Броят на работещите пенсионери у нас расте. Националният осигурителен институт

...
Броят на работещите пенсионери у нас расте. Националният осигурителен институт
Коментари Харесай

Преизчисляват пенсиите на 350 000 души

Броят на работещите пенсионери у нас пораства. Националният застрахователен институт ще преизчисли служебно от 1 април пенсиите на близо 350 000 души придобили стаж след пенсионирането си.
Мария Петкова е пенсионер от пет години. След 44 години трудов стаж като чиновник в учебно заведение, тя се пенсионирала с месечен доход от 380 лв. плюс 100 лв. вдовишки надбавки. Но вместо да се отдаде на подобаващ отдих, тя е принудена да работи в магазин за зеленчуци. „ Докато горе в Народното събрание се карат за нелепости, ние тука се чудим по какъв начин да оцеляваме с нарастването на горивата, на цените в магазините, на водата, на тока… на безусловно на всичко “, отбелязва Мария Петкова.
Данните сочат, че през последните две години броят на работещите след пенсия пораства. За да попадне в обсега на служебното преизчисляване едно лица, то би трябвало да има застрахователен стаж през миналата календарна година.
„ Другото изискване е да не е подало заявление за преизчисляване на пенсията му с застрахователен стаж и приход, тъй като служебното преизчисляване обгръща само осигурителния стаж “, изяснява Любомира Язаджиева, шеф на дирекция „ Пенсии “ в Национален осигурителен институт. Най-много са работещите пенсионери в София, Пловдив и Варна. За предходната година максимален е броят на тези, които са получили нарастване сред един и 10 лв..
„ Около 90 000 пък са лицата, които макар преизчисляването не са получили нарастване на пенсията си. Това се дължи най-много на дребната дълготрайност на стажа, който са положили, от време на време става дума за няколко дни. Например тези пенсионери, които се включват в РИК “, регистрира още Любомира Язаджиева. Мария също се радва, че преизчисляването към този момент е автоматизирано. „ Добре е, защото това е ненужно губене на време. Там се чака доста на опашки и е обвързвано с разноски. Едно вървене до Враца и връщането ми тук е повече от пет лв. “, изяснява работещата пенсионерка.
Увеличението ще стартира да се изплаща още от началото на април.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР