Брюксел, Белгия – След безпрецедентните атаки на Хамас в Израел,

...
Брюксел, Белгия – След безпрецедентните атаки на Хамас в Израел,
Коментари Харесай

Израелски знамена украсяват сгради на ЕС след атаките на Хамас. Единен ли е блокът?

Брюксел, Белгия – След невижданите офанзиви на Хамас в Израел, Бранденбургската врата в Берлин, Айфеловата кула в Париж и българският парламент бяха измежду постройките в Европа Съюз, които бяха осветени в бяло и синьо на знамето на Израел.

В други демонстрации на взаимност Европейската комисия и Европейският парламент издигнаха израелски флагове пред централата си в Брюксел.

Продължете да четете

лист от 3 детайла Какво е Израел -За палестинския спор? Лесно управление Какво да знаем за влошаващата се филантропична обстановка в Газа „ Не можем да объркаме Хамас с всички палестинци “: споделя Испания на фона на прегледа на помощта завършек на списъка

В сряда, като част от бдение в Европейския парламент, водено от неговия президент Роберта Мецола, бе извършена минута безмълвие в памет на жертвите на Израел и националният химн на страната беше пуснат от високоговорители.

Нападението на Хамас в събота сложи началото на огромна нова война, като в този момент Израел приготвя сухопътна инвазия в Газа, откакто блокира обсадената линия. Съобщава се за повече от 2000 убити от събота и от двете страни.

„ Това е мощно обръщение против тероризма в Израел “, сподели австрийски екскурзиант в Париж за екрана на Айфеловата кула.

„ И какво, в случай че в този момент е позицията на Европейски Съюз по спора? “ сподели дамата, поискала анонимност.

Но някои споделиха, че жестовете не ги показват.

„ Като европейски жител почувствах, че гласът ми беше заличен посредством това деяние “, сподели Елена от Италия пред Ал Джазира.

„ Бях шокиран. Особено когато видях [израелското знаме] на постройката на Европейския парламент. Това е домът на демократично определените представители на Европа, доста от които не просто „ застават с Израел “.

„ Също по този начин бях шокиран какъв брой бързо институциите на Европейски Съюз сложиха знамената, мисля, че беше даже по-бързо от нахлуването на Русия в Украйна. Имайки поради необикновено комплицираната обстановка на Израел и Палестина, считам, че тази бърза стъпка е извънредно безотговорна. “

В дипломатическите коридори на Брюксел също се разгоряха дебатите за знамето.

Един чиновник на Европейски Съюз, поискал анонимност, сподели пред Ал Джазира: „ Кара ме възприятието, че работя за организация, която поддържа апартейда.

„ Комисията сложи ли палестинското знаме, когато IDF простреля младежи в глезените предходната седмица? Или когато убиха журналистката Ширин Абу Акле? Това, което Хамас прави, е извънредно – само че друго ли е от това, което IDF прави всяка седмица? “ сподели формалният чиновник, като се базира на убийството на журналиста на Ал Джазира от Израел през май 2022 година и скорошни отчети, че израелските войски са били ориентирани към млади палестински протестиращи.

Но ръководителят на външната политика на блока Питър Стано сподели, че в този момент не е моментът да се караме за демонстрации на поддръжка, а по-скоро да се съсредоточим върху тежката обстановка в Близкия изток.

„ Ние сме единствените, които интензивно преследват рестартирането на мирния развой и по този начин или другояче сме най-големият донор на палестинския народ “, сподели той пред Ал Джазира.

Дипломатическа неточност

В понеделник, когато Израел отвърна на офанзивите на Хамас, като бомбардира Газа, комисарят по разширението на Европейски Съюз Оливър Вархели сподели, че Европейската комисия ще спре 691 милиона евро (728 милиона долара) помощ за развиване на Палестина, което провокира къс дипломатически спор.

Външните министри на страни от Европейски Съюз като Испания, Ирландия, Белгия и Люксембург разкритикуваха изказването на Вархели, като споделиха, че единствено външните министри на блока могат да вземат такова решение.

„ Но къде бяха другите страни, като Германия? Държавите-членки би трябвало да се изправят против този излъган комисар “, сподели представител на Европейски Съюз пред Ал Джазира.

Оттогава Европейски Съюз отстъпи, заявявайки, че няма да спре помощта, а по-скоро ще преразгледа заплащанията, с цел да подсигурява, че не се злоупотребяват с тях. Въпреки това напрежението остава.

„ Намирам тези оферти за прекъсване на помощта за Палестина за доста сложни за схващане “, сподели Свен Кун декор Бургсдорф, някогашен дипломат на Европейски Съюз в Палестина, пред Ал Джазира.

„ Хамас не съставлява народа на Палестина. Защо бихме желали да накажем народа на Палестина? Освен това цялата помощ на Европейски Съюз за палестинците се следи доста деликатно. Проверяваме деликатно всеки член на семейството и титуляр на банкова сметка, който получава помощ, и в случай че някой е обвързван с терористи, той или тя няма да получи никаква помощ. Така че мога 100 % да кажа, че нито един цент не отива при Хамас “, сподели той.

„ Съгласно настоящето съглашение ние предоставяме бюджетна помощ единствено на Палестинската власт, която се намира в Рамала, и не доставяме нищо на Газа, като се изключи пакет от обществени помощи, който е в интерес на бедните фамилии в Газа. “

Членът на Европейския парламент Евин Инджир, шведски политик, сподели пред Ал Джазира, че Вархели е добре наясно по какъв начин помощта доближава до палестинците.

„ Той се пробва да излъже в лицето на европейския народ и се пробва да свърже финансовата поддръжка на Европейски Съюз с Хамас. Не отива там. Минава през палестинската власт “, ​​каза тя.

Ръководителят на външната политика на блока Жозеп Борел сподели, че „ наказването на целия палестински народ “ ще „ навреди на ползите на Европейски Съюз в района и ще насърчи терористите “.

След като се срещна с външните министри на Европейски Съюз във вторник, Борел сподели: „ Огромното болшинство от държавите-членки считат, че би трябвало да продължим поддръжката си за палестинската власт и дължимите заплащания не би трябвало да се забавят. “

Европейският съюз публично декларира, че се е заел с „ визията за самостоятелна и суверенна страна Палестина, живееща един до друг с Израел в мир и сигурност “.

Но позицията на блока по всички въпроси, свързани с израелско-палестинския спор, е комплицирана и разделяща.

„ Някои народи като Ирландия имат скорошна история на колониализъм и по тази причина са изключително наясно с потисничеството на палестинците “, сподели чиновник на Европейски Съюз пред Ал Джазира.

Друг посланик от Европейски Съюз сподели, че на фона на последната война проявлението на взаимност с „ палестинската страна … значи, че можете също да бъдете упрекнати, че сте антиизраелци или даже по-лошо, антисемитисти “, втори посланик от Европейски Съюз, който също пожела анонимност, сподели Ал Джазира. „ Фактът, че Европейската комисия и Европейският парламент демонстрират знамето на Израел, наподобява е отражение на общото политическо желание към Израел на тези две институции. “

Вторият посланик обаче означи, че „ Европейският съвет е избрал да не го прави, имайки поради раздялите сред държавите-членки на Европейски Съюз “.

Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР