Бруклинският е един от най-популярните мостове в света. Разполагайки се

...
Бруклинският е един от най-популярните мостове в света. Разполагайки се
Коментари Харесай

Първият мъж, който скача от Бруклинския мост, за да докаже, че хората не умират, просто падайки във въздуха

Бруклинският е един от най-популярните мостове в света. Разполагайки се над  Ийст Ривър, той свързва Манхатън и Бруклин. Завършен е през 1883 година и се трансформира в първия железен окачен мост, който в миналото е строен и  в продължение на години държи върха за най-дълъг провесен мост в света. Бруклинският мост е дълъг 1.8 километра и се намира на 85 метра над реката. Считан е за едно от седемте чудеса на индустриалния свят.

По време на строителството умират повече от 20 души. Главният дизайнер на моста Джон Реблинг е първата жертва, а след него умират още доста служащи. Седмица след стартирането му в употреба, на моста има повече от 20 000 души. Говорело се, че той няма да издържи и ще се срути. В суматохата живота си изгубват 12 души.

Този брой обаче е доста по-малък от броя на хората, които са се самоубивали, скачайки от Бруклинския мост. По неофициални данни, от построяването му до 2003 година са осъществени над 1300 самоубийства. Сред хората се носи поверие, че на всеки 15 дни един човек умира, падайки в Ийст Ривър.

Първият човек, който скача от Бруклинския мост, е Робърт Одлъм. Той нямал желание да се самоубива обаче. Просто желал да потвърди, че човек не може да почине, просто тъй като пада във въздуха. Робърт твърдял, че прави това, с цел да насърчи другите хора да скачат, когато се намират в горяща постройка, да вземем за пример. Освен това, е воден от желанието за популярност и пари, които служели като спомагателна мотивация за делото му. За страдание, Робърт не оцелява след скока от Бруклинския мост.

Робърт Одлъм

Робърт Одлъм бил инструктор по плуване. Роден е на 31.08.1851 година в Ню Йорк. Семейството му постоянно пътувало, с цел да открие брата на Робърт, който липсващ по време на Американската революция. През 1878 година Одлъм заживява във Вашингтон, където отваря лично учебно заведение по плуване, наречено „ Natatorium ”. То било много сполучливо и доста деца от богати фамилии го посещавали.

През 1881 година обаче, учебното заведение се нуждаело от пари, които Робърт нямал, по тази причина решил да го затвори. Той стартира работа като преподавател по плуване във Вирджиния, само че към момента желанията му за популярност и пари били големи.

Робърт мощно желаел да скочи от Бруклинския мост, по тази причина през 1882 година, по време на градежа, достигнал до една незавършена част на моста. Преди да извърши скачането е хванат от полицията, която го върнала във Вашингтон.

На 19.05.1885 година Робърт се връща в Ню Йорк, само че този път бил доста по-добре квалифициран. Нюйоркската полиция била наясно с проектите му, защото желанията на Робърт станали много известни. Властите засилили защитата на моста, само че Робърт съумял да ги разсее, като изпратил приятеля си Джеймс Хагарт, който трябвало да се преструва, че желае да скочи. В 17:35 часа Робърт, облечен в костюм за плуване, скача от моста пред очите на всички, които се намирали там.

Робърт пада в студените води на реката. Спасителят, който бил нает от самия Робърт, не съумял да реагира в точния момент, по тази причина различен негов другар – Пол Бойтън скача на помощ. Робърт изпадал в безсъзнание няколко пъти, а когато се пробуждал питал дали скачането е минало добре. За страдание има щедро кръвотечение от устата му и той умира в 18:18 часа. Линейката не идва в точния момент, с цел да го избави, а лекарите по-късно настояват, че черният дроб, бъбреците и далака на Робърт били раздрани, а три от ребрата му счупени. Те заключават, че формалната причина за гибелта е разтърсване.

Рисунка на Робърт сега на скачането му от Бруклинския мост

След гибелта на Робърт, неговата майка упреква Пол Бойтън за гибелта му, потвърждавайки, че той е предиздвикал Робърт да скочи. Пол отхвърля всичко и написа отворено писмо до майката на Робърт, което е оповестено в “The New York Times ”.

Година след гибелта на Робърт, Стив Борди твърди, че е първият човек, оживял след скачане от Бруклинския мост. При него обаче нямало очевидци и той е упрекнат, че е фалшифицирал цялата история.

Все отново, това по този начин мечтано скачане се осъществя от друг на 23.07.1886 година. Лари Донован скача във водите на Ийст Ривър, трансформирайки се в първия човек, оживял след рухване от Бруклинския мост.

Източник: iskamdaznam.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР