Броят на регистрираните работници от трети държави тази година има

...
Броят на регистрираните работници от трети държави тази година има
Коментари Харесай

Социалният министър: Ръст на временни работници от трети...

" Броят на записаните служащи от трети страни тази година има значителен растеж. Над 10 000 са служащите, регистрирани за краткотрайна претовареност до 3 месеца досега тази година ", заяви в Смолян министърът на труда и обществената политика Бисер Петков. Той уточни, че за цялата предходна година са регистрирани от трети страни малко над 7000 служащи, до момента в който единствено до август т.г. записаните за работа до три месеца служащи у нас са над 10 500, а следва на импорт на служащи да разчитат и зимните ни курорти до края на годината. Освен за три месеца от трети страни идват в същото време служащи и с различен, позволителен режим, регламентиран със Закона за трудова миграция и трудова подвижност, който е за от 3 до 9 месеца. Основно това са служащи от някогашните руски републики - Украйна, Молдова, Киргизстан и други

" Туризмът е един от секторите, дружно със земеделието, който се характеризира с краткотрайна претовареност, и нуждата от работна ръка се обезпечава и с импорт от трети страни. България улеснява работодателите в привличане и наемане на работна ръка от тези страни. Имаме две спогодби все още за контролиране на трудовата миграция - с Армения и Молдова. Предстои другата седмица да стартират експертните диалози за сключване на сходна конвенция с Грузия. Подобни договаряния се водят с Беларус и Украйна. Чрез тези спогодби се дава опция да се наемат жители без позволение за работа. Спогодбите освобождават работодателите от разрешението за работа ", разгласи Петков. Той означи, че в първична фаза са и диалози за работа на виетнамски служащи у нас, каквито обичаи е имало преди време.

Министърът бе на работно посещаване в Смолян. Той прегледа Центъра за настаняване от фамилен вид за деца без увреждания и Общностния център в регионалния град, след което посети клона на Държавното дружество „ Българо-германски център за професионално образование “.

Петков съобщи, че се надява от ден на ден работодателите да търсят служащи, които приключват квалификационно образование в петте клона на Българо-германския център в страната, които приготвят фрагменти за туризма - готвачи, камериери и други, по съглашение от предходната година с Министерството на туризма. Над 18 хиляди безработни са получили подготовка в Българо-германския център в страната, като над 2000 от тях са минали курсове в клоновете в Смолян и Царево. 80 % от тях са се осъществили на пазара на труда по-късно, уточни Петков.

" Целта на дейните политики на пазара на труда и Националния проект за деяние по заетостта е да се влага в качеството на работната ръка, която за жалост е все по-дефицитна и като количество, и качество ", уточни Петков.

Той благодари на кмета на Смолян Николай Мелемов за общинската поддръжка за клона на Българо-германския център в Смолян и съобщи, че обществената политика в родопската община е развита във всички браншове, като от визитата си се е убедил, че качеството на обществените услуги е на доста високо равнище.

" Обхванали сме всички възрастови групи със обществени политики, само че с цел да бъдат сполучливи те, няма по какъв начин да не бъдем в непрекъсната връзка с министерството, тъй като имаме огромни провокации и за жалост доста хора се нуждаят от помощта на страната и общината ", разяснява и кметът на Смолян Николай Мелемов.

Министър Петков разгласи, че от идната седмица започва стратегия за налична жилищна среда и персонална подвижност на хората с увреждания, по която ще се финансира създаване на рампи, асансьори и други уреди за хора с увреждания в жилищни здания. По нея ще могат да аплайват всички притежатели на жилища и сдружения на етажна благосъстоятелност за финансиране на съоръжения и уреди на оптималната стойност до 100 000 лв..

" За първи път се започва такава национална стратегия, която да подкрепи притежателите на жилища да изградят достъпността. Тук още веднъж сме дружно с общините, тъй като основните архитекти би трябвало да одобрят капиталовите планове по линия на националната стратегия ", сподели Петков.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР