Бруталните атаки на Хамас срещу Израел и продължаващият военен отговор

...
Бруталните атаки на Хамас срещу Израел и продължаващият военен отговор
Коментари Харесай

Войната между Хамас и Израел може да засегне всички чрез доставките на газ

Бруталните офанзиви на " Хамас " против Израел и продължаващият боен отговор на тях породиха през последните дни доста въпроси, свързани с районната и световната енергийна сигурност.

Както постоянно, когато в Близкия изток зародят нови спорове, първият въпрос, който вълнуваше мнозина анализатори, беше за посоката на придвижване на цените на петрола. Реакцията на пазара до момента беше много приглушена, като при започване на петъчната търговия цените на суровия нефт се покачиха с към 5%. Изглежда, че тази наклонност ще се резервира, в случай че не се стигне до някаква забележителна ескалация на спора отвън Израел и Газа или до решение на представителите на администрацията на Байдън да възобновят използването на американските наказания върху износа на ирански нефт, чието осъществяване тихомълком стопираха в края на 2022 година

След като израелският министър-председател Бенямин Нетаняху даде обещание наземна акция за премахване на " Хамас ", а президентът Джо Байдън даде обещание цялостна поддръжка от страна на Съединени американски щати, се повдигат и други въпроси към районната и световната енергийна сигурност. Сред тях се откроява статутът на държавното управление в Катар и износът на полутечен природен газ (LNG) от страната, който служи като жизненоважен източник на извънредно нужни доставки на природен газ за Азия, Европа и Обединеното кралство.

Въпросите, свързани с Катар, са подбудени най-много от мощните му връзки както с " Хамас ", по този начин и с Иран, който е главният финансист и спонсор на " Хамас ". " Хамас " поддържа централата си в катарската столица Доха и получава огромна част от финансирането си от катарското държавно управление. По данни на Фондацията за отбрана на демокрациите през последните години Катар е предоставял на " Хамас " сред 360 и 480 млн. $ годишно, което разрешава финансирането на обществени услуги и укрепването на властта на терористичната формация в Газа.

Силните връзки на Катар както с " Хамас ", по този начин и с Иран, пораждат опасения, че той може да бъде замесен в отговора на Израел и Съединени американски щати на терористичните офанзиви. Връзките на Катар с Иран бяха фактор за съглашението сред Съединени американски щати и Иран да изберат банките в Доха като складове за средствата в размер на 6 милиарда $, освободени на иранското държавно управление от администрацията на Байдън като част от размяната на заложници сред двете страни през септември.

След нападенията на " Хамас " против Израел тези 6 милиарда $ станаха мотив за рецензии към държавното управление на Байдън, като се твърдеше, че Иран е употребявал парите за финансиране на интервенциите на " Хамас ". В четвъртък " Ню Йорк Таймс " заяви, че след няколкодневни договаряния държавното управление на Катар се е съгласило да замрази тези средства и да откаже достъп на иранското държавно управление до тях.

На въпрос за сходно съглашение с Катар държавният секретар на Съединени американски щати Антъни Блинкен не го удостовери намерено, само че съобщи, че " нито едно от средствата, които в този момент са отишли в Катар, в действителност не е било изразходвано или налично по какъвто и да е метод за Иран ". Говорителят на Белия дом Джон Кърби също не беше зает, когато му беше заложен същият въпрос, само че въпреки всичко съобщи: " Всеки цент от тези пари към момента се намира в катарска банка. Нито една стотинка от тях не е изхарчена. "

Независимо от действителния статут на тези средства, известията за съдействието на Катар със Съединени американски щати по отношение на разпореждането с тях би трябвало ненапълно да понижат опасенията по отношение на непрекъснатата наличност на износа на полутечен природен газ от страната.

Няма подозрение по отношение на жизненоважната роля, която Катар играе в снабдяването на международния пазар на полутечен природен газ. Преди 2022 година Обединеното кралство постоянно получаваше по-голямата част от своя импорт на полутечен природен газ от Катар. Но голямото нарастване на износа на полутечен природен газ от Съединени американски щати в отговор на войната на Русия против Украйна му разреши да изпревари Катар като максимален търговски сътрудник на Обединеното кралство в региона на втечнения природен газ, доставяйки повече от половината от целия импорт на Обединеното кралство. Данните, поддържани от държавното управление на Обединеното кралство, демонстрират, че Катар към момента доставя повече от 30% от английските потребности от полутечен природен газ и сходен дял от общия европейски импорт. Природният газ е жизненоважен за производството на електрическа енергия, отоплението, индустрията и за други цели.

Азия е другата съществена дестинация за катарския LNG, като през 2021 година тя ще получи 70% от катарския експорт. Основните азиатски вносители включват Китай, Южна Корея, Индия, Япония и Пакистан. Всяко спиране на износа на катарски полутечен природен газ би довело до съществени стопански последствия както на европейския, по този начин и на азиатския континент.

Географското разположение на Катар покрай средата на Персийския залив служи като основен фактор тук. Тази действителност още един път акцентира сериозното естество на способността да се поддържа отворен поток на корабния трафик през Ормузкия пролив - тясната пресечна точка, свързваща Персийския залив със международния океан и международните пазари за недопечен нефт и полутечен природен газ. Тази цел е основна роля, изпълнявана от военноморските сили на Съединени американски щати от края на Втората международна война. Иран, който се намира от едната страна на пролива, постоянно се е опитвал да попречва корабоплаването в него, а в последно време под разнообразни предлози се пробва да завладява кораби. В отговор Съединени американски щати реалокираха сили в региона.

Всяко доста изостряне на спора сред Израел и " Хамас ", което заплашва да наруши този поток, води до широкообхватни последствия за международната икономическа и енергийна сигурност.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР