Брутният вътрешен продукт в еврозоната е нараснал с 0.1%, а

...
Брутният вътрешен продукт в еврозоната е нараснал с 0.1%, а
Коментари Харесай

Еврозоната е на косъм от техническата рецесия през последното тримесечие на 2023 г.

Брутният вътрешен артикул в еврозоната е повишен с 0.1%, а в Европейски Съюз се е повишил с 0.2% на годишна база, по отношение на четвъртото тримесечие на 2022 година
Икономиката на еврозоната е избегнала техническа криза през последните три месеца на 2023 година макар свиването на производството в Германия, основно с помощта на мощния напредък на брутния вътрешен артикул (БВП) в Испания и Португалия и скромното нарастване в Италия, демонстрират данните на Евростат, оповестени във вторник.

Предварителната оценка на статистическата работа на Европейския съюз сочи, че Брутният вътрешен продукт в 20-те страни, споделящи евровалутата, е останал неизменен през четвъртото тримесечие по отношение на предходните три месеца. Докато на годишна база е повишен с 0.1% по отношение на четвъртото тримесечие на 2022 година.

За ЕС-27 Евростат регистрира повишаване на годишна база с 0.2% и без смяна по отношение на предходното трето тримесечие. Тогава Брутният вътрешен продукт е намалял с 0.1% и в двете зони. Според първата оценка на годишния напредък на Брутният вътрешен продукт за 2023 година, основана на сезонно и календарно поправени тримесечия Брутният вътрешен продукт се е нараснал с 0.5% както в еврозоната, по този начин и в Европейски Съюз, прецизира Евростат.

 
Графика: Евростат/3eNews
Днешният резултат надмина пазарната прогноза за спад на Брутният вътрешен продукт с 0.1% на тримесечна база, което би сложило еврозоната в техническа криза, дефинирана като две поредни тримесечия на свиващ се Брутният вътрешен продукт. Освен това, на годишна база четвъртото тримесечие беше по-добро от предстоящото от интервюираните от Ройтерс икономисти, като се увеличи с 0.1% по отношение на същия интервал 12 месеца по-рано, вместо да остане непроменено, както предвидиха анализаторите.

Четвъртата по величина стопанска система в еврозоната Испания има най-голям принос за общия резултат с тримесечен растеж от 0.6%, до момента в който по-малката Португалия означи растеж от 0.8%. Растежът в третата по величина Италия също се форсира до 0.2% през последните три месеца от 0.1% през предходното тримесечие. Това оказа помощ да се компенсира тримесечният спад от 0.3% в най-голямата стопанска система в еврозоната Германия и нулевият напредък във втората по величина Франция.

Сред страните членки, за които има данни за четвъртото тримесечие на 2023 година (11 държави), както показва Ройтерс Португалия (+0.8%) записва най-голямото нарастване спрямо предходното тримесечие, следвана от Испания (+0.6%), Белгия и Латвия (и двете +0.4%). Спадове са регистрирани в Ирландия (-0.7%), Германия и Литва (и двете -0.3%). На годишна база темповете на напредък са позитивни за шест страни и негативни за пет в еврозоната.

Следващите прогнози за четвъртото тримесечие на 2023 година Евростат ще разгласява на 14 февруари 2024 година
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР