Бруталният характер на пълномащабната война на Русия срещу Украйна стана

...
Бруталният характер на пълномащабната война на Русия срещу Украйна стана
Коментари Харесай

Бивш заместник-кмет на Буча: Градът се превърна в жив музей на военните престъпления

Бруталният темперамент на пълномащабната война на Русия против Украйна стана явен за света след завладяването на Буча и Ирпин. Euronews пътува до там, с цел да чуе по какъв начин общността се оправя със загубите две години след освобождението си. Бомбардираните остатъци от локалната болница и културния център на Буча припомнят за случилото се всеки ден. Михайлина Скорик-Шкаровска е била заместник-кмет на Буча по това време. Тя е имала задачата да помогне на фамилиите да погребат и разпознават убитите.
Мащабът на клането видяхме едвам откакто завърши всичко. По време на окупацията хората нямаха опция да погребат обичаните си по нормалния метод и за това те ги погребваха в дворовете си, на площадите, в красивите ни паркове и това беше доста шокиращо. Трудно беше и да се разпознават убитите хора и да се оповестяват новините на роднините и фамилиите. Най-ужасно беше да се беседва с майките.
Михайлина Скорик-Шкаровска, някогашен заместник-кмет на Буча

Руската войска атакува и завладява Буча и Ирпин като част от проекта си за завладяване на столицата Киев. Украинската отбрана обаче разрушава моста на река Ирпин, отблъсквайки настъплението на съветската войска към Киев. Те обаче не съумяват да предотвратят протичащото се в Буча.
На този кръстопът видяхме най-малко 12 убити души, когато Буча беше освободена. Никога до момента не сме виждали това на територията на Украйна даже по време на Донбаския или Кримския интервал на войната. Буча се трансформира в жив музей на военните закононарушения.
Михайлина Скорик-Шкаровска, някогашен заместник-кмет на Буча

Макар че контузията и естеството на закононарушенията - изнасилвания, убийства посредством изтезания, ще преследват вечно украинците, някои от тях се завръщат тук, пробват се да изградят живота си отначало. Междувременно те молят света да не ги изоставя, до момента в който войната навлиза в третата си година.

 
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР