Бряг Баба Марта, залив Малък Сечко, нос Кан Сабин са

...
Бряг Баба Марта, залив Малък Сечко, нос Кан Сабин са
Коментари Харесай

Румен Радев даде името Баба Марта на бряг в Антарктика

Бряг Баба Марта, залив Малък Сечко, нос Кан Сабин са част от имената, дадени на географски обекти в Антарктика с декрет на президента Румен Радев, написа в. " Сега ".

Наименуването на 10 обекта в региона на Южния полюс е единственото позволение, обещано от президента, след рекомендацията на подпомагащата го Комисията по назоваване на обекти с национално значение и обитаеми места. В този пакет са още нос Климент Бояджиев, залив Вичина, залив Дортикум, бряг Албърт Лонг, залив Голям Сечко, Анка Ламбрева, нунатак Милан Кузов.
Румен Радев: За 30 година полярниците сътвориха дребна България на Ледения континент (СНИМКИ)
Тази година означаваме 30-годишното наличие на българската просвета в изследването на Ледения континент. Заедно със международните сили Бъ...
Прочети повече
Комисията обаче е отхвърлила едно предложение на Министерството на външните работи за име на обект в Антарктика. Причината е, че то не дава отговор на правилото да не се наименуват на живи персони обекти с национално значение и обитаеми места. От годишния отчет на комисията не излиза наяве какво е било предлагането на министерството.

През 2021 година комисията е заседавала единствено един път. Освен утвърдените оферти на Министерство на външните работи, има и няколко отхвърлени и едно, което остава отворено за още изследвания.

За следващ път е отхвърлено предлагането за промяна на името на връх Мусала на Свети Иван Рилски. Наименуването на обекти с национално значение на персони с безспорен принос в българската история и просвета е добра концепция и това е един от правилата, които комисията следва. Но вземането на решение за преименуване на най-високия връх в България, както и на Балканския полуостров, допуска провеждането на необятен кръг съвещания, в това число с специалисти и експерти, стимулира се комисията. И добавя, че етимологията на името Мусала е неизяснена. Няма и изясненост по какъв начин се е наричал този връх в епохата на Първата и Втората българска страна, т.е. името, което би могло да се възвърне, е незнайно. И не на последно място - промяната на името на връх Мусала, известно и известно освен в България, само че и по света, води до смяна в документи, карти, справочници и други Такава експлицитна нужда все още не е налице.

Отхвърлено е и предлагането да се възвърне остарялото име на връх Шипка - Свети Никола. Такова предложение е отхвърлено и през 2018 и 2019 година Комисията счита, че историческите обстоятелства към момента не са задоволително необятно оповестени и няма ясно изразена всеобща настройка в интерес на смяната. В тези диспути е нужно да вземат присъединяване както представители на научните среди (историци, езиковеди, литератори и др.), по този начин и общественици и представители на разнообразни институции, в това число министерствата на образованието, културата и туризма, написа още комисията. " Когато става дума за Шипка, не може да се пренебрегне фактът, че няколко генерации българи са възпитани с това име ", се споделя в доклада й.
С конкурс избират архитект за нова лаборатория в Антарктика
Конкурс, на който да се избере план за лабораторен блок в  антарктическата ни база на остров Ливингстън  обяви проф. д.н. Х...
Прочети повече
Предложението, по което следва изговаряне, е анонимен връх в Родопите да бъде кръстен на полк. Владимир Серафимов. Комисията изяснява, че ще вземе дефинитивно решение след условие на спомагателни информации, информация и мнения от други институции.

Още от ОБЩЕСТВО:
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР