа стратегия, съответстваща на потребностите и упованията на европейските жители “, сподели министър Лиляна Павлова при подписването на документа. Тя акцентира, че цел на измененията са да станат по-видими връзките сред националните и европейските политически партии, както и за ограничение на опцията за вписване на краткотрайни субекти за само да получат финансиране от Европейски Съюз.
В бъдеще европейските политически партии ще могат да получават средства, единствено в случай че страните-членки на Европейски Съюз покажат логото и програмата на европейската партия на своите уеб страници. Друг основен детайл на измененията е финансирането на партиите да бъде съразмерно на поддръжката, която получават на изборите. Регламентът дефинира и по-строги условия за образуване на политическа партия като към този момент физически лица няма да имат право да основават такава.
Приемането на досието беше включено като приоритет в програмата на Българското председателство, поради идните през 2019 година избори за Европейски парламент и поради обстоятелството, че новите правила би трябвало да влязат в действие преди 30 юни 2018 – датата, от която европейските политически партии могат да аплайват за финансиране за идната финансова година.
Финансирането за настоящата 2018 година няма да бъде наранено от новите правила. За да получат средства от Европейски Съюз за 2019 година обаче, страните, партиите и фондациите ще би трябвало да се съобразят с измененията в Регламента.
Законодателният акт ще влезе в действие на идващия ден след публикуването му в формалния вестник на Европейски Съюз.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР