Броят на случаите на маймунска шарка в Европейския съюз се

...
Броят на случаите на маймунска шарка в Европейския съюз се
Коментари Харесай

Случаите на маймунска шарка в Европа скочили с 50% за седмица

Броят на случаите на маймунска шарка в Европейския съюз се е нараснал с съвсем 50% за една седмица, надхвърляйки 7000. Това заяви еврокомисарят по опазването на здравето Стела Кириакидес.

Орган за реакции при изключителни здравни обстановки (HERA) закупи още 54 530 дози ваксини против болестта, с което общият им брой доближи 163 620.

Кириакидес призна, че е загрижена поради възходящия брой болни от маймунска шарка.

Тя уточни, че до момента са доставени към 25 000 ваксини в шест страни членки. Към 14 юли Испания има най-вече докладвани случаи - 443. Следват Германия с 405 и Франция със 191.

Миналата седмица Световната здравна организация разгласи, че привиква второ незабавно съвещание, с цел да реши дали маймунската шарка съставлява световна опасност за здравето.

За финален път СЗО издаде световна изключителна обстановка в региона на опазването на здравето през януари 2020 година в отговор на епидемията от COVID-19 и идващия март я разгласи за пандемия.

За разлика от ковид, маймунската шарка не е нов вирус. Учените за първи път откриха маймунската шарка през 1958 година при маймуни в плен, употребявани за проучвания, и потвърдиха първия случай на човек, инфектиран с вируса през 1970 година в нацията Заир, в този момент наречена Демократична република Конго.

Маймунската шарка е в същото семейство вируси като едрата шарка, макар че предизвиква по-леко заболяване. СЗО и националните здравни организации имат десетилетия опит в битката с едрата шарка, която беше оповестена за изкоренена през 1980 година Успешната битка с едрата шарка може да даде на здравните чиновници значими познания за битка с маймунската шарка.

Сегашната зараза от маймунска шарка е извънредно необикновена, тъй като се популяризира необятно в северноамериканските и европейските народи, където вирусът нормално не се среща. Европа е световният епицентър на епидемията, отчитайки повече от 80% от доказаните инфекции в международен мащаб през 2022 година Съединени американски щати са докладвали повече от 760 случая в 37 щата, Вашингтон и Пуерто Рико.

Исторически, маймунската шарка се е популяризирала в ниски равнища в отдалечени елементи на Западна и Централна Африка, където гризачи и други животни са преносители на вируса.

Предаването сред хората е било релативно рядко в предишното, като вирусът нормално е прекосявал от животни към хора. СЗО съобщи, че интернационалната общественост не е вложила задоволително запаси в битката с маймунската шарка в Африка преди актуалната зараза.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР