Брюксел. Европейският съюз е готов да защити страните от ЕС,

...
Брюксел. Европейският съюз е готов да защити страните от ЕС,
Коментари Харесай

ТАСС: ЕС е готов да се защитава от икономически натиск на Китай

Брюксел. Европейският съюз е подготвен да отбрани страните от Европейски Съюз, в частност Литва, от стопански напън от страна на Китай, който лиши Вилнюс от опцията да изнася своите артикули за Китай след откриването на посланичество на Тайван в тази страна. Това сподели заместник-председателят на Европейската комисия Валдис Дамбраускас на конференция в Брюксел, представен от TACC .

" Получихме удостоверение, че литовските артикули към този момент не могат да минават през китайските митници ", сподели той. " Ние сме в стеснен контакт с литовските управляващи и сме ангажирани в разговор с китайските управляващи, с цел да получим уточнения. Европейски Съюз е подготвен да отбрани всички свои страни членки от голословен стопански напън “, сподели той..

В понеделник представителят на Европейската комисия Мириам Гарсия Ферера съобщи, че Европейска комисия също има намерение да ревизира дейностите на Китай за сходство с нормите на Световната комерсиална организация (СТО). Тя също по този начин акцентира, че Европейска комисия не смята откриването на тайвански офис във Вилнюс, който не е посолство или консулска работа, за проблем, който подкопава политиката на " един Китай ".

Литовско-китайските връзки са в рецесия поради откриването на посланичество на Тайван във Вилнюс на 18 ноември. През август Китай, противопоставяйки се на офис с това име (Пекин се съгласява да бъде посланичество на Тайпе), изтегли своя дипломат от Вилнюс и предложи на Литва да направи същото. Литовският дипломат беше отзован през септември. На 21 ноември държавното управление на Китай взе решение да намали дипломатическите връзки с Литва до равнището на краткотрайно поверен в делата, а на 26 ноември изпрати на Литва нота за смяна на статута на китайската дипломатическа задача във Вилнюс от посолство до посланичество на КНР.

Пекин също употребява стопански лостове: спря товарния железопътен превоз до Литва, понижи кредитния предел за литовските предприятия, работещи на китайския пазар, и спря издаването на позволения за експорт на храни. В началото на декември Китай като цяло изтри Литва като страна от базата данни на своята митническа система. В резултат на това литовските експортьори не могат да легализират стоките, доставени в Китай.

Тайван се ръководи от своя лична администрация от 1949 година, когато остатъците от силите на Гоминдан, водени от генералисимус Чан Кайши (1887-1975) избягаха на острова, откакто бяха победени в гражданската война в Китай. Оттогава Тайван е запазил знамето и някои други атрибути на някогашната Република Китай, съществувала на континента преди комунистите да дойдат на власт. Според формалната позиция на Китай, подкрепяна от множеството страни,островът се смята за една от китайските провинции.

Превод и редакция: Юлиян Марков

Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР