Брюксел е в надпревара с времето да финализира предложения таван

...
Брюксел е в надпревара с времето да финализира предложения таван
Коментари Харесай

Това е моментът, в който трябва да изпратим на Владимир Путин ясен сигнал. Или разногласията в ЕС за тавана на руския петрол

Брюксел е в конкуренция с времето да завърши оферти таван на цените за доставките на съветски нефт през идващите дни, откакто държавните управления на страните от Европейски Съюз не реализираха единодушие по отношение на това къде да бъде подложен ценовият предел за петрола от Русия и дали да го свържат с по-широк кръг от наказания.  През целия уикенд в Европейски Съюз е имало диалози по тематиката, написа " Файненшъл таймс ", представен от Българска телеграфна агенция. 

Целта е въпросът да бъде организиран до крайния период - 5 декември, когато влиза в действие контрактуваното по-рано ембарго на Европейски Съюз върху морския превоз на съветски нефт. 

Разговорите бяха в застой през последните дни, защото Полша изиска надалеч по-нисък таван на цените от този, за който се застъпват от Европейската комисия. 

Брюксел работи дружно със страните от Г-7 за използване на оферти таван на цените за морския съветски нефт за да разреши търговията със суровината да продължи, само че в същото време да се понижи способността на Москва да финансира войната си в Украйна. 

Инициативата ще забрани редица услуги, които са от значително значение за транспорта на съветски недопечен нефт по море, в случай че суровината не се продава на или под ценово равнище, контрактувано от Г-7. 

Сред тези услуги са застраховането, финансирането, митническата и логистична обработка на товарите и други

Въпреки че страните членки на Европейски Съюз са склонни да се причислят към мярката, към момента не е реализирано съгласи във връзка с равнището на тази горна граница. 

" Това е моментът, в който би трябвало да изпратим на Владимир Путин явен сигнал, че сме единни ", споделя посланик от Европейски Съюз пред английския вестник, критикувайки решението на Полша да се застъпва за невисок таван на цените. 

Европейската комисия упорства за оптимално ценово равнище от 65 $ за барел, само че група от страни членки, водени от Полша, считат, че това би било неефективно, тъй като е прекомерно покрай цената, която Русия към този момент получава на пазара, което значи, че глобата няма да накаже Кремъл. 

Суровият нефт Брент, който е водещ при определянето на цените в Европа, се търгува на равнище под 82 $ през днешния ден (бел. ред.) $ за барел. Руският нефт вид Урал за сметка на това се търгува с отстъпка на към 66 $ за барел. 

Варшава упорства за доста по-ниска пределна цена с аргумента, че е належащо да се подсигурява, че петролните доходи на Путин ще бъдат лимитирани. Високопоставен полски представител е коментирал в неделя, че неговото държавно управление поддържа тавана на цените по принцип, само че смята равнището от 65 $ за " извънредно високо " спрямо индустриалните разноски в Русия. Правителството на Полша също по този начин желае горната граница на цените на петрола да бъде включена в по-широк, девети пакет от наказания на Европейски Съюз против Русия, само че Комисията се притеснява, че това може в допълнение да затрудни договарянията, написа още " Файненшъл таймс ". 

Украинският президент Володимир Зеленски уточни в събота, представен от Ройтерс, че цената на съветския морски нефт би трябвало да бъде лимитирана до 30-40 $ за барел. 

Съединени американски щати от своя страна са склонни да поддържат по-високата горна граница поради опасения, че Русия може да понижи производството на суровината, което да ограничи интернационалното предложение и от там - цените на черното злато още веднъж да тръгнат нагоре.

Въвеждането в действие на горната граница на цените на петрола ще изисква деяние освен от съдружниците от Г-7, само че и единомислещо единодушие сред 27-те страни членки на Европейски Съюз, защото това значи изменение на към този момент контрактуваното ембарго на Европейски Съюз върху съветския морски нефт, което би трябвало да влезе в действие на 5 декември.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР