Броят на заразените с коклюш расте с всеки изминал ден.

...
Броят на заразените с коклюш расте с всеки изминал ден.
Коментари Харесай

Иде епидемия от коклюш, броят на заразените расте

" Броят на инфектираните с коклюш пораства с всеки минал ден. Възможно е да се стигне до национална зараза ". Това съобщи основният държавен здравен контрольор доцент Ангел Кунчев. Магарешка кашлица тръшка наред възпитаници в страна. В София над 10 учебни заведения оповестиха за инфектирани паралелки. От началото на годината са регистрирани над 200 случая на болни от коклюш, като през 2023 година са били едвам 4.

" Реалният брой инфектирани е фрапантно по-висок ", уточни пред " Труд news " доктор Николай Христов, който следи зорко обстановката с магарешката кашлица. По думите всеобщо хората нямат пари за проучване. Коклюш се открива единствено с ПСР тест, който коства сред 60 и 90 лева според от ценоразписа на другите лаборатории.

Тестът съставлява натривка от пълнозвучен секрет, който обаче не се покрива от Здравната каса, а пациентът би трябвало да си заплати самичък.

" И деца, и възрастни, кашлят грубо, само че не се тестват, тъй като е скъпо. Това води до другият нормален проблем - поголовното изписване на антибиотици, без да е нужно. Коклюш обаче не се повлиява от антибиотик ", уточни пред " Труд " доктор Христов. 

Той, както и мнозина негови сътрудници, упорстват незабавно да се образува работна група за разискване на имунизация против коклюш при бременните. Докторите дават за образец практиката в страните от Западна Европа.

В момента у нас имунизацията стартира при бебетата след два месеца и по този начин новородените са най-застрашени от разболяване. Сред останалите оферти на медиците е въвеждане на реимунизация при възрастните.

" Ваксина в последния триместър подсигурява, че бебето ще се роди с антитела, предадени от майката. Така новородените няма да са в заплаха, че някой ще ги болести с коклюш ", разяснява за " Труд " доктор Христов, припомняйки трагичните смъртни случаи на бебета в Кюстендил през миналите дни. Пеленачетата починаха поради затруднения от коклюш и са били прекомерно дребни, с цел да им бъде сложена първата ваксина против магарешка кашлица.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР