Броят на популистките лидери по света е спаднал до 20-годишно

...
Броят на популистките лидери по света е спаднал до 20-годишно
Коментари Харесай

Популизмът по света удари 20-годишно дъно

Броят на популистките водачи по света е понижен до 20-годишно дъно след поредност от победи на прогресивните и центристките партии през последната година. Това демонстрира разбор на Института " Тони Блеър ", представен от в. " Гардиън ".

Според изследването за две години броят на живеещите под популистко ръководство е намалял с 800 000 души.

Посочва се, че 2023 година може да се окаже също толкоз решаваща за популизма, т ъй като в Турция и Полша ще се проведат решаващи избори. В проучването се отбелязва, че тези два вота могат да доведат до рухването на две от най-влиятелните популистки държавни управления в света, като в резултат на това разграничените опозиционни партии в двете страни може да образуват по-ясни съдружни стратегии, в сравнение с са съумели до момента.

От популистите, изгубили властта, и словенският водач Янез Янша бяха победени на относително близки по резултати избори през 2022 година, до момента в който от Филипините беше стеснен до един мандат и не можа да се кандидатира за преизбиране. В Шри Ланка пък Готабайа Раджапакса беше изпъден от поста си в резултат на митинги.

Съгласно изследването при започване на 2023 година 1,7 милиарда души са под ръководството на популистки водач, до момента в който през 2020 година те са били 2,5 милиарда души. Посочва се, че популизмът както вляво, по този начин и вдясно се дефинира от две изказвания - че " същинският народ " на дадена страна е вкаран в честен спор с " новобранци ", както и че нищо не би трябвало да лимитира волята на " същинския народ ".

Отбелязва се, че огромна част от спада на популизма е настъпил в Латинска Америка, изключително с провалянето на Болсонару в Бразилия, само че също по този начин и с избирането на потомство умерени леви в целия континент, които " се отхвърлиха от популистката изразителност и се концентрираха върху прогресивните стопански и обществени права, а не върху историческия фокус на популистката левица върху индустриалната национализация ".

На междинните избори в Съединени американски щати болшинството от претендентите, подкрепени от Доналд Тръмп, които изповядваха десен шовинизъм и тайни теории, не съумяха да бъдат определени и се показаха по-слабо от умерените.

" След като победиха няколко умерени републиканци в първичните избори в колебаещите се щати, претендентите на Тръмп изгубиха множеството от тези съревнования през ноември, което костваше на републиканците контрола над Сената и няколко губернаторски поста . Най-вече те изгубиха всички избори на щатско равнище за длъжности, свързани с администрирането на изборите в колебаещите се щати ", се напомня в отчета.

" Докато Конгресът блокира напъните на Тръмп да анулира изборите през 2020 година, американските гласоподаватели блокираха напъните на неговите почитатели да управляват бъдещите избори през 2022 година ", се добавя още.

Предупреждава се обаче, че това проваляне на тръмписткия отвод от народна власт може да не значи дълготрайно проваляне на културния популизъм в Съединени американски щати.

Проучването дава най-общо три дефиниции на популизма - културен популизъм, който има десен етнонационалистически призив; социално-икономически популизъм, който се харесва на тези отляво; и анти-естаблишмънт популизъм, който се концентрира върху офанзивите против елитите.

Отчита се, че културният популизъм към момента има огромно въздействие в политиката на Съединени американски щати, без значение от провалянето на претендентите, подкрепени от Тръмп, и подозренията по отношение на вероятностите на някогашния президент през 2024 година, като се показват възгледите на Рон ДеСантис, който евентуално ще бъде различен основен кандидат. Според проучването даже в случай че Тръмп загуби, културният популизъм евентуално ще остане мощен в границите на Републиканската партия.

Останалите образци за популистки държавни управления по света (7 от общо 11) съвсем напълно включват десни културни популисти за разлика от икономическите или антисистемните популисти.

Уточнява се обаче, че културно-популистките държавни управления мъчно образуват ефикасни държавни управления, най-много когато са изправени пред стопански провокации или комплицирани въпроси, като COVID-19. В проучването се показва, че четири от тях са паднали от власт през предходната година - в Бразилия, Филипините, Словения и Шри Ланка.

В отчета обаче изрично се предизвестява против преждевременните изказвания за провалянето на популизма, като се акцентира, че през 2022 година популистите са били част от обединения, спечелили изборите в Италия, Израел и Швеция . Въпреки че от френския президент Еманюел Макрон, нейната партия се показа добре на парламентарните избори.

Във Англия Консервативната партия евентуално ще се изправи пред предизвикването на популистката дясна партия " Реформаторско обединяване ", която даде обещание да издигне претенденти против всички партии.

Въпреки че партията на Ричард Тайс надали ще завоюва място на идващите избори, тя събира към 8% от гласовете, а по-голямата част от тях ще дойдат от недоволни гласоподаватели на консерваторите. Тя би могла да има по-голям триумф, в случай че Найджъл Фарадж, довел партията Брекзит до доста по-голяма популярност, се включи по-активно.

Според изследването може да се наложи антипопулистките съществени партии да признаят, че когато са на власт, се нуждаят от друг антипопулистки справочник от този, който се употребява от главните партии, когато популистите ръководят . Отбелязва се, че главните партии би трябвало да имат ясна и основна лична политическа стратегия и да не се концентрират върху отрицателни акции против популистки кандидати, защото популистките кандидати постоянно ще настояват, че главните им проблеми не са задоволително прегледани от главните политики.

Основните партии би трябвало да осъзнаят, че гласоподавателите са все по-уморени от реторични излияния, които подценяват проблемите, пред които е изправена дадена страна, акцентира проучването.

Брет Майер, създател на отчета, съобщи, че изследването демонстрира наклонност към напредничав центризъм в редица страни.

" Това значително се дължи на триумфа на прогресивния центризъм над популизма в цяла Америка, защото прогресивните левоцентристки водачи замениха остарялата популистка левица. Популизмът също по този начин понесе забележителен удар на междинните избори в Съединени американски щати ", разяснява той.

Участта на популизма обаче може да срещне провокации тази година н а изборите в Полша и Турция, където държавното управление на Реджеп Тайип Ердоган е съществено застрашено.

В отчета се показва, че към края на 2022 година Турция има най-дълбоките негативни лихвени проценти в света , поправени по отношение на инфлацията, а в разрастващите се пазари по отношение на $. Предупреждава се, че турският президент е подготвен за спорове с Гърция или кюрдите, с цел да възбуди националистическа поддръжка.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР