Брутният вътрешен продукт (БВП) на Турция е нараснал с 4,5

...
Брутният вътрешен продукт (БВП) на Турция е нараснал с 4,5
Коментари Харесай

Турската икономика е нараснала с 4,5% през 2023 г.

Брутният вътрешен артикул (БВП) на Турция е повишен с 4,5 % на годишна база по отношение на 5,5 на 100 през 2022 година, сочат оповестените през днешния ден данни на Турския статистически институт, представени от  държавната телевизия ТРТ Хабер. 

Темпът на напредък на Брутният вътрешен продукт на страната е бил 4 % през последното тримесечие на 2023 година по отношение на последното тримесечие на миналата година, когато е бил 3,3 на 100. 

Според изследване на Анадолската организация прогнозите бяха, че стопанската система на страната ще нарасне с 3,97 на 100 през последното тримесечие и 4,4 на 100 през цялата година.

Общият Брутният вътрешен продукт възлиза на 1,12 трилиона щатски $, изчислен на база на настоящия валутен курс в страната. 

Брутният вътрешен продукт на глава от популацията се пресмята на 13 110  турски лири (около 307 хиляди щатски долара), сочат данните на Тюркстат.

Крайните потребителски разноски на семействата са нарастнали с 12,8 на 100 на годишна база през 2023 г, а делът им в общия Брутният вътрешен продукт на страната е 59,1 %. 

Износът на артикули и услуги е намалял с 2,7 на 100 през 2023 година, до момента в който вносът се е нараснал с 11,7 на 100 спрямо 2022 г. 

С тези данни Турция бележи най-голям стопански напредък по отношение на страните от Европейския съюз (ЕС) през 2023 година,

показва още ТРТ.  

Министърът на финансите Мехмет Шимшек разяснява след публикуването на данните, че средносрочната икономическа стратегия на страната, която стартира да се ползва през третото тримесечие на м.г. е дала положителни резултати, като те са забележими и през последното тримесечие на годината. 

„ Близо една трета от икономическия напредък през 2023 година идва от вложения в машини и съоръжение,

които усилват индустриалния потенциал на страната “, съобщи Шимшек, представен от ТРТ. 

„ Политиките, които прилагаме, ще продължат да оказват удобно въздействие върху турската стопанска система и в един миг ще доведат до дезинфлация. В допълнение към работата ни за обезпечаването на ценова непоклатимост, ще продължим с финансовите промени, които ще бъдат фокусирани върху увеличение на вътрешното произвеждане “, заключи министър Шимшек, представен от ТРТ. 
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР